18. Mundobasket desetkovanih selekcija igra se od 31. augusta do 15. septembra

Kocka tip dana ✅ Argentina - Španija, SP u košarci 2019

Nakon pet godina pauze, pred nama je 18. svjetsko prvenstvo u košarci za muškarce, koje će se od 31. augusta do 15.septembra održati u osam gradova najmnogoljudnije zemlje svijeta- Kine.

Drugi put u historiji Mundobasket igra se nakon pet godina pauze (prvi put 1954. Brazil – 1959. Čile) te, nakon Urugvaja 1967. godine, drugi se put smotra najboljih svjetskih košarkaša ne održava iste godine kao i svjetsko nogometno prvenstvo.

Povrede i otkazi umanjuju draž

Upravo zbog tako duge pauze, očekivalo se da će ovo biti i ponajbolja svjetska smotra, ali brojni otkazi i povrede, prije svega u ekipi SAD-a, učinili su to vrlo upitnim. Američki su igrači pokazali da im je NBA važnija od SP-a, ali svejedno Kemba Walker i družina, po nama, u ovakvoj konkurenciji mogu i do trećeg uzastopnog naslova.

Jednostavno, svi drugi su također desetkovani. Sreća je pa su tu barem Nikola Jokić sa Srbijom i Giannis Antetokounmpo sa Grčkom, koji su ponajbolji evropski igrači u NBA. Upravo bi Antetokounmpo trebao biti garancija da će se Grčka uključiti u borbu za medalje, mada i oni imaju problema oko sastava, a posljednja zabrinjavajuća vijest je povreda Kostasa Sloukasa.

Jokić bi, bez sumnje, također bio učinkovitiji da u Kinu putuje playmaker Miloš Teodosić, ali njegova je povreda stopala zabrinula sve u timu Srbije. Italija se nada da će se oporaviti Danilo Gallinari i Luigi Datome te da bi i oni mogli, makar, biti među osam koji će izboriti vizu za OI 2020.

U krugu kandidata za medalje, uz SAD, Srbiju i Grčku, svakako su Francuska, Litvanija i Kanada. Možda iskoči još neko, poput Njemačke, Turske ili Australije, eventualno Argentine I Brazila, ali mislimo da će o medaljama odlučiti šest prvoimenovanih selekcija.

Pogotovo što je Nigerija, koja je trebala biti jedna od selekcija iz drugog plana za medalju, osim brojnih otkaza, suočena i s finansijskim problemima te desetak dana prije SP-a još nisu bili ni otputovali u Kinu. U sličnim, finansijskim problemima su i Venezuela i Obala Bjelokosti (Slonovače).

Naslov brane košarkaši SAD-a

Naslov prvaka do sada je osvajalo samo pet država sa tri kontinenta, a titulu prvaka sa posljednjeg turnira, iz Španije 2014. godine, brane Sjedinjene Američke Države. SAD su tada u finalu s 129:92 porazile Srbiju, koja je imala priliku da osvoji prvi samostalni naslov prvaka Svijeta.

A upravo su SAD, koje su osvojile i zadnja dva te ukupno pet naslova prvaka Svijeta, uz košarkaše nekadašnje Jugoslavije, osvojili i najviše titula- po pet.

Jugoslavija je, nakon raspada, zadnja dva naslova, 1998. i 2002. godine, osvajala samo sa košarkašima Srbije i Crne Gore, koje su se također u međuvremenu razdružile pa više ne postoji nikakva Jugoslavija.

Također bivši savez država, Sovjetski savez, osvojio je tri, Brazil dva te Argentina i Španija po jedan naslov.

Na ovom će prvenstvu, umjesto dosadašnjih 24, prvi put nastupiti 32 selekcije, koje su razvrstane u osam grupa po četiri selekcije. Debitanti su Češka Republika i Crna Gora, a osam prvoplasiranih sa ovog takmičenja izborit će i vizu za Olimijske igre u Tokyu 2020. godine.

Evropski prvak nije prošao kvalifikacije

Evropa, naravno, daje najviše selekcija- 12, ali opet mjesta nije bilo za Hrvatsku, koja nije uspjela proći kvalifikacije. Hrvatska je platila ceh FIBA-inih “prozora”, novog načina kvalifikacija, u kojima na početku nije mogla računati na svoje NBA igrače, a kada su u finišu i stigli već su bili toliko “raštiman orkestar” da im nije bilo pomoći.

Međutim, još veća senzacija je da na SP-u neće biti posljednjeg, senzacionalnog evropskog prvaka iz 2017. godine, selekcije Slovenije, koja je predvođena Lukom Dončićem trebala biti dio ove smotre.

Tako mala zemlja, sa skromnom ligom i klubovima, nije u kvalifikacijama uspjela nadoknaditi izostanak nekoliko igrača. Nema ni prvog evropskog prvaka, selekcije Latvije, koja je svoj jedini naslov prvaka Starog kontinenta osvojila 1935. godine, ali koja je imala šta pokazati.

Tako će Evropu predstavljati: Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Crna Gora, Italija, Litva, Poljska, Rusija, Srbija, Španjolska i Turska; sedam reprezentacija iz Sjeverne i Južne Amerike: Argentina, Brazil, Dominikanska Republika, Kanada, SAD, Venezuela i Portoriko; osam iz Azije i Oceanije: Australija, Kina, Iran, Japan, Jordan, Novi Zeland, Filipini i Južna Koreja te pet iz Afrike: Angola, Obala Bjelokosti, Nigerija, Senegal i Tunis.

Viceprvak Srbija i Angola otvaraju Mundobasket

Mundobasket 31. augusta, u 9.30 sati, otvaraju Srbija i Angola. Sve utakmice, po srednjoevropskom vremenu, igraju se s početkom od 9.30 do 14.30 sati, pa će ih biti teško pratiti zaposlenim.

Mečevi grupne faze igraju se od 31. augusta do 5. septembra, kada će biti poznato koje će po dvije selekcije iz svake grupe izboriti prolaz te oformiti četiri nove grupe.

Druga grupna faza igra se od 6.-9. septembra.

Grupa I: A1, A2, B1 i B2; Grupa J: C1, C2, D1 i D2; Grupa K: E1, E2, F1 i F2 te Grupa L: G1, G2, H1 i H2.

Žrijeb je obavljen 16. marta ove godine u Shenzhenu, koji je jedan od osam gradova domaćina turnira. Ostali su, naravno, Peking, Wuhan, Guangzhou, Foshan, Šangaj, Nanjing i Dongguan. Grupa “smrti” svakako je grupa H, u kojoj su Australija, Litvanija, Senegal i Kanada.

Sastav grupa za prvu fazu