ATP Tour u 2020. godini

ATP Tenis

Počela je nova ATP sezona u kojoj su očekivanja različita po mnogim segmentima. Počev još od prethodne godine, svjedoci smo sve češćih promjena, kako u samom sistemu takmičenja, tako i u nekim pravilima vezanim za sam meč. Naravno, i ove sezone vidjet ćemo dosta promjena u kalendaru takmičenja, ali to neće ostaviti velikog traga na koncepciju na koju su ljubitelji tenisa do sada navikli. U nastavku ćemo se osvrnuti na sve ono što bi u rezultatskom smislu mogli očekivati tokom ove sezone, za koju mnogi vjeruju da će biti zanimljiva i neizvjesna, obzirom da su neki mladi tenisači konačno uspjeli da pariraju trojici velikana. Na kraju ćemo se malo dotaknuti i onog nesportskog dijela koji u posljednje vrijeme sve češće prati ovaj sport, a radi se o eventualnim kladioničarskim aferama te nesportskim ispadima pojedinih igrača.

I ove sezone najveća očekivanja su od R. Nadala i N. Đokovića

Nema sumnje da će i ove kalendarske godine najveća pažnja biti usmjerena na R. Nadala i N. Đokovića. Međutim, oba igrača su tokom prošle godine pokazali kako više nisu toliko dominantni u odnosu na mlađe rivale pa se s pravom očekuje neizvjesnost u ovoj kalendarskoj godini.

Veći dio protekle sezone Đoković je bio prvi igrač ATP ljestvice, ali je pred sami kraj godine tu poziciju doslovno prepustio Nadalu. To kažemo iz razloga što je pred kraj godine Đoković nanizao nekoliko loših rezultata koji su ga koštali velikog broja poena. Prema tome, Đoković je doslovno poklonio prvu poziciju španskom tenisaču, jer je na US Openu, Mastersu u Shanghaiu i na Masters finalu u Londonu izgubio ogroman broj poena.

Kada je riječ o Nadalu, prethodna sezona za njegove standarde je jedna od lošijih. Ovog puta Španac se ne može vaditi na ozljede, obzirom da je odigrao sve glavne turnire na zemljanim podlogama, ali su rezultati bili znatno skromniji. Ljubitelji tenisa znaju da s početkom Mastersa u Monte Carlu počinje dominacija Nadala koja traje sve do kraja Roland Garrosa. U tom periodu popularni Rafa obično osvojio i do pet vezanih titula, ali prošle sezone ova dominacija je izostala. Zbog toga će biti zanimljivo vidjeti šta mogu mladi konkurenti poput Thiema i Tsitsipasa, koji su dobri na ovoj vrsti podloge, uradi protiv „Kralja šljake“.

Tko su mladi igrači koji mogu uzdrmati vrh ATP ljestvice?

Kako smo već i spomenuli, 2020. godina će ponovi biti u znaku rivaliteta Nadala i Đokovića, a nema sumnje da će se na mnogim turnirima u borbu za titulu uključivati i R. Federer, koji polako gubi korak, ali je još uvijek jedan od kandidata za titulu na svakom turniru na kojem nastupi. Dugo se čekalo da neki od mladih igrača postanu konkurentni spomenutom trojcu, jer je ATP u posljednjim godinama na neki način postajao jednoličan i predvidiv. To se prošle sezone promijenilo pa je nekolicina mladih igrača končano došla su situaciju da se ravnopravno bori za titule na velikim turnirima.

Kada je riječ o mladim tenisačima, tu uglavnom mislimo na D. Medvedeva, S. Tsitsipasa i A. Zvereva. Ovo su igrači koji su u protekloj godini ostvarili dosta dobrih rezultata, a koji uključuju i osvajanje velikih trofeja. To još uvijek nije dovoljno za veći iskorak, obzirom da niti jedan od ove trojice igrača nije uspio uzeti Grand Slam naslov. Medvedev je uspio doći do finala US Opena, ali u finalu je Nadal ipak bio nepobjediv. Pored ove trojice igrača, kao svijetlu tačku treba izdvojiti Talijana M. Berrettinia, koji je ostvario ogroman napredak u protekloj sezoni, a trenutno se nalazi na 8. poziciji ATP ljestvice.

Bijeli sport je u pauzi između dvije sezeno ponovo umrljan aferama

Za kraj ćemo spomenuti i nesportski aspekt ovog sporta koji je u posljednje vrijeme postao neizbježan, posebno u periodu kada počinje nova sezona. Svi koji prate sport su vjerojatno čuli za razne istrage o eventualnim namještanjima rezultata. To svake godine ostavlja mrlju u bijelom sportu pa ljubitelji tenisa počinju svaki meč i svakog igrača gledati kroz povećalo. Nema sumnje da to šteti samoj draži sporta, ali je isto tako jasno da sumnjivih mečeva ima, ali je to vrlo teško dokazati. Razne policijske istrage su bacile sumnju na igrače, ali nisu ponudile nikakva konkretna imena, niti su doveli do presuda i sankcija za eventualne krivce.

Dakle, još uvijek nema konkretnih dokaza za ove afere, ali šteta je već načinjena. Svaki eventualni poraz favorita ili neočekivano veliki preokret u samom meču, izaziva sumnju da se radi o malverzacijama povezanim sa mafijaškim poslovima. Naravno da to nije istina. Favoriti gube utakmice u svim sportovima i to u opće ne bi trebalo biti problematično, ali je također jasno kako je sumnja u nekim situacijama ipak opravdana.