skip to Main Content
Kockarnice
Slotovi
Najbolja kazina!
Novi dizajn!

Danska i Njemačka na domaćem terenu žele prekinuti dominaciju Francuza

Početak i ove kalendarske godine će već tradicionalno u svijetu sporta obilježiti jedno veliko rukometno takmičenje. Ovoga puta je na redu 26.Svjetsko prvenstvo, kojem će prvi put u istoriji domaćini biti dvije zemlje. Igrat će se u Njemačkoj i Danskoj, gdje je rukomet veoma popularan i neće biti nikakvo iznenađenje ako budu srušeni i neki rekordi kada je u pitanju gledanost ove svjetske smotre rukometa. S obzirom da najbolje rukometne selekcije ipak dolaze iz Evrope, uvijek se nekako smatra da su evropska prvenstva i kvalitetnija od svjetskih, međutim, ima tu i selekcija s drugih kontinenata koje bi mogle iznenaditi. Ipak, više od pola reprezentacija učesnica dolazi sa Starog kontinenta i vjerovatno će neka od tih 13 reprezentacija biti i najbolja na kraju. Iz Južne Amerike već tradicionalno dolaze Argentina, Brazil i Čile, iz Afrike su tu takođe uobičajeno Tunis i Egipat, te ovoga puta i Angola. Ostatak su selekcije iz Azije, bivši svjetski prvak Katar, Saudijska Arabija, Japan, Bahrein i kao jedini debitant Ujedinjena Koreja, dok ovoga puta nema reprezentacije iz Oceanije.

Novi sistem takmičenja nudi veću neizvjesnost

U IHF-u su odlučili da opet promjene sistem takmičenja na svjetskoj smotri rukometa i vratili su se načinu koji se primjenjivao do 2011.godine, a taj sistem igranja se već dugo primjenjuje na evropskim prvenstiva. Na svjetskim prvenstvima su se do sada iz četiri grupe sa po šest timova, po četiri plasirali u osminu finala i onda se igralo nokaut sistemom do kraja. Sada će selekcije takođe biti podjeljenje u četiri grupe sa po šest timova, ali će u drugu fazu prolaziti po tri prvoplasirane reprezentacije, koje će sa tri iz susjedne grupe stvarati novu grupu sa šest timova, s tim da se prenose bodovi osvojeni protiv timova koji su prošli dalje. Iz te dvije novoformirane grupe sa po šest timova će po dvije prvoplasirane izboriti polufinale. Ovaj sistem ipak stvara manji pritisak, iako baš i ne nudi puno prostora za greške, ali jedan loš dan i ne mora biti koban kao kada su se igrali osmina finala i četvrtfinale.

Francuzi su prvi favoriti, ali dva domaćina im žele pomrsiti račune

Već smo u najavi rekli da novog svjetskog prvaka treba tražiti među evropskim selekcijama, a sada ćemo taj krug favorita dodatno skratiti. Nisu ni sve evropske selekcije baš tako dobre i neke možda čak ostanu i bez plasmana u drugu grupnu fazu, ali je jasno da su aktuelni svjetski prvaci Francuzi i dalje spremni za velike stvari. Podmladili su malo selekciju i ono što je najvažnije reći je da ovoga puta nema Nikole Karabatića, ponajboljeg rukometaša svjeta posljednjih godina. I ranije su Francuzi na velika takmičenja dolazili bez nekih zvijezda pa nije smetalo da osvoje trofej, posebno na svjetskim prvenstvima. Osvojili su posljednja dva svjetska naslova i četiri od posljednjih pet izdanja. Najveći rivali će im vjerovatno biti dva domaćina, Njemačka i Danska. Velika stvar za ove selekcije je to što će se igrati u njihovim dvoranama, ali nije samo to, jer se radi o vrlo kvalitetnim sastavima sa sjajnim pojedincima, kao i odličnom kolektivu, posebno kod Nijemaca. Posljednji naslov prvaka su osvojili 2007.godine, a tada su takođe bili domaćini. Prije tri godine su osvojili evropski naslov i to kada se baš i nije očekivalo, ali su prošle godine na evropskoj smotri podbacili i završili tek kao deveti. Danska takođe s pravom očekuje puno, tačnije žele do naslova prvaka i to prvog u svojoj istoriji. Imaju dva srebra u bliskoj prošlosti, s tim da su i aktuelni olimpijski pobjednici iz 2016.godine. Kada su bili domaćini EP 2014.godine osvojili su srebro i jasno je da pred svojim navijačima mogu jako puno. Ovoj grupi od tri najveća favorita za osvajanje naslova svjetskog prvaka ćemo dodati i aktuelnog evropskog prvaka selekciju Španije. Uvijek su Španci tu negdje među favoritima, iako se prije godinu dana baš i nije očekivalo da mogu otići do samog kraja. Igrali su tada odličnu odbranu i posebno su zablistali u polufinalu i finalu. Malo su ipak podmladili tim, što ne znači da ne mogu biti na vrhunskom nivou.

Ne treba otpisivati Hrvatsku, Norvešku i Švedsku

U ovom društvu je Hrvatska proteklih godina najkonstantnija, ali je Norveška bila srebrena prije dvije godine na SP u Francuskoj, dok je Švedska srebro osvojila na prošlogodišnjem evropskom prvenstvu. Problem Hrvatske je što su nekako uvijek tu negdje blizu i imaju najbolje plasmane i već jako dugo nisu bili na kraju ispod šestog mjesta na svjetskim rukometnim smotrama, a slično je i na evropskim, gdje su često srebreni ili bronzani. Nikada nisu osvojili evropsku krunu, dok sada žele drugi svjetski naslov. Nisu snažni kao prije pet ili deset godina, ali imaju neke pojedince koji mogu biti prevaga. Norvežani su u posljednje vrijeme postali selekcija od koje svi strahuju i prije dvije godine su zaista bili pravi hit u Francuskoj, kada su završili kao drugi. Malo su ipak podbacili prošle godine na EP u Hrvatskoj i završili su kao sedmi, ali nikako ih ne treba potcijenjivati na ovom takmičenju. Slično je i sa još jednom skandinavskom selekcijom Švedskom. I njima su kao i Norvežanima, Danska i Njemačka veoma blizu, što znači da podrška s tribina neće izostati. Šveđani su u još većoj euforiji i očekivanjima, zbog onoga što su prije godinu dana napravili u Hrvatskoj. Niko ih nije očekivao u finalu, u kojem ipak nisu imali izgleda zbog problema s povredama. Sada žele sve ponoviti, osim finala, iako bi i drugo mjesto bilo uspjeh.

Ostatak društva teško da može iznenaditi

Teško je reći ko bi od ostatka društva mogao eventualno napraviti nešto više. Zaista bi bila senzacija da neko stigne baš do polufinala i tu eventualno pripada Mađarska, mada ova selekcija na velikim takmičenjima redovno odigra loše kada je to najpotrebnije. Slično je i sa Makedonijom, koja teško prati ritam velikog broja mečeva u kratkom periodu. Rusija gradi jednu novu selekciju, iako su pozvali i neke iskusnije pa će pokušati to ukomponovati u jednu dobru cjelinu. Srbija je promjenila puno toga i nade polažu u čvrstu odbranu, što će teško biti dovoljno. Evropsko društvo završava Austrija, koja zaista ne može napraviti puno. Od ostatka svijeta vrijedi izdvojiti Tunis, kao afričkog prvaka, iako ni Egipat nije loš. Iz Azije je to svakako Katar, za koji kao i obično igraju i neki evropski rukometaši, a iz J.Amerike su Brazil i Argentina sa podjednakim šansama, iako one definitivno ne sežu do polufinala. Na kraju treba reći da je šteta što na ovom prvenstvu nema Slovenije, koja je prije dvije godine bila treća, ali se sada nisu uspjeli plasirati.

Back To Top