skip to Main Content
Wirecard BONUS:
Uplati 10€ uzmi 40€
Odlične kvote
Brze isplate

Francuzi na svom terenu brane naslov svjetskih prvaka

Najbolji svjetski rukometaši su od 11. januara opet na sceni, jer u Francuskoj počinje 25. Svjetsko prvenstvo. Rukomet je vjerovatno jedini sport za koji se može reći da je evropsko prvenstvo jače i kvalitetnije nego svjetsko, s obzirom da na svjetskim smotrama ipak imamo i neke selekcije koje su tu u pravom smislu riječi prolaznici i jasno je da neće napraviti ništa, dok će sasvim sigurno doživljavati vrlo ubjedljive poraze. S druge strane, Evropljani će dominirati i konačnog pobjednika treba tražiti upravo među tim selekcijama. Neke dosta kvalitetne reprezentacije sa „starog kontinenta“ nisu ni izborile plasman na ovo prvenstvo, ali glavnina kandidata za naslov je tu i sigurno je da će biti velike borbe. Prvenstvo se igra do 29. januara i učestvuju 24 reprezentacije, koje su podijeljene u četiri grupe. Po četiri najbolje selekcije iz svake grupe idu u osminu finala i tu odmah počinje nokaut faza.

„Eksperti“ se novim trofejom opraštaju od svojih legendi

Francuska se naravno tu izdvaja kao prvi favorit, i to iz više razloga. Domaćini su i to je uvijek velika prednost za sve selekcije, što se pokazalo i na ranijim velikim takmičenjima, ali nisu Francuzi samo zbog toga prvi favoriti. Ova selekcija već godinama dominira i aktuelni su svjetski prvaci te olimpijski vice-prvaci, što znači da nisu nepobjedivi, međutim, sjajna su reprezentacija prepuna odličnih pojedinaca i ovo prvenstvo će biti i oproštajno za neke igrače koji su sa reprezentacijom osvojili sve. Nije ni čudo da imaju nadimak „Eksperti“, kada su već osvojili toliko velikih trofeja, a pred domaćim navijačima žele još jedan. Predvodit će ih jedan od najboljih rukometaša današnjice Nikola Karabatić, ali je tu i neuništivi golman Omeyer, koji se konačno oprašta, kao i Narcisse.

Danska želi ponoviti Rio, a Njemačka prošlogodišnje EP

francuzi-na-svom-terenu-brane-naslov-svjetskih-prvaka-1Što se tiče ostalih favorita, to je već uobičajeno selekcija Danske, koja je prošlog ljeta uspjela osvojiti olimpijsko zlato nakon finalne pobjede upravo nad Francuskom. Predvodit će ih lijevi vanjski „bombarder“ Mikel Hansen. Nikako se ne smije zaboraviti ni reprezentacija Njemačke, aktuelni evropski prvak i selekcija koja se konačno vratila na veliku scenu i sigurno je da evropskom naslovu sada žele dodati i svjetski i imaju potrebnu kvalitetu za tako nešto, mada neće biti baš u istom sastavu kao na početku prošle godine kada su u Poljskoj osvojili zlato pobjedom nad Španijom. Kod Nijemaca je kolektiv najveća snaga, ali ćemo ipak izdvojiti lijevo krilo Gensheimera kao udarnu iglu ove selekcije. Španija je još jedan od potencijalnih favorita za osvajanje naslova, mada se čini kao da ova selekcija nema više tako kvalitetan sastav i da bi ih smjena generacija mogla koštati nešto slabijeg plasmana, s tim da ih nikako ne treba potpuno otpisati i oni bi mogli dobrom odbranom tražiti dobar rezultat. Tu je već tradicionalno i Hrvatska, iako se i za ovu reprezentaciju može reći da je u padu i na posljednjim velikim takmičenjima nisu napravili ništa konkretno. Nadaju se da u Francuskoj mogu i mogli bi daleko, ali bi mogli i podbaciti. Puno toga će zavisiti od toga u kakvom raspoloženju bude Domagoj Duvnjak, najbolji igrač reprezentacije Hrvatske.

Srednja evropska klasa priželjkuje iznenađenje

Imamo i neku srednju klasu na ovom prvenstvu, tačnije reprezentacije koje bi mogle iznenaditi i imaju dobre pojedince, samo što se ipak puno toga mora poklopiti da bi eventualno postali prvaci ili čak stigli do polufinala ili finala. U ovu grupu spadaju preostale skandinavske reprezentacije, Island, Norveška i Švedska, iako Šveđani nikako ne uspijevaju vratiti stare dane slave. Norvežani povremeno iznenade, dok Islanđani sve češće podbace. Mađarska, Poljska i Slovenija su selekcije koje takođe imaju kvalitet i mogli bi favoritima pomrsiti račune, kao eventualno i selekcija Rusije, dok preostale evropske reprezentacije, Makedonija i Bjelorusija, ipak nemaju dovoljno kvaliteta da im damo čak i ulogu nekog potencijalnog iznenađenja.

Aktuelni svjetski viceprvak Katar predvodi neevropske selekcije

francuzi-na-svom-terenu-brane-naslov-svjetskih-prvaka-2Primijetili ste da do sada nismo pomenuli nijednu selekciju sa ostalih kontinenata i možda je to nepravedno prema aktuelnom svjetskom viceprvaku Kataru, međutim, ova reprezentacija je prije dvije godine bila iznenađenje i to ponajviše zbog činjenice da su igrali na domaćem terenu, dok je već olimpijski turnir pokazao da je eventualno neko četvrtfinale ipak puno realnije dostignuće, nego da ih opet vidimo u borbi za postolje. Iz Azije su tu još Japan, Bahrein i Saudijska Arabija, selekcije koje neće moći napraviti ništa. Kada su u pitanju reprezentacije iz Afrike, tu svakako treba obratiti posebnu pažnju na selekciju Tunisa i oni bi možda mogli napraviti nešto više, ali teško baš da mogu do same završnice. Egipat je solidan, dok je Angola među autsajderima. Na kraju su ostale južnoameričke reprezentacije i tu naravno ne treba potcjenjivati Brazil i Argentinu, kao selekcije koje itekako mogu napraviti probleme čak i onim najboljim reprezentacijama, s tim da naravno ne mogu igrati dobro u kontinuitetu, što se na velikim takmičenjima traži, ako želite vrhunski rezultat. Među najslabijim reprezentacijama na ovom prvenstvu je Čile i oni će biti sretni ako upišu barem jednu pobjedu.

Back To Top