skip to Main Content
VODIČ U SVIJET
ONLINE KAZINA
NAJBOLJI KAZINO-BONUSI
BONUSI BEZ UPLATE!!!

Rusija domaćin prvog nogometnog Mundijala na dva kontinenta

Samo nešto više od dva mjeseca preostalo nam je do početka 21. Svjetskog prvenstva u nogometu, čiji će domaćin od 14. juna do 15. jula prvi put u 88 godina dugoj historiji biti i ubjedljivo najveća država na svijetu, Rusija. Inače, Rusi će 32 selekcije ugostiti na 12 stadiona i u 11 gradova, na kojima će se odigrati ukupno 64 utakmice. Nema dileme da će ova fantastična zemlja i njeni ljubazni ljudi, uprkos problemima sa završetkom radova na nekim stadionima, kao i činjenici da se protiv nje trenutno vodi prava diplomatska ofanziva, biti sjajni domaćini svima koji se odluče posjetiti ih tokom ovog ljeta. Mundijal će se prvi put u historiji igrati i na dva kontinenta – Evropa i Azija, mada se svugdje ističe kako će prvi put nakon 2006. godine, kada je domaćin bila Njemačka, domaćin ove smotre biti evropski kontinent. Debitanti su Island i Panama, dok je Peru selekcija koja je od svih koje su se plasirale napravila najdužu pauzu, jer ih nije bilo od 1982. godine.

Mundijal do sada osvajale samo selekcije iz Evrope i Južne Amerike

Prvenstva su do sada isključivo osvajale selekcije iz Evrope (Italija i Njemačka po četiri, Engleska, Francuska i Španija po jednom) i Južne Amerike (Brazil pet, Urugvaj i Argentina po dva puta). Najviše titula ima Brazil, koji je učesnik svih dosadašnjih svjetskih smotri te je naslov osvajao na četiri kontinenta, a skupio ih je ukupno pet. Njemačka je, upravo trijumfom prije četiri godine u Brazilu, kada je osvojila i svoj četvrti naslov, postala prva selekcija nakon Brazila koja je naslov osvojila na barem dva kontinenta. Italija se jedina od osam selekcija, koliko ih je do sada osvajalo naslov, nije uspjela kvalificirati na završnu smotru, i to prvi put nakon 1958. godine. Na dva posljednja svjetska prvenstva prvaci su ispadali već nakon grupne faze – Italija 2010. i Španija 2014. godine. Uspije li Njemačka odbraniti naslov, poravnala bi se s Brazilom i po broju titula te bi postali prva selekcija, nakon što je upravo Brazilu to pošlo za rukom 1962., koja je odbranila naslov.

Na završnoj smotri će se i ovaj put naći 32 selekcije

Šest selekcija (Urugvaj 1930., Italija 1934., Engleska 1966., Njemačka 1974., Argentina 1978.) okitilo se naslovom na svom terenu, a zadnji put to su učinili Francuzi, 1998. godine, kada je prvi put i sudjelovalo 32 selekcije. To je format zadržan do danas. Samo Južna Afrika, na SP-u 2010. godine, kao domaćin nije prošla natjecanje u skupini. Domaćini se nadaju da, uprkos tome što su slabo igrali u pripremnim utakmicama, oni neće biti drugi nacionalni tim u ulozi domaćina koji će otpasti već na početku turnira. Pobjednici zadnja tri turnira bile su evropske selekcije: Italija 2006., Španija 2010. i Njemačka 2014. godine. S obzirom da se Italija nije ni plasirala, upravo će Španija i Njemačka biti najjači evropski aduti da trofej ostane na tlu Evrope, dok će Brazil i Argentina tražiti način da, nakon 2002. godine, kada je u Južnoj Koreji i Japanu prvak bio Brazil, trofej vrate u Južnu Ameriku, jer teško je očekivati da bi trofej mogla osvojiti selekcija s nekog drugog kontinenta.

Prodato oko 1,7 miliona ulaznica

Upravo je okončan i drugi dio druge faze prodaje karata za ovogodišnji Mundijal, tokom kojeg je, u periodu od 13. marta do 3. aprila, prodato dodatnih 394.433 ulaznice. Zanimljivo je da su među 10 inostranih zemalja, u koje je prodato najviše ulaznica, nalaze i navijači iz SAD-a, Kine i Indije, čije se selekcije nisu ni plasirale, što dovoljno govori koliki interes vlada za dolazak u Rusiju. Ukupno je od septembra prošle godine, kada je počela prodaja, prodato tačno 1.698.049 karata. Zadnja faza prodaje počinje već 18. aprila u 12 sati po moskovskom vremenu, kada će navijači širom svijeta imati posljednju priliku da kupe ulaznice. Preostale ulaznice prodavat će se po principu „ko je prvi na redu“, a moguće ih je platiti putem Visa platne kartice ili Visa Checkout, jer je Visa zvanični partner FIFA-e za usluge plaćanja.

Back To Top