Skandinavci se nadaju dominaciji, Francuska i branitelj naslova Španija im stoje na putu

Handball EHF Euro

Još jedno veliko rukometno takmičenje je pred nama, a to je ovoga puta Evropsko prvenstvo za muškarce koje je po nekoliko stvari jedinstveno. Igrat će se u tri zemlje, a to su dvije skandinavske, Norveška i Švedska, te Austrija, tako da će tri učesnice imati prednost domaćeg terena barem u prvoj fazi. Biće ovo i prvo Evropsko prvenstvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije i biće podjeljene u šest grupa sa po četiri selekcije. Promjeniće se malo i sistem takmičenja, pa će iz svake grupe u drugu rundu proći po dvije reprezentacije i formiraće se nove dvije grupe. Prvoplasirane selekcije iz grupa A, B i C će formirati Grupu I, a najbolje dvije iz grupa D, E i F, će formirati Grupu II i prenose bodove ako su ih osvojili protiv rivala iz grupe koji je takođe prošao. Iz novoformiranih grupa će se u polufinale plasirati po dvije prvoplasirane selekcije. Takođe je ovoga puta raspored napravljen tako da nijedna reprezentacija neće igrati dva dana uzastopno.

Favoriti opet isti, naslov prvaka brani Španija

Govoreći o favoritima na ovom EP, nećemo reći ništa novo, jer već godinama unazad otprilike iste selekcije žele i imaju puno pravo da se nadaju naslovu prvaka. Prije svih je to ipak Danska, aktuelni svjetski prvak i selekcija koja je prije godinu dana na zaista sjajan način došla do naslova, uz svih deset pobjeda. Razlika je ipak to što su tada bili domaćini, međutim i sada će grupnu fazu, kao i samu završnicu ako je izbore. igrati u komšiluku, u Švedskoj, tako da će imati podršku sa tribina. Drugi favorit je Francuska, najuspješnija selekcija posljednjih 15-tak godina, koja je osvajala sve moguće naslove, uključujući i tri titule prvaka Evrope. Malo su Francuzi podmladili sastav, ali su i dalje veoma moćni i predvodiće ih legendarni N.Karabatić. Kada tražimo trećeg velikog favorita za osvajanje naslova, onda tu ipak moramo spomenuti više reprezentacija. Tu je svakako aktuelni prvak Evrope, selekcija Španije, koja je nepredvidiva i uvijek su u stanju iznenaditi, prije svega odličnom igrom u odbrani. Još dvije skandinavske selekcije su svakako spremne za velike stvari, možda i ponajviše zbog prednosti domaćeg terena. Norvežani bi i bez toga bili među favoritima, jer su odlično igrali na prethodnim svjetskim prvenstvima, a sada sve žele ponoviti i na EP. Švedska je na svom terenu, završnicu će igrati u svojoj domovini, a da su se vratili u sami vrh potvrđuje srebro sa prošlog EP i polufinale prošlog SP. Šveđani su i rekorderi sa četiri naslova evropskih prvaka, s tim da su posljednji osvojili 2002.godine. U ovu grupu favorita možemo svrstati i Njemačku, koje je prvak Evrope bila prije četiri godine, ali su na prošlom prvenstvu potpuno podbacili. Iz sjene će svoju priliku čekati Hrvatska i Slovenija. Hrvati su konstanta na velikim takmičenjima, međutim, nedostaje im uvijek nešto da odu do samog kraja, tako da ova reprezentacija nema nijedan naslov kontinentalnog prvaka, ali na posljednjih osam EP, nisu bili slabiji od petog mjesta koje su osvojili na prošlom kada su bili domaćini. Slovenci priželjkuju neki bljesak, mada to već dugo od ove selekcije nismo vidjeli na evropskim prvenstvima. Od zvučnih imena su na ovom prvenstvu još i Mađarska, Rusija, Island i Poljska, međutim, ove selekcije su duže ili kraće u svojevrsnom padu pa ne vjerujemo da mogu puno toga napraviti.

Tri debitanta i selekcije koje mogu biti „nagazna mina“

Prvo ćemo o selekcijama koje bi na ovom prvenstvu mogle pomrsiti račune nekim favoritima u grupnoj fazi. Austrija kvalitetom nije u samom vrhu, ali su domaćini i to im daje priliku da naprave nešto više, posebno jer su u najlakšoj grupi. Vrlo opasna bi mogla biti i reprezentacija Portugala, s obzirom da je rukomet u ovoj zemlji u velikoj ekspanziji, međutim, u grupi su sa Francuskom i Norveškom, pa su osuđeni na ranu eliminaciju. Opasna bi mogla biti i Bjelorusija, jer imaju kombinaciju mladosti i iskustva i grupu u kojoj bi morali biti drugi, dok će dalje biti teško. Češka je uvijek spremna iznenaditi nekog favorita i to su pokazali na prethodnim takmičenjima, a tu je i sveprisutna S.Makedonija koja uvijek odigra barem jedan dobar meč. Srbija, Ukrajina, Crna Gora i Švicarska su solidne selekcije, koje bi bile prezadovoljne kada bi izborile plasman u drugi krug, dok na ovom EP imamo i tri debitanta. To su BiH, Nizozemska i Latvija, selekcije koje bi postale prave senzacije kada bi izborile drugi krug. Nizozemska i Latvija su u istoj grupi i neko će osvojiti i prve istorijske bodove, ili po bod ako bude nerješeno, ali sa Španijom i Njemačkom nemaju šta tražiti. Problem selekcije BiH, koja ima solidnu reprezentaciju, je to što se nalaze u najjačoj grupi na prvenstvu sa Francuskom, Norveškom i Portugalom i svaki bod bi zaista bio veliki uspjeh.