skip to Main Content
Kockarnice
Slotovi
Najbolja kazina!
Novi dizajn!

Uskoro startaju nikad jača UEFA-ina klupska takmičenja

Nakon što su odigrani revanš mečevi play-offa, saznali smo sve učesnike ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka i Evropske lige, a svakako da je prvi utisak da ćemo ove jeseni gledati nikad jača klupska izdanja pod okriljem UEFA-e, obzirom da se tu nalaze svi oni najbolji evropski klubovi. Doduše, tome je značajno doprinijela i nova odluka čelnika UEFA-e da od ove sezone Engleska, Španija, Njemačka i Italija automatski dobiju po četiri direktna mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka pa je samim tim i u doigravanju bilo nešto manje prostora za klubove iz onih nešto slabijih liga.

Može li neko napokon prekinuti dominaciju madridskog Reala u Ligi prvaka?

Ipak, kroz taj dodatni baraž smo dobili neke veoma zanimljive učesnike Lige prvaka, kao što su bivši evropski prvaci Ajax, Benfica i Crvena Zvezda, dok su preostala tri mjesta izborili PSV, Young Boys i AEK iz Atine, s tim da je Švicarcima i Grcima ovo ujedno i premijerni nastup u elitnom UEFA-inom klupskom takmičenju. Doduše, i beogradska Crvena Zvezda je dugo vremena čekala na povratak među evropsku elitu, a zanimljivo je da su ga na kraju izborili preko najvećeg gubitnika ovog takmičenja, austrijskog Salzburga, koji je do sada čak 11 puta eliminisan na posljednjoj prepreci ka plasmanu u grupnu fazu Lige prvaka.

Inače, branilac titule evropskog prvaka je madridski Real, koji je ovaj trofej osvajao u prethodne tri sezone, a ukupno ih u svojim vitrinama imaju čak 13, po čemu su apsolutni rekorderi. No, ove sezone će Madriđani biti lišeni usluga svog dugogodišnjeg najboljeg igrača, Cristiana Ronalda, koji je prešao u italijanski Juventus pa mnogi smatraju da bi upravo zbog toga napokon moglo doći i do prekida već pomenute Realove dominacije. Prije svih, kao glavni favoriti ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka se smatraju Messijeva Barcelona, engleski klubovi Manchester City i Liverpool, koji je ujedno i prošlogodišnji finalista, zatim pariški PSG, minhenski Bayern i torinski Juventus, dok su u najužem krugu favorita svakako i madridski velikani, Atletico i Real.

Liga prvaka – raspored po grupama

 

U grupnoj fazi Evropske lige prvi put nastupa i jedan amaterski klub

Za razliku od Lige prvaka, gdje imamo veliki broj kandidata za titulu, u Evropskoj ligi se kao izraziti favoriti smatraju dva londonska kluba, Chelsea i Arsenal, dok nipošto ne smijemo zaboraviti i španjolsku Sevillu, koja je ne tako davno ovo takmičenje osvajala čak tri puta zaredom, i to u sezonama 2013/14, 2014/15 i 2015/16. Osim njih, u krug najužih favorita svakako spadaju i italijanski velikani Milan i Lazio, zatim njemački predstavnici Leverkusen i Leipzig te prošlogodišnji finalista Evropske lige, francuski Marseille.

No, ovogodišnje izdanje Evropske lige je prije svega specifično po tome što će se u grupnoj fazi prvi put u povijesti takmičiti jedan amaterski klub, a riječ je o luksemburškom prvaku Dudelangeu. Naime, oni su nakon eliminacije iz Lige prvaka, u ovom utješnom UEFA-inom klupskom takmičenju uspjeli savladati čak tri nacionalna prvaka, i to

kosovsku Dritu, poljsku Legiu i na kraju rumunski Cluj. Dodajmo još i da prvi mečevi grupne faze u Evropskoj ligi počinju 20. septembra, dok su u prethodna dva dana na programu prvi mečevi Lige prvaka.

Evropska liga – raspored po grupama

 

 

Back To Top