Major League Beseball (MLB) - strategije klađenja

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 14.10.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

MLB je jedan od popularnijih sportova kada je u pitanju profesionalno klađenje, jer spada u one sportove koji imaju samo dva moguća ishoda, odnosno za neriješeni rezultat se uglavnom obračunava kvota 1.

Obzirom da se radi o sportu koji je relativno malo poznat u Europi, na samom početku smo odlučili spomenuti neka od osnovnih pravila kada je u pitanju ovaj sport, jer je poznato da se većina amaterskih kladioničara klade, a da uopće ne poznaju pravila po kojima se ovaj sport igra.

Ocjena 95/100
bet365 kladionica
  • ✅️️100% do 25€
  • ✅️️1x uplata, minimalna kvota: 1,20

Major League Beseball (MLB)

Bejzbol je timski sport u kojem se loptica udara palicom. Osnovni cilj igre je da momčad u napadu udari bačenu lopticu, a da prije nego li protivnička odbrana uhvati lopticu igrači napada osvoje sve ili barem neku od četiri baze.

Svaka momčad ima po devet igrača. Pobjednik je momčad koja na kraju osvoji više run-ova, tj. bodova. Utakmica se igra pod nadzorom jednog ili više sudija.

Bodove osvaja samo momčad koja se nalazi u fazi napada, a momčad u odbrani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u napad. Bod (run) se osvaja kada igrač u napadu osvoji sve četiri baze, to jest kada se optrče sve četiri baze.

Pogledaj najbolje Bonuse!

Teren ima oblik lepeze, te se dijeli na in-field (unutrašnje polje terena) i out-field (vanjsko polje). In-field ima oblik kvadrata sa stranicama dužine od 27,45 m. Na uglu svake stranice se nalazi po jedna baza. Bacačevo brdo se nalazi u sredini unutrašnjeg polja koje je od vrha kućne baze udaljeno 18,30 m.

MLB-strategije-kladjenja

Izgled terena

Tokom utakmice ekipa ima pravo na 9 napada i 9 odbrana bez vremenskog ograničenja. Zbog toga se utakmica dijeli na devet izmjena, odnosno 9 inninga. Inning je dio utakmice u kojem obje momčadi sudjeluju u fazi odbrane i napada.

U prvoj polovici inninga domaća momčad je u odbrani, a gostujuća u napadu, dok je u drugoj polovici to obratno. Momčad je u odbrani kada su njeni igrači raspoređeni s bejzbol rukavicama u igralištu na svojim pozicijama.

  • Udarač je igrač u napadu koji sa palicom zauzima svoju poziciju u napadačevom prostoru
  • Trkač je napadač koji osvajanjem sve četiri baze nastoji osvojiti bod za svoju ekipu
  • Odbrambeni igrači pokušavaju da udarača koji je postao trkač spriječe da osvoji baze

Ekipa u odbrani nastoji da izbacivanjem trojice napadača (udarača ili trkača) dođe u fazu napada u kojoj će moći osvojiti bodove.

  • Bacač je igrač odbrane koji baca loptice hvatačima, a koje pokušavaju pogoditi udarači. Od brzine i preciznosti bacača zavisi uspjeh udarača. Svaka ekipa mora da ima barem pet bacača, a MLB ekipe imaju i više od deset bacača.
  • Hvatač mora nositi zaštitnu opremu. On daje unaprijed dogovorene znakove bacaču i vodi ekipu u odbrani.
  • Ostali igrači odbrane su raspoređeni u oba polja terena. Četiri su u unutrašnjem polju, i to tri čuvara baza i jedan međubazni čuvar te još tri u vanjskom polju.
Ocjena 93/100
22bet kladionica

Klađenje na MLB

Major League Baseball ili MLB je američka profesionalna liga bejzola, koja je postala veoma popularna širom svijeta. Zauzima posebno mjesto kod kladioničara koji su u potrazi za najboljim MLB strategijama koje donose profit.

Vrlo česta opklada kada je u pitanju bejzol je opklada na tzv. Run Line.

Pogledajmo ponudu za  jednu uobičajenu utakmicu MLB, između Baltimore Oriolesa  i Boston Red Soxa.

Team RunLine MoneyLine Total
Baltimore Orioles -1.5 -109 -220 OVER 10 -103
Boston Red Sox +1.5 -101 +202 UNDER 10 -107

Neprofesionalni kladioničar ili početnik će najčešće u ovom slučaju odabrati Baltimore -1,5 (-109) kada se radi o opkladi na Run Line, a ako se radi o Money Line klađenju to je -220.

Međutim, potrebno je razmotriti nekoliko stvari koje se trebaju uzeti u obzir.

Istina je da je Baltimor vodeći tim u istočnoj konferenciji te da većina kladioničara preferira  favorita, ali će svaki profesionalni kladioničar razmotriti opciju kontra hendikepa, odnosno pobjedu sa manjom razlikom u broju osvojenih poena.

MLB-strategije-kladjenja1

MLB tablica

Poznavaoci klađenja će u svakom slučaju pristupiti i dodatnim analizama i istraživanjima kako bi pronašli najbolji omjer na ponudi i dobiti iz svake opklade.

Kladitelj može, na primjer pretvoriti Run Line i Money Line u postotke, koji će mu olakšati odabir:

  • Money Line za Baltimor je -220, to jest (-220-202)/2 = -422/2 pa nalazimo postotak od 67,9 % ili (212/312)*100. Dakle, postotak za Money Line upućuje da će Baltimor pobijediti u 67,9 % slučajeva.
  • Isto učinimo i za Run Line, koji iznosi -109 (-109-101) / 2 =-210/2 i pretvorimo u postotke,  pa je to 51,2 % ili (105/205)*100. To znači da je ulog na Baltimor -1,5, a postotak od 51,2 % slučajeva je da će Baltimor pobijediti.
MLB-strategije-kladjenja2

MLB statistika

Da bi dobili što bolju cijenu, kada se odlučujemo na Run Line, morate uzeti u obzir da li je domaćin favoriziran i da li gostujuća ekipa dobiva  +1,5 run-ova. Također je uočeno da domaći timovi dobijaju i sa više od 1 run-a ako ih usporedimo sa gostujućim ekipama, pogotovo ako su domaćini lideri na tabeli.

Jako je bitno ustanoviti koji je tim favoriziran te igrati Run Line protiv izrazito favoriziranih ekipa.

Pogledaj najbolje Kladionice!

Mnogo je stvari koje se trebaju proučiti i analizirati kako bi ste napravili pametnu opkladu, ali uvijek trebate imati barem jednu strategiju kojom ćete povećati svoj profit na računu.

Već smo nekoliko puta naglasili kako je neophodno prikupiti što više valjanih podataka kako bi se odabrala prava strategija za klađenje.

Zato je potrebno odvojiti malo vremena i potražiti bitne podatke, a to u današnje vrijeme nije nimalo teško, jer gotovo svaki sport i svaka liga ima detaljnu statistiku koja nam može biti od koristi kada donosimo odluku o tome na koju opciju ulažemo svoj novac.