Opcije plaćanja u online sportskom klađenju

Većina korisnika pri izboru kladionice prvo gleda na bonus. Pri tome se zanemaruju neke jako bitne stavke iz domene samog bonusa o kojima smo mnogo više rekli kada smo obrađivali ovu temu. Prema tome, igrači kada vide sumu koju im bonus donosi, automatski otvaraju svoj račun. Često se desi da na dostupne metode plaćanja korisnik ne obrati pažnju pa može doći do razočaranja. Zbog toga smo se potrudili da detaljnije obradimo ovu temu kako bi buduće korisnike sačuvali od nekih neugodnosti ili razočaranja.

Najpoznatija sredstva plaćanja su PayPal, Skrill, Paysafecard i Neteller.

Tu su još neke manje poznate opcije koje su vrlo dobre. Ne može se reći koji sistemi za plaćanje na internetu su najbolji, jer je to individualno, ali ćemo našim čitaocima pomoći pri izboru.

Počet ćemo sa najpoznatijim opcijama kod naših 10 najboljih kladionica.

Na šta treba obratiti pažnju?

Prvo ćemo se pozabaviti osobinama određenog sredstva, koje u osnovi i čine razliku u kvaliteti.

Podijelili smo ih u 4 različite grupe:

Trajanje

Kako je klađenje uživo sve popularnije postaje važno i da uplate idu brzo. Ljubitelji klađenja uživo žele da se njihove transakcije odmah obrade. Pri tome mislimo isključivo na uplate, jer je za isplate uvijek potrebno bar nekoliko sati.

Bankovna uplatnica i slične metode plaćanja ovdje odmah otpadaju, jer obrada može trajati po nekoliko radnih dana. Nestrpljivi igrači svakako trebaju obratiti pažnju prvenstveno na ovu stavku.

Sigurnost

Sigurna transakcija i zaštita podataka su također veoma važni, jer igrači daju lične podatke kao i detalje računa. Treba provjeriti, da li kladionica posjeduje važeću licencu, koja predstavlja dodatnu sigurnost.

Važnu ulogu igra i činjenica koliko je kladionica poznata. Popularne kladionice, koje imaju veliki broj igrača sigurno sebi neće dozvoliti taj luksuz, da ne zaštite dobro podatke i novac svojih korisnika.

Naknade

Treća osobina su moguće naknade prilikom plaćanja. U nekim kladionicama nema nikakvih naknada prilikom transakcije, što ih uvijek čini najatraktivnijim izborom. Na žalost, negdje postoje naknade, ali većinom samo za isplate.

Što se tiče uplata, naknade mogu nastati samo ako se plaćanje vrši putem kreditne kartice i to u visini od 2%, rijetko više.

Neke kladionice naplaćuju naknade za određeni broj isplata u toku jedne sedmice, pri čemu se za svaku slijedeću isplatu obračunava određena naknada. Vidimo, da sve ovisi o kladionici, pa se igrači o ovome svakako trebaju unaprijed informirati.

Limiti

Ova tačka je posebno važna za igrače koji vole visoke uloge.

Minimalni iznos uplate se proteže između 1€ i 15€, dok maksimalan iznos uplate može ići i do 100.000€.

Neke kladionice uopće nemaju limite, ali pod određenim uvjetima. Na primjer, ako se uplata vrši putem kreditne kartice, mnoge kladionice nemaju limit za ovu vrstu plaćanja. Što se tiče isplate, minimalan iznos po nalogu je uglavnom 10€, dok se putem E-Walleta kao i PayPala mogu isplatiti i manji iznosi. Sve to opet ovisi isključivo od kladionice kao i od odabrane metode plaćanja.

Generalno, na uplatnicu se mogu isplatiti najveći iznosi, dok su u nekim drugim slučajevima limiti od  5.000€ do 100.000€.

Šta su Prepaid kartice?

Prepaid kartice su postale popularno sredstvo plaćanja, a funkcioniraju slično kao i E-Walletsi (e-novčanici). Ovako to izgleda:

Nakon što kupite karticu na prodajnom mjestu, dopunite je određenim iznosom. Na kartici se nalazi kod, koji se prilikom uplate treba unijeti u određeno polje. Plaćanje karticom je moguće kod manjih iznosa.

💳 Dvije najpoznatije vrste Prepaid kartica su bile Paysafecard i Ukash, ali je Ukash u međuvremenu ugašen pa je tako Paysafecard u ovoj domeni vodeći.

Paysafecard ćete pronaći u skoro svakoj kladionici. Firma je aktivna od 2000. godine, a trenutno spada među najpopularnije metode elektronskog plaćanja. Uplate su anonimne, pa korisnici ne moraju davati osjetljive podatke, a to je najveća prednost ove metode.

Nakon što se igrač na stranici kladionice odluči za opciju Paysafecard, mora ukucati kod od 16 cifara koji se nalazi na samoj kartici. Za samo nekoliko sekundi, iznos koji je korisnik uplatio na karticu se prebacuje na njegov račun u kladionici i stoji mu na raspolaganju za igranje.

Prema tome, možemo reći da je Paysafecard i po pitanju brzine transakcije među najboljima, ali se ovim putem ne mogu vršiti isplate. Ako se uplata izvrši putem opcije Paysafecard isplate većinom idu putem bankovne uplatnice.

Paysafecard se može dobiti u iznosima od 10, 25 i 100 eura. Ako se kartica od momenta kupovine ne koristi punih 12 mjeseci svaki slijedeći mjesec se odbija 2 eura.

Sistemi prijenosa sredstava kod sportskog klađenja

Došli smo do sistema prijenosa sredstava u okviru sportskog klađenja.

Tu smo detaljno objasnili tri mogućnosti i to:

Bankovna transakcija

Danas svaka kladionica ima opciju plaćanja putem bankovne transakcije, jer je to jedna od klasičnih metoda. Bez obzira što ona ima i svoje nedostatke, među igračima je vrlo popularna.

Igrač sredstva sa ličnog računa jednostavno prenosi na račun koji dobije od kladionice zajedno sa svim ostalim podacima. Ova transakcija zna trajati po nekoliko dana, što je naročito za ljubitelje klađenja uživo, neprihvatljivo. Osim toga, većina bonusa je vremenski ograničena pa ovom vrstom transakcije gubite dragocjeno vrijeme.

🏦 Skoro svaki igrač već posjeduje bankovni račun pa tako ne mora gubiti vrijeme na otvaranje istog, a online-banking korisniku pruža mogućnost da vrši transakcije iz svog doma. Pored toga, ova vrsta prijenosa novca je veoma sigurna, jer se nigdje ne moraju unositi lični podaci.

Igrač sam mora provjeravati da li je novac legao na račun, jer ih kladionice o tome ne obavještavaju.

Većina kladionica za bankovni transfer ne naplaćuje naknade. Ovo pravilo ne važi za više isplata u toku jedne sedmice, ali to opet sve zavisi od banke i kladionice. Korisnici se svakako trebaju unaprijed informirati.

SOFORT Banking ili Klarna

SOFORT Banking je sistem online plaćanja sličan bankovnom transferu, samo što se u ovom slučaju transakcija obavlja odmah. Verifikacija ide putem PIN/TAN unosa. Iznos koji je korisnik sa svog ličnog računa u banci prebacio na račun u kladionici se putem SOFORT bankinga odmah realizira.

Najvažnija razlika između bankovnog transfera i SOFORT bankinga leži u sigurnosti. Ovdje korisnik unosi lične podatke i informacije o računu, što nije sigurno kao bankovni transfer.

Skoro svaka kladionica nudi SOFORT banking i u većini slučajeva ne naplaćuje dodatne naknade, ali svakako se savjetuje informiranje na vrijeme.

Giropay

Ova vrsta plaćanje ne zahtjeva dodatnu registraciju niti otvaranje virtualnog računa. Transakcija se relativno brzo odvija preko žiro računa korisnika. Giropay se u osnovi ne razlikuje mnogo od SOFORT bankinga.

I ovdje se moraju unositi lični podaci i osjetljivi detalji žiro računa. Nakon što se korisnik putem online bankinga prijavi na svoj žiro račun, potvrđuje uplatu putem TAN verifikacije i vrlo brzo taj iznos može očekivati na svom računu u kladionici. Neke banke za iznose do 30€ ne zahtijevaju TAN unos.

Giropay ne vrši provjeru stanja na računu, pa se tako može desiti da korisnik uleti u minus, ako nema dovoljno novca. Osim toga, Giropay se može koristiti isključivo za uplate, za koje u pravilu ne postoje nikakve naknade.

Plaćanje kreditnom karticom – Da li je moguće?

Kreditne kartice su najomiljenije sredstvo plaćanja, a pri tome se većinom radi od karticama VISA i MasterCard.

Uplate putem kreditne kartice ne traju dugo i u većini slučajeva se ne naplaćuju dodatne naknade, što može biti slučaj prilikom isplate. To opet zavisi od kladionice.

I kreditne kartice imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prednost je to što su kartice univerzalno sredstvo plaćanja pa je sam proces vrlo jednostavan. Transakcija ne traje dugo, a uplate se na računu bilježe za samo nekoliko trenutaka.

Prilikom plaćanja korisnik na internetu ne ostavlja nikakve podatke vezane za svoj račun, nego samo podatke sa kartice. Nekim korisnicima je i ovo suviše nesigurno, jer smatraju da kladionice te informacije mogu zloupotrijebiti.

Negativno je što plaćanja putem kreditnih kartica nisu anonimna. U određenim kladionicama isplate ovim putem nisu moguće, pa se one većinom vrše putem uplatnice. Često postoji minimalni iznos uplate putem kreditne kartice od 10€, što kod pojedinih korisnika može izazvati nezadovoljstvo.

E-Wallet: koji E-Wallets postoje i mogu se koristiti?

Popularno nazvani internet novčanici za klađenje ili skraćeno e-novčanici (E-Wallets for Gambling) su virtualni računi koji funkcioniraju veoma jednostavno. Nakon uplate novac je za samo nekoliko sekundi na računu i igra može da počne. E-plaćanje je predviđeno tako da se mogu vršiti uplate i isplate.

Izdvojili smo nekoliko e-novčanika i detaljno ih predstavili:

PayPal

Svaki ozbiljni priređivač klađenja u svojoj ponudi ima PayPal, bar kada je u pitanju teritorij EU.

Transakcije su veoma jednostavne, a prilikom prijave korisnik ukucava svoje ime, e-mail adresu i bankovnu poveznicu, a nakon verifikacije već može izvršiti prvu uplatu. PayPal je dobio već nekoliko nagrada za sigurnost.

PayPal se generalno može karakterizirati kao besplatna metoda plaćanja, ali se mora reći, da fizičke osobe plaćaju dadžbinu od 1,9% i uz to paušalno po 0,35€. U poređenju sa velikim brojem prednosti koje ovaj e novčanik donosi, ove naknade su prihvatljive.

Neteller

Neteller je najpopularniji internet novčanik u okviru igara na sreću. Zastupljen je u više od 200 zemalja, a moguća je uplata u 23 različite valute.

Neteller nudi i Net+ Prepaid Master karticu sa kojom se može plaćati u trgovinama kao i na internetu. Za početak se Neteller račun treba napuniti novcem, a nakon toga su transakcije sasvim jednostavne.

Neteller koristi 128bitno kodiranje, čime su podaci korisnika maksimalno zaštićeni. Većina kladionica isplate vrši istom metodom kojom je izvršena uplata, a sve u svrhu suzbijanja pranja novca.

Neteller ima i VIP račune podijeljene na 5 razina. Korisnici prilikom plaćanja skupljaju bodove koje mogu zamijeniti za premije. Razine su bronza, srebro, zlato, platina i dijamant.

Mora se spomenuti i veliki nedostatak ove metode plaćanja. Neteller prilikom prebacivanja novca na račun kladionice naplaćuje naknadu u iznosu od 7,5€. Znači kada uplaćujete neke manje iznose, trebate razmotriti neke druge opcije plačanja. Ako se 13 mjeseci nije izvršila uplata putem Neteller računa, korisnik će o tome biti obaviješten putem emaila. Ako se račun i nakon toga ne koristi dolazi do naplate naknade.

Skrill

Skrill se ne razlikuje mnogo od PayPala i Netellera. Nakon što otvorite virtualni račun i prebacite na njega novac, možete početi sa klađenjem.

Prilikom plaćanja ne dolazi do naknada, osim ako se novac prebacuje na privatni račun fizičkih lica. U tom slučaju je naknada maksimalno 10€ tj. 1% od ukupnog iznosa.

Nakon što korisnik svoj Skrill račun nije koristio 12 mjeseci, svaki naredni mjesec se naplaćuje naknada od 1 eura. Kada se radi o uplati, transakcija traje samo nekoliko sekundi, dok isplata zbog određenih provjera može potrajati nešto duže.

Ako koristite Skrill, tada ne ostavljate podatke o bankovnom računu, a uz to je sve kodirano. Sigurnost je ovdje na visokom nivou.

Svakako treba spomenuti i to da korisnik putem ove metode može prebacivati novac iz kladionice u kladionicu, pri čemu ne nastaju nikakve naknade. To je naročito važno onim igračima, koji vole sigurne oklade, a ne žele dodatne troškove.

Bitcoin

Bitcoin je digitalna valuta, koja je u zadnje vrijeme sve popularnija. Obzirom da je sve apsolutno anonimno, ovu metodu nude skoro sve kladionice.

Plaćanja su sigurna, a korisnik ne mora davati nikakve lične podatke, dok sama transakcija traje nekoliko sekundi.

Uplate putem Bitcoina se ne mogu povući nazad, pa kladionice tako ostvaruju profit. U slučaju plaćanja u roku od 10 minuta ne nastaju nikakve naknade.

Mana Bitcoina je nestabilnost. Vrijednost se u poređenju sa klasičnim valutama veoma brzo mijenja, a i nabavka Bitcoina ide isključivo preko mjenjačnica. Usprkos ovim manama Bitcoin je popularan pa ga većina kladionica ima u svojoj ponudi.

Ethereum

Ethereum je također digitalna valuta slična Bitcoinu, ali sa nekim bitnim razlikama.

Transakcije putem ove metode teku brzo, sigurno i bez naknada. Ethereum još uvijek nije uobičajeno sredstvo plaćanja i nećete ga baš svugdje pronaći, ali to će se s vremenom sigurno promijeniti.

Plaćanja sa Ether kovanicama su sigurna, jer je sve kodirano. Nema limita, što je atraktivno naročito za igrače koji vole visoke uloge, ali je i ova valuta nestabilna, pa joj kursna vrijednost često varira.

Apple Pay

Apple Pay je sredstvo plaćanja razvijeno od strane firme Apple 2014. godine. Apple je garancija za sigurnost, a plaćanja se mogu vršiti kako online, tako i u nekim prodavnicama.

Za upotrebu ovog sredstva korisnik mora imati Apple uređaj kao i kreditnu ili debitnu karticu. Za pokretanje transakcije nije potrebno unositi nikakve lične podatke.

Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Veliki raspon oklada Unibet
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home
Odlična podrška LSbet

Koje opcije plaćanja u online sportskom klađenju su najbolje?

Naravno da odgovor na ovo pitanje zavisi od individualnih zahtjeva svakog pojedinačnog korisnika. Igrač treba znati šta mu je najvažnije (sigurnost, limiti, trajanje transakcije ili eventualne naknade).

Svaki metod plaćanja ima svoje prednosti i nedostatke, pa je do igrača da pronađe ono što mu najbolje odgovara.

Kome je sigurnost najvažnija, taj će najbolje proći sa bankovnim transakcijama i prepaid karticama. Naime, u ovim slučajevima se ne ostavljaju nikakvi lični podaci na internetu, ali zato transakcije mogu potrajati nešto duže pa to nije opcija za nestrpljive igrače. Oni se istovremeno moraju pomirit sa mogućnošću određenih naknada, koje su tačno utvrđene.

Igrači koji vole visoke uloge imaju problem ako su uplate ili isplate ograničene nekim maksimalnim iznosom. Bankovne transakcije imaju najveće limite, ali kao što smo već spomenuli, mora se uzeti u obzir i duže trajanje transakcije.

Igrači koji vole sigurne opklade često moraju novac prebacivati iz jedne kladionice u drugu, a za to svakako trebaju kao opciju plaćanja uzeti neki E-Wallet (e-novčanik). Ovo sredstvo je najbolje i za klađenje uživo.

Treba znati da niti jedna od gore navedenih metoda plaćanja nikada nije 100% sigurna. Naravno da sve firme ispunjavaju najveće sigurnosne standarde, ali prilikom online plaćanja zloupotreba je uvijek moguća.

Ako želite ostati anonimni onda se trebate odlučiti sa Paysafecard ili neku digitalnu valutu.

⚡ Renomirane kladinice u svojoj ponudi svakako imaju najsigurnije i najpoznatije metode plaćanja. Na igraču je da se odluči za jednu od njih, što će mu uz pomoć ovog našeg teksta sigurno biti mnogo lakše.

Često postavljena pitanja – FAQ

🔒 Jesu li plaćanja za online kladionice sigurna?

Pošto mi nudimo samo ozbiljne online kladionice, možete biti 100% uvjereni da su online plaćanja prema našim kladionicama vrlo sigurna.

🏦 Koja metoda plaćanja je najbolja?

Metode plaćanja se ocjenjuju u kriterijima: trajanje transakcije, sigurnost, naknada za sprovedenu transakciju i limiti, tako da se može reči da nema najbolje metode plaćanja, nego da svaka ima svoje prednosti i mane.

💳 Šta su prepaid-kartice?

🏦 Koji E-Wallets se najčešće koriste kod online kladionica?