Pojam kvote - postoji nekoliko vrsta predstavljanja kvota

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 01.08.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

U jednom od ranijih tekstova smo rekli da kvote predstavljaju vjerovatnoću da će se neki događaj ostvariti.

Najbolji primjer za objašnjenje nastajanja i pretvaranja kvota iz jednog oblika u drugi jeste bacanje novčića. Kako novčić ima dvije strane, „pismo“ i „glava“, vjerovatnoća da on padne na jednu od tih strana je podjednaka i iznosi 50%.

Prevedeno u decimalni oblik, kvota da novčić padne na „pismo“ ili na „glavu“ iznosi 2.00. Ako se dvije osobe klade na bacanje novčića i pri tome ulažu 100€, osoba koja dobije opkladu će zaraditi 100€ (2,00 x 100€ = 200€), a suprotno tome druga osoba će izgubiti 100€.
Pogledaj najbolje Kladionice!

Siguran profit kladionica

Zamislimo da u kladionici postoji opklada u kojoj treba pogoditi na koju stranu će pasti novčić prilikom određivanja početnog udarca nekog sportskog događaja. Ovakav omjer kvota sigurno ne biste našli, iako je vjerovatnoća da novčić padne ne bilo koju stranu i dalje podjednaka i iznosi po 50%.

Razlog tome je što kladionice sebi osiguravaju profit bez obzira na ishod događaja, pa bi za ovu vrstu opklade omjer kvota od 1,95 : 1,95 bio dosta dobar.

Jednostavnom matematikom lako je vidjeti da osoba koja je pogodila stranu novčića sada ima zaradu od 95€, dok je 5€ kladionica zadržala za sebe.

🧮 Ovo je jedan od najjednostavnijih primjera u kojem se jasno vidi da veličina kvote ne predstavlja stvarnu vrijednost, odnosno vjerovatnoću da će se neki događaj ostvariti.

Faktori koji utiču na kvotu

Sve gore napisano predstavlja pokušaj da što bolje shvatite značenje kvota na čiju vrijednost utiču razni faktori, a koje se kod online kladionica neprestano mijenjaju.

Razlog za to je što se kladionice trude da ranije postave kvote za sve događaje pa analitičari kreiraju njihovu vrijednost po onim informacijama koje u tom trenutku imaju.

Kako na visinu kvota utiču faktori poput povrijeđenih igrača, visine uplata, vremenskih prilika, tako se i kvote mijenjaju u odnosu na početnu vrijednost.

⚡ Bitno je naglasiti da mala vrijednost kvote ne znači siguran dobitak, ali kvote koje su od svog postavljanja dugo mirovale te pred sami početak meča počele naglo padati, najčešće završavaju na način da je pad kvote bio opravdan i meč završava u skladu sa tom kvotom.

Ocjena 90/100

Vrste kvota

Postoji nekoliko vrsta predstavljanja kvota, a razlikuju se od kladionice do kladionice, te u mnogome zavise i od geografskog sjedišta kladionice.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke od vrsta kvota i pomoći da shvatite njihova značenja, a za primjer ćemo koristiti ponudu bet365 kladionice koja nudi prikaz kvota u tri najčešća oblika, a to su:

Bet365 kvote (frakcione, decimalne i američke)

Bet365 kvote (frakcione, decimalne i američke)

Frakcione kvote

Frakciona kvota, kao što sama riječ kaže, predstavljena je u obliku razlomka (npr. 7/10).

Vrijednost frakcione kvote 7/10 pretvorena u decimalni oblik iznosi 1,70. Ovu vrstu kvota najčešće upotrebljavaju u Velikoj Britaniji, a najlakše ih je razumjeti ako zapamtimo jedno pravilo:

  • broj u imeniku (imeniocu) jednak je ulogu
  • broj u nazivniku (djeliocu) jednak je profitu

U ovom našem primjeru (7/10) to bi značilo da za uloženih 10 jedinica nekog novca, a u slučaju dobitne opklade, ostvarujete profit od sedam jedinica.

Da bi vam pokazali kako izgleda frakciona kvota poslužiti ćemo se primjerom iz bet 365 kladionice koji se odnosi na susret Europske lige između Seville i Velencie

Frakcione kvote

Frakcione kvote

Svaka frakciona kvota se jednostavnom matematičkom formulom može pretvoriti u odgovarajući decimalni oblik:

7/10 + 1 = 1,70

U ovom slučaju decimalna kvota na pobjedu Seville iznosila bi 1,70.

Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home

Decimalne kvote

Decimalni oblik kvota je onaj sa kojim se najčešće susrećemo.

Najzatupljeniji je u europskim zemljama te Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. Ovu vrstu kvota još nazivaju i „europskom“ ili „kontinentalnom“, a i za njen prikaz ćemo se poslužiti primjerom utakmice između Seville i Valencie.

Decimalne kvote

Decimalne kvote

Eventualni dobitak kod kvota izraženih na decimalni način izračunava se množenjem kvote sa ulogom. Tako bi igrač koji u našem primjeru tipuje na pobjedu Seville na uloženih 100€ mogao ostvariti profit od 70€.

1,70 x 100€ = 170€, tj. 70€ profita.

Američke kvote

Kako sam naziv govori radi se kvotama koje su karakteristične za američke kladionice.

Ono što najviše razlikuje ovu vrstu kvota od ostalih, je to što može imati pozitivan ili negativan predznak.

Decimalna kvota 2,00 se označava sa +100, -100 ili samo 100, bez predznaka i ta kvota se naziva „EVEN“.

U zavisnosti od toga da li je ponuđena kvota za neki događaj veća ili manja od EVEN-a (tj. decimalne kvote 2,00), počinjemo govoriti o pozitivnim i negativnim američkim kvotama.

Američke kvote

Američke kvote

Pozitivni predznak primjenjuje se kod kvota većih od EVEN-a (tj. od 2,00), a predstavlja vrijednost koju možete osvojiti na uloženih 100$. Tako na pobjedu Valencie američka kvota iznosi +475 , što znači da ako tipujete na pobjedu Valencie sa uloženih 100$ ostvarujete profit od 475$.

Negativan predznak govori koliko bi trebali uložiti novca da bi ostvarili profit od 100$. Negativni predznak se primjenjuje za kvote koje imaju nižu vrijednost od EVEN-a (tj. od 2,00). Tako je u našem primjeru kvota na pobjedu Seville manja od 2,00 i ima negativan predznak, što znači da je potrebno uložiti 143$ kako bi se ostvario profit od 100$.

Pretvaranje američkih kvota se vrši na sljedeći način:

– 100/negativna kvota + 1 (u našem primjeru bilo bi 100/143 + 1 = 0,70 +1 =1,70)

– pozitivna kvota/100 + 1 (u našem primjeru bilo 475/100 + 1 = 4,75 + 1 = 5,75).

Azijske kvote

Pored već spomenutih vrsta kvota postoje i kvote koje se prvenstveno koriste na azijskom tržištu i koje nisu zastupljene kod većine europskih kladionica pa tako razlikujemo:

  • kineske,
  • indonežanske i
  • malezijske kvote.

Kineske kvote govore o tome koliko se profita ostvaruje po jedinici uloga. Tako bi decimalna kvota od 1,70 na pobjedu Seville iznosila 0,70, što znači da na jednu jedinicu nekog uloga ostvarujemo profit od 0,70.

Indonežanske i malezijske kvote analogno američkim mogu imati pozitivan i negativan predznak. Pozitivne kvote veće od 2,00 pokazuju koliko jedinica nekog novca je potrebno uložiti da bi se ostvario dobitak od jedne jedinice te se pozitivni i negativni predznak primjenjuje istom logikom kao i kod američkih kvota.

U narednoj tabeli možete vidjeti vrijednosti pobrojanih vrsta kvota u zavisnosti o vjerovatnoći koja je izražena u procentima.

Vrijednosti vrsta kvota zavisno o vjerovatnoći izražena u procentima

Vrijednosti vrsta kvota zavisno o vjerovatnoći izražena u procentima

Pogledaj najbolje Bonuse!