Tenis – strategije klađenja

Tenis – strategije klađenja

Ovaj vodič će sadržavati nekoliko dijelova u kojima ćemo ispitati sve što je važno za uspješno klađenje na tenis, od analize utakmica, samih igrača, do procesa pronalaženja pravih vrijednosti kvota. U prvoj fazi ćemo tako pogledati osnovne uvjete za uspješan hendikep i klađenje na tenis u cjelini.

Istina je da skoro sve kladionice nude klađenje na tenis, ali neke su bolje od drugih. Prije svega, glavne kladionice koje ćete poželjeti koristiti su bet365, betathome i unibet. Oni objavljuju hendikep i kvote mnogo ranije, nude najviše granice i imaju veliku brigu o korisnicima. Međutim, oni ne nude ponude na nekim manjim turnirima kao što su challengeri, tako da se možete prijaviti i na druge kladionice, uključujući betvictor, William Hill, betsson, 10bet, interwetten…

Tenis-stragetige-kladjenja

Betfair je, s druge strane, super za klađenje uživo, a također nudi mnogo prijenosa uživo kroz svoje video programe, tako da je to jedna od kladionica koju svakako trebate koristiti.

Praćenje mečeva i turnira

Ako ste se definitivno zagrijali za klađenje na tenis, onda ćete morati gledati što je moguće više utakmica. Već samo predložili neke kladionice, ali one ne obuhvaćaju sve televizijske prijenose pa se službeni prijenosi mogu naći i na vašim lokalnim sportskim tv kanalima. Vjerojatno ćete moći pogledati neke mečeve i na web stranicama koje nude besplatne on-line prijenose.

Zašto je neophodno gledati mečeve!?

Ako vam kažemo da je susret završio (6-2, 4-6, 7-6), što se može znati više od toga? Odgovor je, vrlo malo!

Međutim, ako ste vidjeli utakmicu, znat ćete puno više, kao npr. šta je igračima išlo od ruke, s čim su jedva izlazili na kraj, da li je bilo nekih ozljeda prilikom meča, itd… Sami rezultati nikada ne mogu reći mnogo, tako da je vrlo važno sta se zapravo događa na terenu.

Poznavanje igrača

Kada postanete iskusniji u klađenju na tenis počet ćete razumjeti i različite stilove igre, a također ćete shvatiti kako oni odgovaraju jedni protiv drugih. Tako npr. igrači koji najčešće koriste dobar servis i volej obično imaju loše rezultate protiv igrača koji su u mogućnosti da se nešto bolje kreću po terenu. Neki igrači su vrlo jaki na servisu (Isner, Karlović, Raonić), ali mogu biti slabiji u nekim drugim dijelovima igre, dok su neki igrači u mogućnosti da vrate servis bolje od drugih (Đoković, Wawrinka, Murray).

Možete naučiti puno i proučavanjem „H2H“ statistike između igrača koji igraju u različitim stilovima. Mentalitet, dosljednost i različite podloge također su bitni faktori koji utječu na igru. Naravno, može se desiti da se stilovi igre dvojice suparnika podudaraju, pa i to treba uzeti u razmatranje.
Također, trebate obratiti pažnju na ozljede: kada se igrač vraća na teren nakon ozljede obično se muči neko vrijeme, tako da može biti dobra ideja da se kladite protiv njega. Osim toga, dobro je znati kada se igrači trebaju kvalificirati za važne turnire (Grand Slam ili kvalifikacije na mastersima), jer ti igrači često moraju misliti na vrijeme kako bi se stigli pripremiti za to.

[vc_message color=”alert-info”]

Sada ćemo pogledati i neke od zanimljivih aspekata koji bi trebalo da utiču na vaše klađenje, a prvo ćemo pokušati objasniti različite stilove igranja.

[/vc_message]

Igrači s agresivnim pristupom na osnovnoj liniji i igrači koji se kreću po cijelom terenu

Ovi igrači imaju tendenciju da idu za „winnerom“(pobjedničkim poenom) kad god se ukaže dobra prilika, ali isto tako znaju kako da se brane,te kada je bolje da se suzdrže. Ova grupa uključuje Rogera Federera, Novaka Đokovića i Stanislasa Wawrinku. Prednost ovog stila je u tome što se može koristiti u osnovi na svakoj vrsti terena, jer je vrlo fleksibilan. Igrači mogu uštedjeti mnogo energije tako što će biti agresivniji ili tako da idu za svojim šansama.

Igrači s defanzivnim stilom na osnovnoj liniji

Ovi igrači su oni koji jednostavno pokušavaju da vrate svaku loptu. Protivnik će na kraju napraviti  neiznuđenu grešku ili pogoditi slabiji udarac koji će omogućiti defanzivnom igraču s osnovne linije da se uključi i zapravo odigra „winner“. Igrači koji igraju ovakav stil prije svega moraju biti psihički i fizički spremni da podnesu stres i napor (David Ferrer). Njihovi protivnici su često frustrirani njihovom upornošću pa će pokušati igrati još agresivnije, što dovodi do sve više grešaka na njihovoj strani.

Najbolji defanzivni igrač s osnovne linije u tenisu  je definitivno Andy Murray. On ima sposobnost da odigra „passing shot“ čak tokom kretanja, a to je nešto što često daje značajnu prednost. S druge strane, on ima problema na Grand Slam turnirima, zbog njegovog stila – to je fizički i psihički zahtjevno pa se ponekad potroši u završnim fazama. Rafael Nadal je također u suštini defanzivni igrač sa osnovne linije, iako danas igra mnogo agresivnije.

Servis i Volej

To je jedan od vrlo uspješnih stilova iz prošlosti tenisa, u kojoj igrač pokušava doći do mreže odmah nakon svog servisa kako bi brzo osvojio poen. Međutim, njegova popularnost naglo opada, a čak je i Federer znao igrati ovim stilom u prošlosti, ali izgleda da je mnogo manje sklon tome da to primjeni danas. Ipak, ako su uslovi ispunjeni, to je još uvijek vrlo efikasan stil koji neki tenisači koriste i danas.

[vc_message color=”alert-info”]

Kada smo analizirali neke od stilova koje igrači preferiraju trebamo se pozabaviti i vrsti podloge na kojoj se igra pojedini meč.

[/vc_message]

Španjolski igrači su dobro poznati po svojoj sposobnosti na zemljanom terenu (Nadal, Ferrer, Robredo, itd). Na tvrdoj podlozi, posebno travi, „servis-volej“ igrači  su u stanju pobijediti bilo koga ako su u formi pa bi trebali da ih forsirate. Što se tiče defanzivnih igrača sa osnovne linije, gledajte da ih podržite protiv igrača koji se oslanjaju na svoje servise (Isner, Querrey, Karlović). Sve u svemu, nadamo se da ste nešto naučili iz ovog pregleda i da ćete biti u mogućnosti koristiti te informacije u vaše svrhe.

[vc_message color=”alert-info”]

Postoji mnogo stvari koje se moraju uzeti u obzir kada se kladite na tenis ako želite ostvarivati profit na duže vrijeme. Sada ćemo napraviti pregled stilova i jednog od značajnih faktora koji utiču na vrste opklade. Kao prvo ćemo istražiti različite stilove koji se mogu vidjeti na današnjim teniskim terenima, a zatim ćemo razmotriti kako će taj faktor uticati na naše mišljenje o opkladama u tenisu.

[/vc_message]

Igrači osnovne linije i igrači čitavog terena

Ova dva stila se lako mogu svrstati zajedno, jer ne postoji mnogo razlika u njima i linija koja ih razvrstava je nejasna. U biti, igrači iz ove grupe vole winner udarce kada god se ukaže prilika za to, ne vole igrati na volej jer su obično jako sposobni i u odbrani. Prednost je da ovi stilovi mogu da se koriste na svim podlogama, s obzirom na njihovu fleksibilnost, a nedostatak je da odbrambeni čuvari osnovne linije mogu iskoristiti šansu pri prvom slabijem udarcu loptice. Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych, Juan Martin del Potro i Jo-Wilfried Tsonga samo su neki od najboljih tenisača koji spadaju u ovu grupu.