Over/Under - manje/više golova

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 14.10.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Uz već opisani Azijski hendikep, Over/Under je jedna od omiljenijih strategija u klađenju kod većine profesionalnih kladioničara.

Razlog tome je što ova vrsta klađenja, poput azijskog hendikepa, ima samo dva moguća ishoda pa se tako šanse za ostvarenje profita znatno povećavaju – tačnije sa 33,33% na 50%.

Suština Over/Under (Više/Manje) klađenja je pogoditi da li će na određenom sportskom događaju biti postignuto više (Over) ili manje (Under) golova, ili poena, ovisno o kojem se sportu radi. Ova vrsta klađenja je zastupljena u gotovo svim sportovima, a pragovi koje kladionice odrede ovise o vrsti sporta, protivnicima, podlozi…

Tako su neki od osnovnih pragova koje najčešće vidimo na ponudi sljedeći:

 • nogomet (2,5) golova
 • europska košarka (170,5) koševa
 • NBA košarka (190,5) koševa
 • hokej (5,5) golova
 • rukomet (58,5) golova
 • tenis (21,5) gemova
Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home

Over/Under Strategija

Ova strategija na prvi pogled djeluje dosta jednostavno, ali kada se malo detaljnije analizira vidjet ćemo da postoji dosta stvari na koja treba obratiti pažnju prilikom odabira ove opklade.

To ćemo najbolje objasniti jednostavnim primjerom.

Obzirom da je bit ove opklade pogoditi da li će na nekoj nogometnoj utakmici biti postignuto više ili manje golova od 2,5 koliko obično postave kladionice, neophodno je da se poslužimo jednostavnom matematikom i uz pomoć određenih podataka donesemo pravu odluku.

Pretpostavimo da se igra utakmica između Arsenala i Evertona. Prvo na šta treba obratiti pažnju jeste to da vidimo prosjek postignutih i primljenih golova Arsenala kod kuće u najmanje pet prethodnih susreta, ali i prosjek postignutih i primljenih golova Evertona u gostima.

 • u posljednjih pet susreta Arsenal je na domaćem terenu postigao u prosjeku 2,6 golova po utakmici
 • u posljednjih pet susreta Arsenal je na domaćem terenu primio u prosjeku 1,2 gola po utakmici
 • u posljednjih pet susreta Everton je u gostima postigao u prosjeku 0,85 golova po utakmici
 • u posljednjih pet susreta Everton je u gostima primio u prosjeku 1,45 golova po utakmici

Sada ćemo da saberemo manje vrijednosti oba tima (1,2 + 0,85 = 2,05), a isto uradimo i sa većim vrijednostima (2,6 + 1,45 = 4,05).

Nakon toga izračunavamo srednju vrijednost na sljedeći način: (2,05 + 4,05) / 2 = 3,05.

Na osnovu prikazanog primjera vidimo da ove dvije ekipe u prosjeku igraju utakmice sa većim brojem golova od uobičajenog praga koji iznosi 2,5, pa bismo se u ovom slučaju kladili na opciju (Over 2,5 golova).

⚡ Svaki proračun koji pokaže više od 2,7 spada pod „Over“, a svaki rezultat manji od 2,3 spada pod „Under“. Sve rezultate između 2,3 i 2,7 smatramo previše rizičnim i najbolje ih je izbjegavati, jer se šanse za Over/Under smatraju približno podjednakim.

Ocjena 95/100
bet365 kladionica
 • ✅️️100% do 25€
 • ✅️️1x uplata, minimalna kvota: 1,20

Over/Under 2,5

Već smo rekli da je ovo jedan od najčešćih pragova koje kladionice postavljaju kada je u pitanju klađenje na nogomet. Postoji mogućnost da se kladimo na više (Over) od 2,5 golova i manje (Under) od 2,5 golova.

Uzmimo za primjer meč između Intera i Rome sa sljedećim kvotama:

 • Under 2,5   kvota  1,80
 • Over 2,5     kvota  2,05

Ukoliko ste se kladili na opciju „Under 2,5“ sa 100€ uloga, vaša opklada će biti dobitna ako na utakmici bude postignuto manje od 2,5 golova i tada ostvarujete profit od 80€. Ukoliko ste odabrali opciju „Over 2,5“ sa ulogom od 100€ vaša opklada je dobitna ukoliko na utakmici bude postignuto tri i više golova, a ostvarili biste profit od 105€.

Osim ovog uobičajenog praga od 2,5 golova po utakmici, kladionice često postavljaju i neke druge mogućnosti koje možete vidjeti na sljedećoj slici, a neke od njih ćemo i detaljnije objasniti.

Over/Under 2,25

Za opklade Over/Under sa četvrtinom gola važe ista pravila kao i kod azijskog hendikepa ±2,5. To znači da jednim ulogom pokrivate dvije opklade, odnosno vaš ulog se dijeli na pola.

To ćete najbolje razumjeti ako se vratimo našem primjeru i utakmici između Intera i Rome.

 • Over 2,25  sa kvotom 2,10
 • Under 2,25 sa kvotom 1,75

Ukoliko ste uložili 100€ na opciju „Under 2,25“ golova, vaša opklada je dobitna ako se utakmica završi sa 0 i 1 golom te ostvarujete profit od 110€. Ako na utakmici budu postignuta tačno 2 gola ostvarujete profit sa pola uloženog novca na dio opklade koja se odnosi na „Under 2,5“, a dio novca koji se odnosio na „Under 2“ vam se vraća na račun. U slučaju da na utakmici bude postignuto 3 i više golova gubite uloženi novac.

Ocjena 93/100
22bet kladionica

Over/Under 2,75

Over/Under opklada sa tri četvrtine gola slična je azijskom hendikepu ±2,75.  Vaš ulog se dijeli na pola i pokriva dvije opklade.

U našem primjeru meča između Intera i Rome za ovu vrstu opklade imamo sljedeće vrijednosti kvota:

 • Over 2,75 sa kvotom 1,95
 • Under 2,75 sa kvotom 2,25

Pretpostavimo da ste odabrali opciju „Under 2,75“ sa ulogom od 100€. Vaša opklada je u potpunosti dobitna ako na utakmicu bude 0, 1 ili 2 gola te osvajate profit od 125€. Ako na utakmici budu postignuta tačno 3 gola, ostvarujete profit na dio opklade koji se odnosi na „Under 2,5“ (50 x 2,25 = 125,50), dok na dio koji se odnosio na „Under 3“ imate povrat novca. U slučaju da na utakmici bude postignuto 4 ili više golova gubite uloženi novac.

Over/Under 1, 2, 3…

Ovu vrstu opklade nazivamo i opkladom sa „cijelim golom“. Specifična je po tome što za razliku od gore navedenih ima tri moguća ishoda, odnosno postoji mogućnost da obračun kvote bude 1 i time vaš novac vraćen na račun.

Naprimjer, ako ste se kladili na „Under 3“ gola, opklada će biti dobitna ukoliko na utakmici bude postignuto manje od 3 gola (0, 1 ili 2), a tačno 3 postignuta gola vam donose povrat uloga. Četiri i više golova na utakmici čini opkladu gubitnom.

Over/Under savjeti

Zaključno smo sakupili nekoliko dobrih savjeta za klađenje na broj golova tj. over/under:

 • Već je poznato da u pojedinim ligama kao što su Španjolska, Engleska, Nizozemska, Njemačka, pada mnogo više golova u prosjeku nego u ligama Italije ili Francuske
 • Obratite pažnju na trenutnu formu ekipe u najmanje pet prethodnih kola, s tim što treba uzeti u obzir i snagu ekipa koje su bile protivnici u tih pet prethodnih susreta
 • Obavezno provjeriti listu povrijeđenih igrača, jer u slučaju izostanka nekog ključnog napadača ili odbrambenog igrača, statistika postignutih i primljenih golova više nije toliko mjerodavna
 • Derbi susreti su specifični po tome što je ekipama najvažnije da takve mečeve ne izgube, pa se derbi susreti nerijetko završavaju manjim brojem golova
 • Vremenske prilike mogu bitno da utiču na efikasnost ekipa. Snijeg ili velika kiša čine igru otežanom i ometaju taktičke planove, pas igru i brz protok lopte
 • Promjena trenera može znatno utjecati na efikasnost ekipe, jer poznato je da postoje treneri koji gaje ofenzivni stil igre, dok drugi teže defanzivi i odbrani vlastitog gola
 • U evropskoj košarci se postiže znatno manje koševa nego u NBA, a isto važi i za hokej