Giropay - izrazito sigurno sredstvo plaćanja

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 26.07.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Giropay je još jedno sredstvo plaćanja koje sam najčešće susretao u online kladionicama. Nastao je kao proizvod suradnje nekoliko banaka. Zato je Giropay potpuno siguran za plaćanje u online kladionicama.

Giropay je sredstvo plaćanja nastalo 2006. godine u saradnji Sparkasse, Postbanke i Volksbanke.

Od tada je postala dosta popularna metoda plaćanja, pa je možete svugdje pronaći, čak i u kladionicama. Uplate se odvijaju za samo nekoliko sekundi, dok je sigurnost na veoma visokom nivou. To je samo jedna od prednosti.

Kladionice koje nude Giropay kao opciju plaćanja:

[table “152” not found /]
Ocjena 95/100

Šta je Giropay?

Giropay je sigurno sredstvo plaćanja, koje je vrlo jednostavno za korištenje. Dostupan je u više od 1.500 online banaka, gdje se plaćanja vrše putem online bankinga.

U većini slučajeva su moguće samo uplate, dok se za isplate koriste neke druge opcije. Usprkos tome, Giropay je i u kladionicama veoma popularan.

Uplate se naime za samo nekoliko sekundi prebacuju na račun. Za uplate do 30€ nije potrebno unositi TAN broj, dok se za veće iznose moraju unijeti PIN i TAN broj.

To korisnicima ne bi trebalo predstavljati problem, jer se tim putem garantira sigurnost.

Za plaćanja putem ove opcije, nije potrebna dodatna registracija, pa tako korisnici ne ostavljaju osobne podatke. Treba se svakako informirati, da li banka podržava Giropay kao sredstvo plaćanja.

Neke od banaka koje nude Giropay su:

 • Postbanka
 • Volksbanke Raiffeisenbank
 • Sparkassa
 • MLP
 • PSD Bank
 • BB Bank
 • DKB
 • .comdirect

Da li je Giropay siguran?

Giropay vodi dosta računa o sigurnost, pa zbog toga i važi kao izrazito sigurno sredstvo plaćanja.

Ne ostavljaju se osobni podaci, a obzirom da je Giropay vezan za online bankarstvo određene banke, sigurnosni standard je isti kao u toj banci. Korisnici se ovdje svakako mogu osjećati sigurni.

🔒 Kada govorimo o sigurnosti, tu nema nekih velikih razlika između Giropaya i online bankinga. Prilikom plaćanja sa Giropay opcijom korisnik iznos prebacuje sa svog bankovnog računa na račun u kladionici, a pri tome ne unosi lozinku niti ide na Giropay stranicu. Za veće uplate se moraju unijeti PIN i TAN broj, koji su prilično sigurni. Kada se radi o sigurnosti mi prednost dajemo ovoj metodi!

Ocjena 91/100
playzilla logo

Prednosti i nedostaci

Kao i svako drugo sredstvo plaćanja tako i Giropay ima dosta prednosti, ali i neke negative strane.

 • Siguran i seriozan
 • Transakcije traju nekoliko sekundi
 • Generalno ne nastaju naknade za uplate
 • Isplata nije uvijek moguća
 • Vrijeme čekanja isplate od 2 do 7 dana
 • Giropay ne podržavaju sve banke

Prednosti

Mnogi korisnici svoje povjerenje poklanjaju ovoj metodi, jer se pokazala kao sigurna i seriozna, dok do sada nisu poznati slučajevi prevare. Plaćanja su moguća u raznim online prodavaonicama kao i kladionicama. Sigurnosni standardi su na veoma visokom nivou.

Prednost su također besplatne uplate. Postoje slučajevi izuzetka, kada neke kladionice svoje naknade prenose na korisnike. Kladionice naime u saradnji sa Giropayom uvijek plaćaju naknade. O tome kasnije nešto više.

Transakcije traju samo nekoliko sekundi, pa korisnik tako uplaćeni iznos može odmah koristiti u kladionici. Nije potrebna nikakva prijava, samo banka korisnika mora podržavati Giropay.

Nedostaci

Kao i svako drugo sredstvo plaćanja i ovdje postoje neke negativne strane. Ovim putem isplate nisu uvijek moguće, nego korisnik mora koristiti neku drugu opciju. Često je to klasični bankovni transfer.

U slučaju da su isplate moguće, treba računati na vrijeme čekanja od 2 do 7 dana. Razlog tome je taj da se isplate provjeravaju, kako bi se spriječile prevare i pranje novca.

Giropay ne podržavaju sve banke, a mi smo na početku ovog teksta naveli neke od banaka koje ga imaju u svojoj ponudi. Korisnik se svakako treba na vrijeme informirati, da li njegova banka podržava Giropay.

Dopuna računa

Naravno da korisnik najprije treba imati račun u nekoj kladionici. To je u većini slučajeva sličan postupak, koji traje samo nekoliko minuta. Korisnik unosi osobne podatke, izabere korisničko ime i lozinku. Nakon toga se odluči za neko sredstvo plaćanja.

🏦 U našem primjeru to je Giropay:

 • Nakon što korisnik izabere Giropay mora unijeti IBAN broj, kako bi se povezao sa svojim online bankingom
 • Nakon što se prijavio za online banking, transakcija se autorizuje putem TAN broja
 • Zatim, korisnik treba da izabere iznos koji želi uplatiti
 • Limiti se mogu razlikovati od kladionice do kladionice, svakako se o tome treba unaprijed informirati.

Odabrani iznos će nakon samo jednog pritiska biti na korisničkom računu u kladionici.

Nema čekanja. Odmah počinjete!

Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home

Da li Giropay naplaćuje naknade?

Ako se prekorači određeni broj isplata u sedmici, za svaku narednu isplatu se naplaćuje naknada. Korisnici se o ovome trebaju unaprijed informirati.

Kladionice za saradnju sa Giropayom moraju plaćati naknadu, koja iznosi 33 centa kao i paušal od 0,95% od iznosa koji se isplaćuje.

Vrijeme čekanja prilikom plaćanja?

Kada se radi o vremenu trajanja transakcije, Giropay je konkurentan najboljim sredstvima plaćanja, kao što su PayPal ili Neteller.

Nakon izvršene uplate novac je za samo nekoliko sekundi na računu. Međutim, to ne važi za isplate, jer kladionice Giropay često nemaju u svojoj ponudi.

Ukoliko je isplata moguća, treba računati na vrijeme čekanja od nekoliko dana. Razlog je taj, da se sve isplate provjeravaju prije nego se proslijede na račun korisnika. Time se sprječavaju prevare i pranje novca.

FAQ Giropay

Često postavljena pitanja – FAQ

🏦 Zašto se za uplate ispod 30€ mora unositi TAN broj?

Iako nije pravilo, često se mora unijeti TAN broj pri uplati ispod 30€. To ne bi trebalo da predstavlja problem, jer se radi o sigurnosnom koraku. Nekada to zavisi i od banke, koja možda ne podržava plaćanja bez TAN broja.

⚡ Koji TAN postupci su na raspolaganju?

Svaka banka ima svoj TAN postupak tj. naziv za isti (smartTAN, smartTAN-PLUS, ChipTAN, mobileTAN, iTAN…). Za više informacija se treba obratiti banci.

🔒 Kako se Giropay ophodi sa ličnim podacima korisnika?

Transakcije se odvijaju putem online bankinga određene banke, u kojoj korisnik ima račun. Tako da se lični podaci ne prosljeđuju dalje.

🔒 Šta ako dobijem Giropay račun na email?

Kod ovakvih mailova se većinom radi o Phishing napadu. Korisnik nikako ne treba odgovarati na mail niti otvarati razne privitke. Moguće je i da korisnik dobije telefonski poziv navodno iz firme Giropay, ali to je također pokušaj prevare. Korisnik svakako treba odmah da stupi u kontakt sa korisničkom službom.

🏦 Šta ako se uplata ne prebaci odmah na račun?

Zastoj je moguć iz dva razloga. U prvom slučaju kladionica ne prikazuje stanje na računu dovoljno brzo, dok je moguće i da online banking ne podržava brze transakcije. Ako često dolazi do zastoja prilikom transakcije, svakako se treba obratiti službi za korisnike.

⚡ Šta ako uplata nije prebačena na račun u kladionici?

U slučaju da je uplata potvrđena, ali nije prebačena na korisnički račun u kladionici, treba kontaktirati korisničku službu, a kao dokaz pripremiti izvod računa.