SOFORT Banking ili Klarna

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 31.10.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Vjerujem da mnogi naši korisnici nisu čili za Sofort ili Klarnu. Ovo je gotovo neizostavna opcija plaćanja kod skoro svih najvećih svjetskih kladionica. Zbog toga ću vam ovdje objasniti o čemu se zapravo radi i koje su glavne osobine Soforta, odnosno Klarne.

SOFORT Banking je metoda online plaćanja iza koje stoji firma Sofort d.o.o. Sve je omiljenija u klađenju i već je dosta kladionica ima u svojoj ponudi.

Teoretski, ovdje se radi o klasičnom bankovnom transferu, samo što on traje nekoliko sekundi. Prilikom plaćanja nije potrebna zasebna registracija.

Kladionice koje nude SOFORT Banking:


bet365
Uvjeti važeći. 18+

1. bet365

4.85

4.85/5
Klađenje uživo sa stream-ovima
Odličan bonus od 25€ kredita
Ponuda od preko 35 sportova
100% do 25€Kladi se sada ➡️bet365 test
Uvjeti bonusa

Mozzart kladionica
Uvjeti važeći. 18+

2. Mozzart

4.80

4.80/5
Najbolja kladionica na Balkanu
Sve vrste korisničke podrške
Milijunski jackpot-ovi
100% Bonus +
100 gratis spinova
Kladi se sada ➡️Mozzart test
Uvjeti bonusa
bet365 kladionica
Bonus 100% do 25€
Uslov za isplatu bonusa 1x uplata, minimalna kvota: 1,20
Metode plaćanja Kreditna kartica, Skrill, Neteller, Paysafecard
Novi korisnik? Prijavi se sad!

Šta je SOFORT Banking?

Firma Sofort d.o.o je aktivna od 2004. godine, a nalazi se u Gautingenu kod Minhena. Bilo da se radi o klađenju ili kupovini u raznim online prodavaonicama, plaćanje se odvija elektronskim putem preko banke u kojoj korisnik ima račun.

Prilikom plaćanja generalno ne nastaju nikakvi dodatni troškovi, a ova metoda se koristi kako za uplate tako i za isplate, što nikako nije slučaj sa svim metodama plaćanja u okviru sportskog klađenja.

Najbitnije je to da SOFORT Banking ne zahtjeva posebnu registraciju, nego su dovoljni podaci koje korisnik koristi za elektronsko bankarstvo. Transakcije se odvijaju u sekundama, što je naročito prednost prilikom klađenja uživo.

SOFORT Banking ili Klarna je sličan metodama PayPal i Giropay, o čemu ćemo kasnije pisati nešto više.

playzilla logo
Bonus 100% do 100€
Uslov za isplatu bonusa 5x bonus + depozit, min. kvota 1,50
Metode plaćanja Visa, MasterCard, Skrill, Skril 1-Tap, Neteller, EcoPayz, Kriptovalute, paysafecard
Novi korisnik? Prijavi se sad!

Da li je SOFORT Banking siguran?

Ako se korisnik odluči ovom metodom izvršiti uplatu u kladionici, mora navesti svoj IBAN (međunarodni broj bankovnog računa) i BIC (identifikacijsku šifru banke), što znači da neće ostati anoniman. Igrači koji bi da ostanu anonimni trebaju izabrati neku drugu opciju plaćanja.

U usporedbi sa PayPalom i Giropayom, korisnik ovdje ostavlja više ličnih podataka. Za plaćanja putem Giropay metode korisnik mora prvo otvoriti račun, dok PayPal prilikom plaćanja automatski prebacuje na vlastitu stranicu.

🔒  SOFORT Banking je usprkos svemu krajnje ozbiljna metoda plaćanja, što potvrđuju i neophodni certifikati (TÜV Saarland i ISO certifikat TÜV jug kao i „Norton Secured“). Od 2005. godine ovdje nije zabilježen slučaj prijevare, a ako se to ipak desi, firma Sofort.com garantira nadoknadu bilo kakve štete.

Prednosti i nedostaci prilikom klađenja

Ovdje ćemo navesti sve najbitnije prednosti i nedostatke ove opcije plaćanja u sklopu sportskog klađenja.

 • Uplate se odmah knjiže na račun
 • Nije potrebna dodatna registracija, pouzdana i sigurna metoda plaćanja
 • Uglavnom nije isključena iz bonusnih akcija
 • Transakcije nisu anonimne
 • Plaćanja nisu uvijek besplatna

Prednosti

SOFORT Banking ima dosta prednosti, gdje svakako treba spomenuti trajanje transakcije. Igrači koji se odluče za ovu metodu plaćanja vrlo brzo prelaze na samo klađenje.

Potreban je samo žiro račun u banci koja ima opciju za elektronsko plaćanje. Nema čekanja, nego igrač nakon uplate odmah postavlja okladu. Ovu metodu preporučujemo i korisnicima koji koriste više kladionica istovremeno.

SOFORT Banking ne zahtjeva dodatnu registraciju, što je rijetko slučaj. Osim toga, ovo sredstvo plaćanja je sigurno i pouzdano, što potvrđuje i činjenica da do sada nema zabilježenih slučajeva krađe i nekih skandala.

Uplate ovim putem u većini slučajeva kvalificiraju za učešća u raznim akcijama.

Nedostaci

Negativna strana ove metode je što transakcije nisu anonimne i moraju se unositi osjetljivi bankovni podaci. Često korisnici to ne vole, jer se boje raznih manipulacija i prijevara. SOFORT Banking za sada nije imao ovakvih slučajeva, tako da zaslužuje povjerenje.

Plaćanja nisu uvijek besplatna. SOFORT Banking svojim korisnicima ne naplaćuje nikakve naknade, ali je zato naplaćuje kladionicama, koje onda često tu naknadu prebacuju na svoje igrače. Što se tiče isplate, tu se kao i kod većine drugih metoda, naplaćuju određene naknade.

SOFORT Banking je sve u svemu veoma dobra metoda plaćanja.

Uplata novca putem SOFORT Bankinga

Nakon što se igrač registrirao u nekoj kladionici, kao metodu plaćanja treba da izabere SOFORT Banking pa zatim i željeni iznos.

Korisnik će automatski biti prebačen na stranicu SOFORT Bankinga, gdje treba da unese naziv i broj banke.

Zatim slijedi prijava sa uobičajenim podacima za elektronsko bankarstvo. Zbog dodatne sigurnosti se na kraju treba unijeti i TAN kod.

Uplata je završena, a korisnik se treba odlučiti, šta će uraditi sa uplaćenim novcem.

🏦 Korisnik treba samo imati račun u banci, koja podržava elektronsko plaćanje (online banking). Ako je moguća upotreba PIN TAN broja, moguće je i plaćanje putem SOFORT Bankinga.

Da li je plaćanje besplatno?

SOFORT svojim korisnicima ne naplaćuje nikakve naknade.

Ali kladionice imaju troškove, a neke od njih iste prebacuju na svoje igrače. Za uplate to može biti i do 3%.

Isto važi i za isplate. Korisnik se svakako treba na vrijeme informirati.

Razlike između SOFORT Bankinga i drugih metoda plaćanja

SOFORT se najviše uspoređuje sa metodama PayPal i Giropay.

 • PayPal prvo zahtjeva registraciju i virtualni račun, na koji se zatim moraju prebaciti sredstva. Sve to u ovom slučaju nije potrebno, jer nema dodatne registracije i nije potrebno dopunjavati račun.
 • Kada se radi o metodi Giropay, korisnik najprije mora imati Giropay račun, što ne nude sve banke. To u svojoj ponudi imaju najprije Sparkassa i Volksbanka.

Koja je alternativa SOFORT bankingu?

Gore smo već nekoliko puta spominjali PayPal i Giropay. Razlog tome je što su ovo najomiljenije alternative Sofort bankingu.

 • Tu su još neke kao PaySafeCard, gdje se ne daju osjetljivi podatci i sigurnost je na visokom nivou.
 • Alternativa je i bankovni transfer. Sa ovom metodom korisnici moraju imati strpljenja, jer transakcije traju minimalno 1 do 2 dana. Ova opcija nije za ljubitelje klađenja uživo.
 • Slična je i metoda Trustly, koja u nekim slučajevima ne zahtjeva registraciju u kladionici.

Kako se kladiti sa SOFORT Bankingom?

Klađenje je sasvim jednostavno!

Klađenje sa SOFORT Bankingom

 1. Kao što smo već naveli, korisnik se prvo prijavljuje na račun kladionice
 2. Zatim treba izabrati SOFORT kao željeno sredstvo plaćanja
 3. Automatski će biti prebačen na stranicu SOFORT Bankinga, gdje unosi IBAN i odgovarajuće podatke za elektronsko plaćanje
 4. Transakcija se potvrđuje TAN brojem
Nekim korisnicima se možda neće svidjeti što moraju ostavljati osjetljive podatke, ali SOFORT Banking je pouzdano i sigurnost sredstvo plaćanja, koje do sada nije imalo problema sa prevarama.

Nakon što je uplata završena, korisnik može postaviti opkladu.

FAQ Sofort

Često postavljena pitanja – FAQ

⚡ Šta su TAN i PIN?

TAN (Transaction Authentication Number) je kod dobiven od banke u svrhu autentifikacije transakcije, a PIN (Personal Identification Number) je tajni broj korisnika, koji dobije u banci. Za uplate putem SOFORT Bankinga prvo se unosi PIN pa onda TAN. Nakon što korisnik otvori račun, od banke dobiva spisak sa TAN brojevima.

🔒 Postoji li opasnost od Phishing napada?

Korisnik svakako uvijek prvo treba provjeriti da li je formular za uplatu zaista originalan. URL adresa mora glasiti www.sofort.com. Ako to nije slučaj, treba prijaviti službi za korisnike.

🏧 Da li je isplata uvijek moguća?

To zavisi od kladionice. U većini slučajeva je moguća isključivo uplata, ali svakako se treba unaprijed informirati.

🏦 Da li mora biti novca na računu za plaćanje putem SOFORT Bankinga?

Naravno. Ovdje se radi o uobičajenom online plaćanju putem bankovnog računa.

❓ Kakav račun je potreban za plaćanja putem SOFORT Bankinga?

Ako se korisnik odluči ovom metodom izvršiti uplatu u kladionici, mora navesti svoj IBAN (međunarodni broj bankovnog računa) i BIC (identifikacijsku šifru banke). Nije potrebna dodatna registracija.

⚡ Da li TAN i PIN prilikom plaćanja ostaju zapamćeni?

PIN i TAN se prilikom plaćanja nikako ne pamte, što redovno provjerava TÜV Saarland.

🏦 Može li se izvršiti povrat uplate?

Uplate putem SOFORT Bankinga se za razliku od nekih drugih metoda, kao na primjer kreditne kartice ili bankovnog transfera ne mogu stornirati.