Najbolje Online Kladionice za 2021. godinu

Na tržištu je veliki broj kladionica pa je naš tim je razvio test pomoću kojeg će kladionice biti detaljno provjerene. Na spisku se ne nalaze sve sportske kladionice, ali one koje su seriozne, pouzdane i atraktivne, kako za nove tako i za stare korisnike, detaljno smo testirali. Treba napomenuti da je konkurencija na tržištu sportskog klađenja veoma jaka i rigorozna. To je razlog zašto sve više kladionica nudi visoke bonuse dobrodošlice za svoje potencijalne korisnike.

Kod nas ćete pronaći najvažnije informacije o svakoj testiranoj kladionici. Pored toga, izdvojili smo sve slabosti, ali i sve dobre strane svake od njih. Prilikom provjere detaljnije smo pogledali bonus dobrodošlice, ponudu klađenja, visinu kvota, klađenje uživo, opcije plaćanja, serioznost, podršku korisnika, kao i mobilni pristup. Svaki od ovih 8 kriterija je jednako važan, pa se tako na kraju dobije transparentna usporedba testiranja. Pokušali smo prikazati najvažnije prednosti i nedostatke svake od testiranih kladionica.

Najbolje online sportske kladionice22Bet

4.65


Velik izbor metoda plaćanja
Ogromna ponuda
Odlične kvote
100% do 122€Kladi se!


Bet365

4.75


Najveća kladionica na svijetu
App radi na svim mobitelima
Vrlo jake licence
100% do 25€Kladi se!


Tipbet

4.7


Odličan bonus dobrodošlice
Odlična mobilna verzija stranice
Licenca sa Malte
200% do 40€Kladi se!


Unibet

4.5


Jedna od prvih evropskih kladionica
Superiorna mobilna verzija
Veliki broj live-stream-ova
100% do 25€Kladi se!


BetWinner

4.65


Velik izbor metoda plaćanja
Velika ponuda
Odlične kvote
100% do 100€Kladi se!


LSbet

4.50


Visok bonus dobrodošlice za nove igrače
Nema poreza na dobitke
Vrlo dobar izbor opcija za klađenje
100% do 120€Kladi se!


Betway

4.63


Vrlo dobra ponuda nogometa
Jedna od prvih evropskih kladionica
Jednostavna web-stranica
100% do 30€Kladi se!


10bet

4.55


Ogromna ponuda nogometa
App radi na svim mobitelima
Europske licence
100% do 50€Kladi se!


Bahigo

4.50


Odličan bonus dobrodošlice
Velika ponuda nogometa
Cash Out funkcija
100% do 100€Kladi se!


Bet-at-Home

4.7


Vrlo jaka ponuda nogometa
App radi na svim operativnim sistemima
Vrlo jake licence
50% do 200€Kladi se!


1xBet

4.65


Vrlo dobar bonus dobrodošlice
Ogromna ponuda za sportsko klađenje
Vrhunske vrijednosti kvote
100% do 100€Kladi se!


Intertops

4.45


Ogromna tradicija
Jako jednostavna stranica
Superioran bonus dobrodošlice
200% do 50€Kladi se!


Tipico

4.65


Vrlo ozbiljna kompanija
Cash Out funkcija
Nema naknada za uplate
Nema bonusaKladi se!


888sport

4.55


Vrlo široka ponuda
App radi na svim sistemima
Vrlo jake licence
300% do 30€Kladi se!


18bet

4.45


Velika ponuda nogometa
Dobra mobilna verzija
Vrlo dobra licenca
100% do 100€Kladi se!


NetBet

4.3


Dobar izbor oklada
Dobra podrška korisnika
Velika ponuda Over/Under-a
50% do 50€Kladi se!


Pinnacle

4.3


Nevjerovatno visoke kvote
Nema nikakvih poreza
Fantastično visoki limiti
Nema bonusaKladi se!


BetOnline

4.2


Duga internacionalna tradicija
Bitcoin dostupan
Nevjerovatno visok bonus
50% do 1000€Kladi se!

Kladionice – Sažetak najvažnijih činjenica

Danas se na tržištu može pronaći zaista veliki broj različitih priređivača klađenja, što dovodi do toga da moramo znati razlikovati dobre od loših. Zbog toga smo sve kladionice testirali prema istom principu, a taj princip podrazumijeva osam različitih kriterija.

Pojam kladioničara potiče od engleske riječi Bookmaker (Bookie), Book – knjiga. Zaista se možemo govoriti o knjigama, jer se sve najvažnije činjenice vezane sa sportska dešavanja bilježe kroz knjige. Tako na primjer nastaju i kvote, o čemu detaljnije u našem FAQ odjeljku.

Prilikom izbora kladionice treba postupati pametno i detaljno ispitati sve prednosti i nedostatke, a upravo to radimo za naše čitatelje.

Najvažniji kriteriji prilikom potrage za najboljim kladionicama

Ako želimo razlikovati dobre od onih nešto lošijih kladionica, sve one se moraju podvrgnuti nekom ispitivanju. Pri tome se ne smije zaboraviti da su kriteriji tih testova individualni, a često i stvar ukusa. Ipak, veći dio testa zasnovan je na konkretnim i objektivnim podatcima koji nekada imaju uporište i u samoj matematici.

Nevažno da li su kriteriji testova bazirani na činjenicama ili na subjektivnom stavu, mi o prednostima i nedostacima kladionica pišemo otvoreno. To nije uvijek tako jednostavno, jer neke činjenice nisu lako dostupne. Ovdje mislimo najviše na nove priređivače klađenja, koji nisu dugo na tržištu.

⚡ Prilikom naših testiranja ne navodimo sve moguće osobine neke kladionice, nego se koncentriramo na najvažnije i odlučujuće kriterije. Tako će novajlije u svijetu online sportskog klađenja, ali i stari korisnici, uvijek imati sve potrebne informacije.

Kako smo već naveli, neki od rezultata naših testova su možda subjektivni. Razlog su različiti ukusi svakog pojedinca. Tako se i među našim profesionalcima sa dugogodišnjim iskustvom mišljenja o nekim kriterijima mogu razilaziti. Prilikom izbora najbolje kladionice, jednu od glavnih uloga igra omiljena strategija klađenja.

Test kriterij br. 1: Nudi li priređivač klađenja atraktivne bonuse?

Dolazimo do našeg kriterija broj 1. Prilikom izbora kladionice većini korisnika su prioritet ponuđeni bonusi. Naravno da je ovaj kriterij važan, ali ne odlučujući. Rijetko će novi korisnik odbiti bonus dobrodošlice, odnosno “poklonjeni” novac za klađenje. Podijelili smo ponuđene bonuse u tri kategorije:

Bonus dobrodošlice za nove korisnike

Danas je teško zamisliti da ozbiljna kladionica u svojoj ponudi nema bonus dobrodošlice. Novi korisnici nakon prve uplate od kladionice dobivaju određenu sumu novca koju mogu koristiti za klađenje. U nekim slučajevima je prilikom aktivacije bonusa dobrodošlice potrebno unijeti određeni kod. Svi ti bonusi i promocije podliježu određenim uvjetima koji se razlikuju od kladionice do kladionice. U okviru ovog kriterija se prilikom našeg testiranja više koncentriramo na uvjete za obrtanje bonusa nego na njegovu visinu. One nešto popularnije kladionice većinom imaju lakše uvjete za obrtanje bonusa, dok je u nekim slučajevima te uvjete skoro nemoguće ispuniti.

Besplatne oklade za nove korisnike u određenom iznosu

Došli smo do druge najomiljenije akcije. Naime, kladionice nude bonus besplatne oklade čiji iznos je identičan iznosu prve uplate. Ponekad su ovi bonusi ograničeni na određene događaje ili vrste oklada, a ponekad i na visinu minimalne kvote.

Reload bonus

Kladionice često u svojoj ponudi imaju i Reload bonus. To je neka vrsta nagrade za lojalnost korisnika. Visina Reload bonusa se najčešće ne razlikuje od visine uplaćenog iznosa. Ovaj bonus je namijenjen stalnim korisnicima i ne podliježe nekim posebnim uvjetima obrta. U većini slučajeva se ovaj bonus može aktivirati u svakom momentu i iskoristiti za sve ponuđene opcije klađenja.

Prilikom izbora odgovarajuće bonusne akcije, treba obratiti pažnju na sljedeće:

  • Visina bonusa
  • Uvjeti isplate bonusa
  • Vremenski rok u kojem se bonus treba obrnuti kako bi se mogao isplatiti
  • Da li su neke zemlje isključene za dodjelu bonusa?
  • Koji je minimalni i maksimalni iznos za učešće u akciji?

 

U sekciji „Bonusi“ se mogu pogledati pojedinačni koraci za uzimanje bonusa i uslove za isplatu tog bonusa.

Test kriterij br. 2: Da li je ponuda klađenja vrijedna uplate?

Ponuda kladionica svojim korisnicima jeste da im omogući što više opcija za klađenje. To danas većinom i jeste slučaj. U ponudi je veliki broj različitih vrsta sportova, od onih uobičajenih do onih koji su zaista neobični.

Pored toga, važne su i dodatne opcije klađenja na neke određene događaje.

Na primjer: opcije preko/ispod, poluvrijeme/krajnji rezultat, broj golova ili azijski hendikep. Sve više je klađenja na broj kartona ili kornera, zbog čega su statistike sve popularnije među igračima.

U Europi nogomet i tenis spadaju među najpopularnije vrste sportova za klađenje, dok su u zadnje vrijeme sve omiljenije i NBA, NHL ili MLB lige.

Test kriterij br. 3: Kakve su kvote?

Drugi najvažniji kriterij je visina kvota. Visina kvota bi trebala biti važnija od ponuđenih bonusa, jer svi igrači žele što atraktivnije dobitke, a samim time i veće kvote.

U svijetu sportskog klađenja postoje amateri i profesionalci. Profesionalci se za klađenje unaprijed pripreme pa biraju kladionice sa većim kvotama s ciljem ostvarivanja što većeg profita.

U okviru ovog kriterija je vrlo važno zapamtiti pojam margine/marže. Margina je profit koji kladionice osiguravaju za sebe. Sa manjom marginom se može ponuditi veća kvota. Kod većine poznatih priređivača klađenja margina iznosi 5%, dok se negdje može pronaći i margina od 1,2%.

Sada dolazimo do „sigurne opklade“. Naime, moguće je “igrati na sigurno” tj. imati zagarantiranu dobit, a to možete zahvaljujući različitim vrijednostima kvota koje kladionice nude na neki događaj. To znači da trebate otvoriti račun kod nekoliko različitih kladionica, kako biste imali uvid u razliku u kvotama. U našim tipovima navodimo onu kladionicu koja za određeni događaj u tom trenutku nudi najbolje kvote.

Test kriterij br. 4: Klađenje uživo – Kakav je paket?

Kladionice koje danas žele važiti za seriozne i atraktivne svakako trebaju imati odjeljak sa klađenjem uživo. Klađenje uživo je atraktivno zbog navale adrenalina, a s druge strane zbog većih izgleda za ostvarivanje profita. Kod nekih određenih sportskih događaja se odmah na početku može procijeniti u kojem smjeru će se kretati rezultat, što šanse za dobitkom čini još većim. Odjeljak za klađenje uživo bi trebao biti pregledan, jer igrači moraju vrlo brzo donositi odluke pa tako ne žele da im neke nepotrebne stvari odvlače pažnju.

📈 Livestream (prijenos) je veoma bitan, ali ih neke kladionice ne nude. Kladionice koje nude prijenos uživo bi svoje kvote trebale što brže osvježavati. Osim toga, u ponudi trebaju biti i statistika uživo, kao i grafički prikaz događaja iz igre.

Test kriterij br. 5: Metode plaćanja – Dovoljno seriozno i ima li moje metode plaćanja?

Kladionice danas imaju zaista veliki izbor različitih metoda plaćanja, koje mogu ponudit svojim korisnicima. Pojedinačne metode se razlikuju u limitima, trajanju transakcije i nekim drugim svojstvima. Skoro sve kladionice na tržištu u svojoj ponudi imaju one najvažnije metode plaćanja, a svakako da je velika prednost ako nude i PayPal.

Test kriterij br. 6: Mogu li se u slučaju određenih problema osloniti na korisničku službu?

U svijetu sportskog klađenja seriozna i profesionalna korisnička služba igra veoma bitnu ulogu. Korisnička služba se većinom može kontaktirati putem online formulara, dok je live chat naravno puno atraktivniji. Danas je on najomiljeniji način kontakta sa podrškom.

Najbolje je kada je podrška korisnicima dostupna 24 sata i to na nekoliko jezika. Na odgovor se ne bi trebalo čekati dugo, jer svi korisnici svoj problem žele što prije riješiti.

Test kriterij br. 7: Seriozno klađenje je najvažnije!

Kada pomislimo na serioznost, prvo što nam pada na pamet je siguran transfer novca i podataka. A to bi svakako i kladionicama i korisnicima trebalo biti na prvom mjestu.

🔒 Sve kockarnice bi trebale koristiti SSL kodiranje kao i posjedovati važeću licencu. Licence sa Malte i Gibraltara su na samom vrhu, isto kao i licenca Schleswig-Hosteina.

Kod serioznih kladionica ne bi trebalo dolaziti do problema sa uplata i isplatama novca. Pri izboru favorita među kladionicama prednost bi trebala imati one sa dugom tradicijom. Takve kladionice godinama rade na svom ugledu, zbog čega se ne žele igrati sa povjerenjem svojih korisnika.

Test kriterij br. 8: Da li je korištenje web stranice jednostavno?

Ovaj kriterij testiranja kladionice najviše ovisi o subjektivnom stavu korisnika. Ako uzmemo na primjer dizajn stranice, on će se nekome svidjeti, a nekome ne. Stvar ukusa. Dosta bitnu ulogu ima i kontrast boja, jer neki igrači provode dosta vremena na stranici pa im kontrast nikako ne bi smio umarati oči. Izbornik opcija bi trebao biti jednostavan za korištenje, a tiket bi se trebao izdvajati od ostatka stranice.

📱 Obzirom da je danas mobilno igranje sve popularnije, toj verziji bi se trebala posvetiti posebna pažnja. Tu mislimo na mobilne aplikacije koje se sve više traže. Mobilna verzija stranice se ne bi smjela previše razlikovati od Web verzije. Također treba biti brza, jednostavna za korištenje i pregledna.

Često postavljena pitanja – FAQ

👓 Koja kladionica je najbolja?

Na ovo pitanje se ne može dati konkretan odgovor. Svaki igrač ima drugačije zahtjeve kada se radi o sportskim okladama. Neki igrači najviše vole visoke kvote, a neki drugi atraktivne bonuse dobrodošlice ili možda serioznu i ljubaznu korisničku službu. Prema tome, teško je objektivno reći koja kladionica je najbolja.

🔒 Kako prepoznati serioznu kladionicu?

Danas je većina kladionica seriozna ili se trudi da po pitanju ozbiljnosti i sigurnosti bude među najboljim. U svijetu sportskog klađenja često dođe i do određenih skandala, zbog čega je ova branša može biti na lošem glasu. Iz tog razloga se priređivači klađenja moraju još više truditi da dokažu svoju serioznost.

Seriozna sportska kladionica svakako treba da posjeduje važeću licencu. Dešava se često da nepoznate kladionice korisnike privuku sa atraktivnim i većinom nerealnim bonusima pa zatim nakon uplate od strane igrača samo nestanu.

Treba biti oprezan prije bilo kakve uplate te provjeriti kakva su iskustva drugih sa odabranom kladionicom.

🧮 Kako nastaju kvote?

Kladionica kvote izračunava na osnovu različitih činjenica. U obzir se na primjer uzimaju jačina tima ili samo nekog igrača, da li se igra kod kuće ili na strani, kao i to kako su prošli prijašnji dueli tih timova. To su samo neke od činjenica, a prilikom pravljenja kvote se još mnogo njih uzima u obzir. Kvote su dinamične tj. često se u jednom vremenskom periodu promijene.

🧮 Mogu li sam sebi izračunati marginu?

💰 Nude li sve kladionice bonus dobrodošlice?

Danas se više ne može zamisliti kladionica koja nema bonus za nove korisnike. Ako se to slučajno desi, onda se vjerojatno radi o novoj kladionici, čija ponuda još nije kompletirana.

⚽ Koja vrsta klađenja je najsigurnija?

Nijedna vrsta klađenja se ne može opisati kao najsigurnija. Igrači se većinom klade na 1X2 opcije; pobjedu kod kuće(1), remi (X) ili pobjedu na strani (2). Pored toga popularne su i sistemske oklade, hendikepi, kombinirane oklade i mnoge druge. Kombinirane oklade nude veće ukupno kvote, ali ih je najteže pogoditi. Dugoročno gledano, najveće izglede za ostvarivanje profita nudi pojedinačno klađenje.

🧾 Da li svaka kladionica obračunava porez na klađenje?

Za svaku izvršenu okladu se mora plaćati porez, razlika je samo u tome da li porez na klađenje plaća kladionica ili se on prosljeđuje na korisnika. To ovisi isključivo od kladionice.