Kreditne kartice - jedna od najsigurnijih metoda

Bankovne kartice su moj osobni favorit za online klađenje. Ovdje ću vam objasniti zašto je to tako i koje su glavne prednosti bankovnih kartica. One također imaju i svojih mana, ali njihove prednosti su mi mnogo važnije.

Kreditne kartice se najčešće koriste za plaćanja, kako u raznim online prodavnicama, tako i u kladionicama. Ovdje najprije mislimo na kreditne kartice Visa i MasterCard.

Prilikom plaćanja kreditnim karticama se u većini slučajeva naplaćuju određene naknade. U okviru sportskom klađenja su uplate većinom besplatne tj. kladionice preuzimaju nastalu naknadu, ali ponekad se desi da i za korisnika nastanu dodatni troškovi. Isplate uglavnom nisu besplatne.

Prednost korištenja kreditnih kartica u okviru sportskog klađenja je ta, što se uvijek može učestvovati u bonusnim akcijama.  Pored Visa i MasterCard popularna je i kartica Diners Club.

Kladionice u kojima se može plaćati kreditnim karticama:

Playzilla

Playzilla

4.55

Fer bonus dobrodošlice
Vrlo dobre kvote
Veliki izbor sportova
100% do 100€Kladi se!

betathome

Bet-at-Home

4.7


Vrlo jaka ponuda nogometa
App radi na svim OS
Vrlo jake licence
50% do 200€Kladi se!

tipbet

Tipbet

4.7


Odličan bonus dobrodošlice
Odlična mobilna verzija stranice
Licenca sa Malte
100% do 200€Kladi se!

betway

Betway

4.63


Vrlo dobra ponuda nogometa
Jedna od prvih EU-kladionica
Jednostavna web-stranica
100% do 30€Kladi se!

betwinner

BetWinner

4.65


Velik izbor metoda plaćanja
Velika ponuda
Odlične kvote
100% do 100€Kladi se!

bet365

Bet365

4.75


Najveća kladionica na svijetu
App radi na svim mobitelima
Vrlo jake licence
100% do 25€Kladi se!

lsbet

LSbet

4.50


Visok bonus za nove igrače
Nema poreza na dobitke
Vrlo dobar izbor opcija za klađenje
100% do 120€Kladi se!
Ocjena 95/100
bet365 kladionica
 • ✅️️100% do 25€
 • ✅️️1x uplata, minimalna kvota: 1,20

Najvažnije o kreditnim karticama!

U svijetu je danas plaćanje bez kreditnih kartica skoro pa nezamislivo, pa se u skoro svakoj online prodavnici plaćanje vrši tim putem. Vodeće firme su Visa i MasterCard.

Razlikuju se dvije osnovne grupe kartica. To su već uobičajene:

 • Debitne kartice ili kreditne kartice i
 • Prepaid kartice, koje su sve popularnije

Razlika je ta da na Prepaid karticu sami uplaćujete željeni iznos, koji želite potrošiti.

Kada se radi o sportskom klađenju, većina plaćanja se vrši ovim putem. Često korisnik pri tome mora platiti naknadu, ali su zato plaćanja kreditnim karticama jedna od najsigurnijih metoda.

Zašto su kreditne kartice toliko omiljene? Odgovor je jednostavan.

Korisnik naravno mora imati račun u banci, a nakon toga dobiva i kreditnu karticu. Nastali troškovi po kartici se naime oduzimaju tek na kraju mjeseca. Korisnik može trošiti iznos koji mu je prethodno odobren.

Da li je plaćanje kreditnim karticama sigurno?

Prilikom plaćanja kreditnim karticama transakcija i lični podaci prolaze kroz standardnu sigurnosnu proceduru. Za dodatnu sigurnost korisnik može napraviti lozinku, koju će samo on znati. Prilikom svakog plaćanja potrebno je znači unijeti tu lozinku tj. PIN.

🔒 Visa kreditna kartica je osigurana sigurnosnim sistemom pod nazivom Verified by VISA. Tim putem se sprečavaju prevare, a sve transakcije prolaze kroz SSL kodiranje. Ovo je jedan od razloga zašto su Visa card najrasprostranjenije u svijetu.

Treba spomenuti i PCI DSS standard (Payment Card Industry Data Security), kojim se regulira kartična sigurnost i sigurnost korisnika prilikom online plaćanja. Prije isplate mora biti izvršena uplata na korisnički račun u kladionici. Većinom se lični podaci moraju unositi samo prilikom prve uplate.

Može se desiti da neke kreditne kartice ne dozvoljavaju uplate  igara na sreću. U tom slučaju korisnik bi trebao potražiti neku drugu kreditnu karticu, koja će bolje odgovarati njegovim zahtjevima.

Ocjena 91/100
playzilla logo

Kreditne kartice i sportsko klađenje – prednosti i nedostaci

Kreditne kartice se najčešće koriste kao online sredstvo plaćanja. Pored mnogobrojnih prednosti, naravno da postoje i nedostaci.

 • Jedno od najsigurnijih sredstava plaćanja na internetu
 • Korisnik može posjedovati više kartica u isto vrijeme
 • Brze transakcije
 • Transakcije nisu besplatne
 • Ograničen novčani iznos na kartici

Prednosti

Najveća prednost kreditnih kartica je brzina transakcije. Nakon izvršene uplate potrebno je samo nekoliko sekundi i novac je na vašem računu u kladionici. Preporučljivo posebno sa nestrpljive korisnike.

Korisnicima je naravno najvažnija sigurnost ličnih podataka i imovine. Kako smo već gore naveli, transakcije idu preko SSL kodiranja, dok je tu još čitav niz dodatnih sigurnosnih mjera. Kreditne kartice su generalno na dobrom glasu što se tiče sigurnosti.

Jedan korisnik može registrirati više kreditnih kartica.

Nedostatak

Naravno da postoje i neki nedostaci, a tu treba spomenuti dvije najvažnije stavke. Prva je da, transakcije putem kreditnih kartica nisu uvijek besplatne. To zavisi od kladionice. Neke kladionice preuzimaju te naknade na sebe, dok ih neke druge prebacuju na korisnike.

Drugi nedostatak su limiti. Na nekim karticama se odobravaju manji iznosi, a na nekim drugim veći. Korisnici se svakako trebaju detaljno informirati i odabrati karticu koja njima najbolje odgovara.

Osim toga je vrlo bitno da postoji i dobra korisnička služba, kojoj se klijenti u slučaju pitanja mogu obratiti.

Ocjena 93/100
22bet kladionica

Sportsko klađenje – dopuna računa putem kreditne kartice

Da biste kreditne kartice mogli koristiti i prilikom klađenja, prvo naravno morate otvoriti račun u nekoj kladionici. Korisnik se unaprijed treba informirati o limitima uplate i isplate, koji se, u zavisnosti od metode, razlikuju od kladionice do kladionice.

Uplate putem kreditne kartice većinom kvalificiraju za sve bonuse, ali je svakako korisno unaprijed se informirati.

Otvaranje računa se u većini kladionica ne razlikuje mnogo, pa tako korisnici ne bi trebali imati problema. Nakon registracije računa, korisnik treba da izabere željenu metodu plaćanja. Nakon toga mora izabrati određeni iznos koji želi uplatiti. Svakako ne treba zaboraviti na limite, što je posebno bitno igračima koji vole visoke uloge.

Za kreditne kartice su istaknuti logo simboli većinom Visa i Mastercard.  Korisnik treba izabrati određenu karticu pa zatim unijeti potrebne podatke. Nakon što se završi provjera identiteta, uplaćeni iznos se za samo nekoliko sekundi nalazi na korisničkom računu u kladionici.

Ova vrsta plaćanja je naročito atraktivna za ljubitelje klađenja uživo.

Isplate putem kreditne kartice

Prilikom isplate se treba računati na nekoliko dana čekanja, što je uobičajeno.

Razlog tome je sigurnost i provjera identiteta, pa stoga na dodatno vrijeme čekanja ne treba gledati kao na nešto negativno.

Naknade prilikom plaćanja kreditnom karticom

Za korištenje kreditne kartice se naplaćuje godišnja članarina, a prilikom plaćanja u određenim slučajevima dolazi do naplaćivanja naknade.

⚡ Naknade nastale u okviru sportskog klađenja može preuzeti kladionica ili ih prebaciti na svoje korisnike. Ako transakcije nisu besplatne, onda naknada većinom iznosi od 2 do 2,5%.

Korisnici se svakako trebaju na vrijeme informirati.

Prepaid kartica – prednosti i nedostaci

Druga vrsta kartica su Prepaid kartice.

 • Najveća prednost ovih kartica je, što korisnik može iskoristi samo onaj iznos novca koji je prethodno uplatio na karticu. Ovaj način sprečava Phishing napade i od prednosti je u slučaju nestanka kartice.
 • Na Prepaid karticu korisnik mora lično uplatiti određeni iznos novca, sa kojim zatim raspolaže. Ako na kartici nestane novca, ona se ne može ni koristi. Znači korisnik ima bolju preglednost troškova.
 • Istovremeno ovo nije povoljno za ljubitelje klađenja uživo, jer je potrebno određeno vrijeme za dopunu kartice, pa se ne stigne kladiti.
 • Prednost Prepaid kartica je i što nema godišnju članarinu. To nije slučaj kod ostalih kreditnih kartica.

Alternative kreditnim karticama?

Za online plaćanja postoje mnoge alternative kreditnim karticama.

Kladionice nude veoma širok izbor raznih sredstava plaćanja, tako da svaki korisnik može pronaći nešto odgovarajuće.

 • Jedna od alternativa su svakako popularni e-novčanici (E-Wallets), kao PayPal ili Skrill. Transakcije traju samo nekoliko sekundi i novac je već na korisničkom računu u kladionici. Još jedna alternativa su i Prepaid modeli, gdje također ima više različitih opcija.
 • Tu je i Paysafecard, koji se dopunjava PIN kodovima, a moguća su plaćanja u kladionicama kao i nekim online prodavnicama. Nakon što se potroši novac, kupi se novi kod i dopuni.
 • Alternativa svim postojećim metodama plaćanja je svakako bankovni transfer, ali treba uzeti u obzir da transakcije traju nekoliko dana. Korisnici koji imaju strpljena, a pri tome ne žele ostavljati svoje lične podatke i žele najbolju moguću sigurnost, svakako trebaju izabrati bankovni transfer.

FAQ kreditne kartice

Često postavljena pitanja – FAQ

⏳ Koliko dugo važe kreditne kartice?

Koliko dugo kreditna kartica važi zavisi od izdavača kartice. Generalno su to 2 do 4 godine.

🔒 Šta u slučaju gubitka kreditne kartice?

U slučaju nestanka kreditne kartice, korisnik treba odmah kontaktirati korisničku službu, koja će karticu za samo nekoliko sekundi blokirati.

🏦 Koji je minimalni iznos koji se može uplatiti?

Kada se radi o kladionicama u većini slučajeva je minimalni iznos za uplatu 10€.

💳 Koje kladionice omogućuju plaćanje kreditnim karticama?

Sve nama poznate kladionice prihvaćaju kreditne kartice kao sredstvo plaćanja. Izuzetak su Diners ili American Express kartice, koje su rijetko prihvaćene.

⚡ Šta ako je potreban veći limit?

Korisnik jednostavno kontaktira korisničku službu i podnese zahtjev za većim limitom. Da li će isti biti odobren ili ne, zavisi isključivo od kreditne institucije.

🔒 Šta je SecureCode ?

MasterCard SecureCode se koristi za autentifikaciju. Prilikom plaćanja online korisnik mora unijeti lični sigurnosni kod tj. PIN.

🔒 Šta u slučaju sumnjivih mailova?

U slučaju da korisnik dobije mail, u kojem se od njega zahtjeva da ostavi svoje lične ili bankovne podatke, tu se većinom radi o prevarama. Na ovakve mailove nikada ne treba odgovarati, nego najbolje odmah kontaktirati korisničku službu.