Kvote i sigurna oklada

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 01.08.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Ono što većini igrača koji počinju sa online klađenjem i igrama na sreću predstavlja problem, jeste proces navikavanja na vizualni izgled stranice kod kladionice koju su odabrali i upoznavanje sa svim mogućnostima i pravilima koje ona nudi.

To je jedan od razloga zbog kojeg savjetujemo da napravite account-e kod više kladionica kako bi lakše odabrali onu koja vama odgovara, ali i kako biste bili u mogućnosti da uspoređujete kvote kod kladionica i tako odigrali svoj tip po najpovoljnijem tečaju.

Osim toga, veći broj account-a može vam omogućiti tzv. sigurnu okladu, ali o tome nešto kasnije.

⚡ Proces prilagodbe traje neko vrijeme i zavisi od svakog pojedinca, a za to vrijeme vam savjetujemo da uplaćujete maksimalno 5% vrijednosti vašeg raspoloživog novca, kako bi gubitak usljed nepoznavanja stranice i opcija sveli na najmanju moguću mjeru.

Da bi što lakše razumjeli sve moguće opcije koje vam stoje na raspolaganju, potruditi ćemo se da vam objasnimo njihovo značenje i preporučiti one najbolje kako biste povećali šanse za ostvarivanje profita.

Prije svega, svako od nas ko se bavi klađenjem, bilo amaterski ili profesionalno, ponekad se zapitao kako to kladionica ustvari dolazi do ponuđenih kvota, a da ne spominjemo situacije kada smo se našli zatečeni vrijednošću nekih kvota, bez obzira da li ona bila viša ili niža nego što smo mi to pretpostavili da bi trebalo biti.

Takvi slučajevi su oni koji nam omogućavaju vrijednosno klađenje (Value Betting), a cilj ovog načina klađenja je pronaći kvote koje imaju bolju vrijednost nego što to zaslužuju.

Kako biste ovo bolje razumjeli neophodno je shvatiti šta su to kvote i kako se do njih dolazi.

🧮 Kvote nisu ništa drugo do decimalni prikaz vjerovatnoće da će se neki rezultat ostvariti.

Formula za pretvaranje vjerovatnoće u kvotu je:

Kvota formula

K: kvota
V: vjerovatnoća

Uzmimo za primjer da je vjerovatnoća na pobjedu Juventusa protiv Intera 60%, neriješeno 25 % i pobjeda Intera u gostima 15%.  Kada ove vrijednosti vjerovatnoće uvrstimo u formulu, dolazimo do vrijednosti kvota:

  • pobjeda Juventusa  1,66
  • neriješeno               4,00
  • pobjeda Intera         6,66

Međutim, nije sve tako ni jednostavno. Da bi ova vrijednost kvote bila uistinu mjerodavna treba uzeti u obzir:

  • formu obje ekipe u najmanje pet prethodnih mečeva
  • provjeriti težinu protivnika s kojim su se susreli u tim mečevima
  • uzeti u obzir statistiku međusobnih susreta ove dvije ekipe
  • uzeti u obzir broj povrijeđenih i suspendovanih igrača.

Ovakav omjer vrijednosti kvota ćete teško pronaći, jer on ne osigurava profit kladionicama.

Ono što vi treba da pokušate jeste da pronađete najbolju vrijednost kvote za ishod koji vi smatrate da će se dogoditi.

Visina kvota za svaki ishod varira od kladionice do kladionice, jer osobe zadužene za formiranje kvota ne polaze uvijek od iste pretpostavke.

⚡ Da bi osigurale profit kladionice povećavaju procent vjerovatnoće za sve ishode, a samim tim umanjuju i vrijednost kvote.

Za kladionicu bi bilo idealno da se sve oklade ravnomjerno rasporede na sva tri moguća ishoda, ali kako se igrači uglavnom klade na favorite, onda kladionica mora odrediti kvote po broju i visini uplata na određeni ishod, a ne po stvarnoj vrijednosti kvota.

Na taj način se osigurava profit bez obzira na ishod utakmice te se zbog toga kvote u kladionicama neprestano mijenjaju u zavisnosti od pristiglih uplata na svaki od mogućih ishoda.

Poenta cijele ove priče je da objasnimo zašto kvote koje nude kladionice ne odgovaraju stvarnoj vrijednosti, pa onda igrač koji zna kako odrediti stvarnu vrijednost kvote svakako može prepoznati kada kladionica nudi veću vrijednost kvote nego što je stvarna i to na kraju iskoristiti za ostvarivanje profita.

Sure Bets – Sigurna oklada

Već smo u nekoliko navrata spomenuli tzv. „sigurnu okladu“, a kako i sam naziv govori radi se o vrsti klađenja koja pokriva sve moguće ishode i na taj način osigurava profit bez obzira na rezultat kojim je utakmica završena.

⚡ Dakle, sigurna oklada se ne odnosi na neku  dojavu o namještenom rezultatu. Radi se o strategiji koja je zasnovana na razlici u visinama kvota kod kladionica, a sve što za ovu vrstu klađenja trebate jeste veći broj account-a kod različitih kladionica.

Najidealniji sportovi za ovakvu vrstu klađenja su oni koji imaju dva moguća ishoda ili oni kod kojih je manja vjerovatnoća da se događaj završi neriješeno.

Ovo ćemo njabolje objasniti na primjeru košarkaške utakmice između Olympiakosa i Panathinaikosa. Kako se radi o dvije ekipe približno podjednake kvalitete, kod kojih uz to postoji veliki rivalitet i neizvjesnost, do samog kraja meča vrijednost kvota bi mogla biti dosta ujednačena.

Tako se može desiti da recimo Bet365 smatra kako je Panathinaikos u nešto boljoj formi pa na domaćeg Olympiakosa nude kvotu od 2,06. Suprotno tome, u 22Bet kladionici prednost domaćeg terena smatraju presudnom i Panathinaikosu daju veću kvotu koja iznosi 2,04.

Dakle, pronašli smo događaj kod kojeg možemo pokriti oba ishoda i ostvariti profit. Na account-u kod Bet365 uplaćujemo 100€ na Olympiakos, a kod 22Bet 100€ na Panathinaikos pa onda imamo:

  • pobjeda  Olympiakos    2,06 * 100,00€ = 206,00€
  • pobjeda Panathinaikos  2,04 * 100,00€ = 204,00€

Kao što možemo vidjeti, ostvarili smo profit od minimalno 4,00€ u slučaju pobjede Panathinaikosa i 6,00€ u slučaju pobjede Olympiakosa.

Ovdje treba napomenuti da se kod većine kladionica u obzir uzimaju i eventualni produžeci, pa tako ne postoji opasnost od toga da utakmica završi neriješeno, ali ima i kladionica kod kojih to nije slučaj, pa je svakako potrebno na to obratiti pažnju.

NAPOMENA: Ovakvi slučajevi su mnogo češći nego što to možete pretpostaviti, a dovoljno je reći da postoje i softveri koji umjesto vas pronalaze ovakve događaje. Zbog toga smo u nekoliko navrata spomenuli da je dobro otvoriti account kod većeg broja kladionica.
Saznaj više o licencama!