Licence – Sve što treba znati!

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 26.07.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Sportsko klađenje je često na lošem glasu pa kladionice serioznost i sigurnost osiguravaju pomoću legalne licence.

Svaka kladionica bi trebala posjedovati važeću licencu i tako garantirati kvalitetu.

Odgovore na ova pitanja donosimo u našem tekstu.

  • Koje uvjete kladionica mora ispunjavati da bi dobila licencu?
  • Imaju li sve kladionice važeće licence?
  • Postoje li različite vrste licenci?
  • Da li se licence razlikuju u kvaliteti ili sigurnosti?
Ocjena 95/100
bet365 kladionica
  • ✅️️100% do 25€
  • ✅️️1x uplata, minimalna kvota: 1,20

Što su ustvari licence za sportsko klađenje?

Licenca je nešto kao certifikat ili dozvola. Kako bi kladionica mogla biti konkurentna na tržištu i raditi legalno, mora posjedovati važeću licencu. Tako svojim korisnicima garantira sigurnost.

Na stranicama kladionica se u većini slučajeva mogu pronaći informacije o licenci, a kod onih nešto starijih čak i o prethodnim licencama. Uglavnom se navodi broj dozvole, broj registra kao i informacije o ustanovi koja izdaje licencu.

Tko izdaje licence?

Licence izdaju ustanove koje posjeduju dugogodišnje iskustvo u ovoj branši i vrlo dobro znaju što je korisnicima najvažnije.

Navest ćemo najpoznatije i najvažnije ustanove.

Curacao licenca

Curacao Gambling Control Board, ustanova za igre na sreću sa sjedištem na otoku Curacao izdaje licence od 2002. godine. Curacao pripada holandskim Antilima pa se tako mora pridržavati europskih zakona i standarda.

Gaming Control Board spada u najstarije i najpoznatije ustanove, a mnoge kladionice imaju svoje sjedište na ovom otoku pa tako i posjeduju ovu licencu.

Eventualnim prevarama se pristupa veoma oprezno, tako da se korisnici ne moraju brinuti oko sigurnosti.

Malta Gaming Authority licenca

Malta Gaming Authority (MGA), čije je sjedište na Malti, spada među najpoznatije ustanove za izdavanje licenci za igre na sreću.

Malta MGA licencu mogu dobiti zaista samo najozbiljnije i najsigurnije online kladionice, koje moraju posjedovati veliki kapital i držati se svih zakonskih obaveza.

Kladionice koje imaju ovu licencu su pod stalnim nadzorom i kontrolom, pa njihovi korisnici nikako ne moraju strahovati kada je sigurnost u pitanju.

Gambling Commission UK licenca

Za online igre na sreću u Ujedinjenom kraljevstvu je zadužena britanska Gambling Commission UK. Online kladionice u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj moraju posjedovati licencu ove ustanove. Aktivna je od 2005. godine sa glavnim sjedištem u Birminghamu.

Drži se strogih zakona i pravila, pa su kladionice sa ovom licencom među najsigurnijim na svijetu.

Jedna kladionica može posjedovati nekoliko različitih licenci iz različitih zemalja, što je još bolje.

Gibraltar licenca

Mnoge kladionice se nalaze na Gibraltaru pa tako i posjeduju GBGA licencu.

Prije izdavanje same GBGA licence vrši se provjera financijskog stanja kao i renomea kladionice. Da bi se dobila ova licenca, sve igre u online casinu moraju biti testirane i verificirane od strane neovisnih instituta.

Ostrvo Man licenca – IOM Gambling Supervision Commission

Ostrvo Man ne pripada ni Velikoj Britaniji ni Europskoj Uniji. U Kontinentalnoj Europi je vrlo malo kladionica sa ovom licencom, ali zato ih je dosta u Velikoj Britaniji.

Kladionica mora posjedovati izrazito velik kapital,  da bi mogla dobiti licencu Ostrva Man. Pravila su vrlo stroga, pa je licenca Ostrva Man na dobrom glasu.

Ocjena 93/100
22bet kladionica

Koliko su važne licence za online kladionice?

Nepisano pravilo je da samo ozbiljne i sigurne kladionice imaju važeću licencu. Ako kladionica ne posjeduje legalnu licencu odmah je sumnjiva i korisnici nemaju povjerenja. Obzirom da je konkurencija na tržištu velika, kladionice ne bi smjele dozvoliti da nemaju važeću licencu, jer time gube na konkurentnosti.

Osim toga, ponuda klađenja igra veliku ulogu i mora uvijek biti aktualna kao i sadržavati atraktivne ponude. Danas se svakodnevno održavaju određeni sportski događaji na koje se korisnici mogu kladiti. Pri tome se razlikuju pojedinačne opklade, kombinirane opklade, posebne opklade, klađenje uživo itd. Klađenje uživo je naročito atraktivno.

Ponuda klađenja treba da sadrži sve najatraktivnije vrste sportova, dok ni oni manje omiljeni sportovi ne treba da su sasvim zaboravljeni. Naravno da je nogomet u svim kladionicama na prvom mjestu i trebaju biti zastupljene sve lige. Od najjačih do najslabijih.

Važeća licenca smanjuje moguće sumnje

Jedna od najvažnijih karakteristika kladionice je važeća licenca, jer samo tako će zaraditi povjerenje korisnika. Kako smo već naveli, postoje različite ustanove koje izdaju licence i to nakon što kladionice ispune sve postavljene uvjete.

Ako i pored važeće licence za sportsko klađenje korisnik ima određene primjedbe ili nedoumice, uvijek se može obratiti direktno ustanovi za izdavanje licenci. Ista će se potruditi da u što kraćem mogućem roku pronađe odgovor ili rješenje.

⚖️ Znači, svaka kladionica bi trebala imati barem jednu važeću legalnu licencu, jer se korisnici u suprotnom neće usuditi postaviti oklade. Licence za igre na sreću znače povjerenje i važan su segment kladionice.

FAQ licence

Često postavljena pitanja – FAQ

⚖️ Koja je važnost licence za sportsko klađenje?

🧾 Imaju li sve kladionice licencu?

Sve kladionice moraju posjedovati jednu od licenci kako bi imali dozvolu za svoj rad. Licence reguliraju brojna pravila za sportsko klađenje i ostale igre na sreću.

⚖️ Koje vrste licenci postoje?

Licence mogu biti vezane za određeno područje ili za pružanje određene usluge odnosno vrte igre na sreću. To znači da kladionice može ali i ne mora imati licencu za casino i obrnuto.