Ovisnost o kockanju – ozbiljan problem

Demijan Purgar
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Ovisnost o kockanju naučno je prepoznato kao pravi ovisnički poremećaj. Kladionice i kockarnice su preko interneta postale lako dostupne. To samo po sebi povećava rizik od patološkog kockanja izvan svake kontrole. Problematični kockari uglavnom ni ne primjećuju prve znakove ovisnosti. Ako im se i skrene pažnja na pretjerano kockanje, to odlučno negiraju.

Žrtve patološkog kockanja obično završe u financijskim problemima. Kako bi nastavali sa svakodnevnim kockanjem, mnogi od njih se zadužuju. Dobra vijest ja ta da je ovaj ozbiljan problem prepoznat, što je dovelo do poboljšanja dostupne profesionalne podrške.

Znanstveno objašnjenje ovisnosti o kockanju

Ovisnost o kockanju je psihički poremećaj. Njegova glavna karakteristika je nedostatak samokontrole i nemogućnost igrača da se odupre kockanju.

Razlozi

Ovo psihičko stanje ima nekoliko uzroka. Istraživanja su pokazala da postoje tri glavnima faktora koji se smatraju uzročnicima ove ovisnosti.

 • Genetski razlozi: Djeca koja odrastaju uz roditelje ovisne o kockanju vrlo lako i sami postaju ovisnici. Uzrok nisu samo geni nego i osobna odgovornost za takvo stanje.
 • Biološki razlozi: Kockanje oslobađa takozvano hormon sreće dopamin. Slično hrani ili piću. Međutim, taj osjećaj je kratkotrajan, tako da ga ovisna osoba mora uvijek iznova osjetiti. Na taj način ovisan igrač želi povećavati uloge i igrati što više kako bi osjećaj zadovoljstva bio to veći.
 • Psihosocijalni razlozi: Vrlo često ovisnici o kockanju imaju osjećaj niže vrijednosti. Kockanje im je pruža izlaz za bijeg od stvarnosti.

Rizik za ovisnost o kockanju ovisi i o samoj vrsti kockanja. Različite vrste kockanja nose različit rizik za igrače. To se najbolje može objasniti usporednim primjerom kod klađenja na utrke pasa i klađenja na nogomet. Utrke pasa počinju svakih desetak minuta, i igrač se može često kladiti. S druge strane nogometne utakmice traju 90 minuta. Većina igrača se kladio na nogomet prije početka utakmica. Nakon toga više nije moguće postaviti okladu.

Veliki utjecaj na ovisnost klađenje imaju i metode plaćanja. Danas je sve moguće platiti online preko e-novčanika ili bankovnih kartica. Igračima je lakše platiti jednim klikom nego gotovinom. To znači da igrači sa ovim problemima vrlo lako izgube pojam o svojim troškovima.

Utjecaj na privatni život

Ovisnost o kockanju može uzrokovati probleme u privatnom životu. Problematični kockari često zapadaju u financijske poteškoće, što se negativno odražava na njihov privatni život. U ovoj fazi igrači počnu sa prvim zaduživanjima. To se obično odnosi na pozajmice kod prijatelja ili rodbine, što dodatno komplicira situaciju i stvara začarani krug. Ako se problem ne prepozna na vrijeme, „bezazlena“ zaduživanja mogu preći granicu zakona, poput prijevara ili krađa.

Ne treba podcjenjivati ni problem sa mentalnim zdravljem igrača. Oni definitivno pate zbog toga. Mnogi od ovisnih igrača bi možda i prestali igrati, ali želja za uzbuđenjem i dopaminom je jača. Zbog svog mentalnog stanja i nezadovoljstva, ovaj problem često prati alkohol, droge ili ovisnost o antidepresivima.

Faze ovisnosti o kockanju

Ovisnost o kockanju se razvija sporo i gotovo neprimjetno. Većina problematičnih kockara prolazi kroz tri različite faze:

 • Pozitivna faza ili faza pobjede: U prvoj fazi igrač svoju igru još uvijek drži pod kontrolom. Ulozi se još uvijek kontroliraju i ne utiče previše na budžet. Uz nekoliko ostvarenih dobitaka, raste samopouzdanje i osjećaj sreće. Rastu apetiti o bogatstvu ili nekom velikom dobitku. Što igrač više pobjeđuje sve je manja samokontrola i disciplina. Ulozi postaju sve veći, a učestalost igranja sve češća.
 • Prva negativna faza ili faza gubitka: Povećavanjem učestalosti igranja postupno se igrač navikava na kockanje. U ovoj fazi nastaju prvi gubitci i financijski problemi. Ulozi počinju prelaziti raspoloživi budžet, pa nastaju i prva zaduživanja. Problem još uvijek nije očit, jer igrač smatra da mu je potrebna samo prava strategija da se vrati na pobjednički niz.
 • Druga negativna faza ili faza očaja: U ovoj fazi stvari postaju mnogo ozbiljnije. Igrač samo razmišlja o kockanju i njegova svakodnevnica je podređena ovom užitku. Osobe od kojih su posuđivani novci prvi shvaćaju da nešto nije uredu. Ako se problematičnim igračima ukaže na problem obično postaju ljuti i agresivni. Ova faza je toliko ozbiljna da otvara mogućnost drugim ovisnostima poput droge, alkohola ili kriminala. Ovisnik često zapada u depresiju i povlači se kako bi živio u svom svijetu.

Otkrivanje i prevencija ovisnosti o kockanju

Ova vrsta ovisnosti se na specifičan način razlikuje od ovisnosti o alkoholu ili o drogama. Razlog je taj što se kockanja obično odvija izvan javnosti. Iz tog razloga nije lako uočiti i identificirati problem. U većini slučajeva obitelj i prijatelji ne znaju da problem uopće postoji.

Većina kladionica je svjesna ovog problema i na svoj način nudi pomoć igračima. Ako kladionice nema mjere zaštite od ovisnosti o kockanju sa takvom kladionicom ne želimo surađivati. Razlog je taj što ovu opasnost shvaćamo vrlo ozbiljno.

 • Samoblokada: Online kladionice moraju imati opciju samoblokade. To znači da igrač ima mogućnost sam poduzeti zaštitnu mjeru u postavkama svog računa ili kontaktiranjem podrške.
 • Limiti: Limiti su još jedna dobra mjera za prevenciju ovisnosti o kockanju. U postavkama računa igrač može limitirati svoju igru. Limiti se odnose na iznos depozita koji može uplatiti, kao i na visinu uloga. Svaki igrač bi trebao postaviti vlastita ograničenja.

Bolje spriječiti nego liječiti

Sam igrač najviše može učiniti za sebe kako ne bi postao ovisan o kockanju. Vrlo je važno da igrač bude iskren sam prema sebi i shvati da gubi kontrolu. Bez toga, teško je pomoći ovisnoj osobi.

Kako biste izbjegli upadanje u začarani krug ovisnosti o kockanju pokušajte se držati nekih smjernica:

 • Kladite se isključivo sa onoliko novca koliko možete izdvojiti, a da to neće uticati na svakodnevni život.
 • Postavite vlastita ograničenja. Uvijek igrajte sa jasnom strategijom unaprijed definiranom bankom koju ne prelazite.
 • Pokušajte ne igrati svaki dan i po svaku cijenu.
 • Igrajte samo one igre koje poznajete. Fokusirajte se na igre i sportove koje poznajete.

Adrese i kontakti

Ako netko od naših korisnika smatra da njegovo igranje više nije pod kontrolom, preporučujemo da potraži pomoć. Problem ovisnosti o kockanju prepoznat je od strane državnih institucija i takvi igrači sami mogu poduzeti prve korake.

Centri za pomoć kod ovisnosti o kockanju: