KYC verifikacija računa u kladionicama - Know Your Customer

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 11.08.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

KYC verifikacija računa je postao standardni postupak kod online kladionica. U našim testovima i vodičima za registraciju često smo govorili o potrebi i važnosti verifikacije računa. KYC postupak nije popularan kod igrača, a što je donekle i razumljivo. Upravo iz tog razloga želim pojasniti samu proceduru i važnost verifikacije računa.

Evo nekoliko pitanja na koja ću pokušati dati odgovor:

 • Šta znači KYC?
 • Zašto je važno obaviti KYC verifikaciju?
 • Da li je verifikacija računa obavezna?
 • Kada se radi KYC verifikacija?
 • Kako funkcionira KYC?
 • Da li su podatci za verifikaciju sigurni?

Šta je to KYC verifikacija?

KYC verifikacija računa je skraćenica iz engleskog jezika „Know Your Customer“. To bi u prijevodi značilo „Upoznaj svoju mušteriju“. Obzirom da ovdje govorim o KYC proceduri za online kladionice, prijevod bi se odnosio na same igrače kladionice.

Ovu proceduru upoznavanja svojih igrača nisu izmislile kladionice. Radi se o zakonskoj regulativi koju su uvele gotovo sve Europske zemlje. Dio je zakona o suzbijanju financijskih prijevara i pranja novca. Verifikacija računa nije obavezna samo kod kladionica. To je dio je standardne procedure svih online servisa za transfer novca.

Zašto kladionice zahtijevaju verifikaciju

Važnost verifikacije računa leži u samoj njenoj svrsi, a to je sigurnost, borba protiv financijskih prijevara i pranja novca. KYC verifikacija je osmišljena tako da korisnici trebaju dokazati svoj identitet. To bi u našem slučaju značilo da kladionica želi znati da li je njen igrač stvarna osoba za koju se u postupka registracije predstavlja.

Osim samog utvrđivanja identiteta igrača, cilj verifikacije je utvrdi starosnu dob. Poznato je da je klađenje zabranjeno mlađima od 18 godina. U postupku verifikacije potrebno je priložiti određenu dokumentaciju koja će sve ove podatke potvrditi.

KYC procedura u online kladionicama

Iako je cilj KYC procedure uvijek isti, sam postupak i vrijeme verifikacije može se razlikovati od kladionice do kladionice. Zahtjevi za verifikacijom mogu ovisiti o zemlji u kojoj kladionica djeluje, a samim time i o licenci koju posjeduje.

Kladionice na teritoriji Europe imaju mnogo strožije propise u pogledu verifikacije računa i borbe protiv pranja novca.

Tu posebno mislim na licence Malte, Njemačke i Velike Britanije.

Sama procedura verifikacije ovisi o kladionici. Kod nekih kladionica ona je sastavni dio postupka registracije. Druge kladionice ovaj postupak su odvojile i moguće ga je obaviti naknadno.

Najčešće postupak izgleda ovako:

Prilikom registracije upisujete valjanu e-mail adresu, korisničko ime i lozinku. Neka kladionica će sa ovim podatcima potvrditi vašu registraciju kao novog igrača. Međutim, u postavkama korisničkog računa stalno će dolaziti obavijest da verificirate svoj račun.

Ako kladionica dozvoli uplatu bez verifikacije računa, onda ćete taj postupak uraditi prije isplate dobitaka.

Postoje kladionice koje već u postupku registracije zahtijevaju unos verifikacijskih podataka. Zbog toga je važno da svi upisani podatci budu točni kako bi se podudarali sa dokumentima.

KYC verifikaciju obavljate tako što ćete poslati odgovarajuće dokumente:

 • Osobna iskaznica
 • Vozačka dozvola
 • Putna isprava
 • Dokaz o prebivalištu/adresi

Slanje dokumenata

Nekada je ovaj postupak verifikacije zaista bio dugotrajan i naporan. Podatci su se morali slati poštom ili fizički nositi u poslovnice ako je to moguće. Digitalizacijom i razvojem interneta sve je postalo mnogo jednostavnije.

Dokumente je moguće slati online, što zahtjeva svega nekoliko minuta posla. U većini slučajeva KYC postupak se obavlja tako što slikate odgovarajuće dokumente svojim pametnim telefonom. Pri tome obratite pažnju da slike budu dovoljno dobre rezolucije.

Kao dokaz o prebivalištu mogu poslužiti računi za:

 • Struju
 • TV
 • Grijanje
 • Plin
 • Vodu
 • Internet …

Račun na kojem se jasno vidi ime i adresa korisnika. Može se desiti da kladionica za dodatnu potvrdu traži više od jednog računa sa osim podatcima.

Nakon što ste uslikali dokumente u postavkama korisničkog računa potrebno je uraditi „upload“ i iste poslati na verifikaciju. Kada se verifikacija obavlja preko postavki korisničkog računa, cijeli napredak u postupku možete vidjeti. Obično se radi o nekom grafičkom prikazu ili zelenim kvačicama koje označavaju uspješnost i procentualni napredak u postupku.

U nekim slučajevi dokumenti se mogu slati i e-mailom za korisničku podršku. U tom slučaju odgovor o primitku dokumenta i uspješnoj verifikaciji ćete dobiti na e-mail.

Zaštita podataka

Poznato je da ovaj postupak KYC verifikacije nije popularan kod igrača. Razloga je više, od toga da to smatraju zamaranjem i gubitkom vremena pa do toga da se boje za sigurnost svojih podatka.

Straha za sigurnost podataka ne bi trebalo biti.

Svi podatci se skladište u posebnu bazu podataka koja je zaštićena SSL enkripcijom. Ovaj način zaštite podataka koristi većina svjetskih banaka i financijskih institucija. Podatci su sigurni i nisu dostupni trećim stranama.

Veliki brandovi svijetu online klađenja ulažu velike napore da bi stekli povjerenje svojih korisnika. Verifikacija računa i zaštita podatka jedan je od načina za stjecanje ovog povjerenja. Osim toga, to je zakonska regulativa svake države u kojoj kladionica djeluje. Zakon se može razlikovati od države do države.

Poznato je da kladionice i kazina sa Curacao licencom mogu imati nešto fleksibilnije propise.

Da li je moguće zaobići KYC verifikaciju?

Kako sam prethodno spomenuo, zakonska regulativa za verifikaciju računa ovisi o licenci i državi u kojoj kladionica i kazino djeluje. Kladionice i kazina sa Curacao licencom mogu biti malo „fleksibilniji“ u pogledu verifikacije. Osim toga Curacao kladionice i Casina dozvoljavaju uplate u Crypto valutama.

Šta to znači?

Jedan dobar primjer za to je osobno iskustvo sa Paripesa kladionicom. U detaljnom vodiču za registraciju možete vidjeti da je postupak registracije obavljen putem telefonskog broja. Na telefon sam dobio sms poruku sa kodom koji je bilo potrebno ukucati čime sam potvrdio vlasništvo samog broja telefona. Nakon toga bilo je potrebno još upisati lozinku, odabrati bonus i uplatiti depozit.

Uplatu depozita izvršio sam preko Netellera i za to sam dobio odgovarajući iznos bonusa. Nakon nekoliko odigranih oklada, bez problema i slanja bilo kakvih dokumenata uspješno sam isplatio dobitak na Neteller račun.

Na prvi pogled KYC verifikaciju računa nisam obavio, ali u suštini jesam.

Kladionica je uradila indirektnu verifikaciju i potvrdu identiteta na osnovu metode plaćanja. Svi Internet servisi za transfer novca, kao i same banke uzimaju detaljne podatke od svojih klijenata. Paripesa je verifikovala broj telefona, a Neteller identitet igrača.

Važno! Kladionica u bilo kojem trenutku može zatražiti KYC verifikaciju i provjeru identiteta igrača, čak i ako je ona već obavljena.

Pravni aspekt KYC verifikacije u regiji

KYC verifikacija u regiji je obavezna. To se posebno odnosi na Hrvatsku koja je članica EU. Osim svojih zakona, Hrvatska je usklađena i sa zakonima protiv pranja novca Europske unije.

Iako nisu članice EU, verifikacija računa neophodna je i u kladionica na teritoriji Srbije, BiH i Crne Gore.

Prednosti i mane KYC verifikacije

Svaka zakonska uredba ima za cilj uviđanje reda u određenu oblast koju taj zakon pokriva. KYC verifikacija kod online kladionica ima svojih prednosti i mana. Dobra stvar je u tome što ona donosi mnogo više pozitivnog od negativnog.

 • Pravna zaštita igrača
 • Veće povjerenje prema kladionicama
 • Potvrda stvarnog identiteta
 • Utvrđivanje punoljetnosti igrača
 • Maksimalna zaštita podataka
 • Sprječavanje pranja novca
 • Slanje osjetljivih osobnih podataka
 • Ponekad proces verifikacije traje dugo

Zaključak

Bez obzira što većina igrač nerado obavlja postupak KYC verifikacija, njene prednosti uveliko nadmašuju mane. Igrači moraju biti svjesni online rizika. Prava i sigurnost igrača mogu biti zajamčena samo ako se zna njihov pravi identitet. Što prije igrači shvate da je KYC verifikacija u njihovom interesu to će ovaj proces biti lakši.

FAQ KYC verifikacija

Često postavljena pitanja – FAQ

Kada obaviti KYC verifikaciju računa u kladionici?

KYC verifikaciju najbolje je obaviti odmah tijekom ili nakon postupka registracije.

Koliko je traje postupak KYC verifikaciju u kladionici?

Verifikacija računa u kladionicama obično traje do 48 sati. Vrijeme verifikacije ovisi o kladionici i dokumentima koji potvrđuju identitet igrača.

Kako da znam dali je verifikacija uspješno dovršena?

Kladionice uglavnom u postavkama korisničkog računa grafički označavaju potrebnu verifikaciju. U iznimnim slučajevima kladionica će vas o tome izvijestiti putem e-maila ili porukom.

Utiče li verifikaciju na isplatu dobitaka?

U većini slučajeva dobitke nije moguće isplatiti bez verifikacije računa. Nakon što je račun verificiran, isplata dobitaka traje nekoliko minuta, ovisno o metodi plaćanja.

Da li su moji podatci u kladionici sigurni?

Apsolutno da. Svi podatci korisnika smješteni su u bazu podatka zaštićenu SSL enkripcijom i nisu dostupni trećim stranama. Zbog toga je važno kladiti se samo u licenciranim kladionicama.

Postoje li kladionice koje ne zahtijevaju KYC verifikaciju?

Sve kladionice sa europskim licencama zahtijevaju potpunu verifikaciju računa. Postoje kladionice sa Curacao licencom koje su fleksibilnije u ovom postupku. Međutim, u svakom trenutku od svojih igrača mogu zatražiti provjeru identiteta.