SSL certifikat u online kladionicama

Tony Pochllod
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

SSL certifikat u online kladionicama je jedan od ključnih faktora sigurnosti. U našim testovima najboljih kladionica ovaj pojam se često spominje. Zbog toga sam za sve naše korisnike odlučio pojasniti sam pojam SSL certifikata i zašto je on važan za igrače u online kladionicama.

Važna pitanja koja se odnose na SSL certifikat:

 • Kako definirati SSL certifikat?
 • Kako funkcionira SSL certifikata?
 • Kako prepoznati kladionicu zaštićenu SSL certifikatom?
 • Postoji li više vrsta SSL certifikata?

Ovo su neka od najvažnijih pitanja koja se odnose na SSL certifikat i enkripciju podatka. Uz licence kladionica, ovaj certifikat zaslužan je za sigurnost podataka iz KYC verifikacije računa.

Šta je SSL certifikat?

SSL certifikat je digitalni zapisi koji osigurava vezu između Web stranice i Web preglednika. To podrazumijeva enkripciju svih podatka koji se razmjenu između korisnika i Web stranice.

„Secure Sockets Layer“ (SSL) održava vezu sigurnom i šifrira sve podatke koje dvije starene razmjenjuju. Sve tvrtke i kompanije koje sa klijentima razmjenjuju osjetljive podatke trebaju posjedovati SSL certifikat. To se odnosi i na online kladionice.

Sve kladionice koje testiramo posjeduju odgovarajuće licence i SSL certifikat. To je vrlo važan detalj sigurnost koji uvijek provjeravamo i naglašavamo.

Način rada SSL certifikata

Svrha SSL certifikata jeste da osigura nečitljivost podataka koji se razmjenjuju. Na taj način sprječava upad hakera, čitanje i mijenjanja poslanih podataka. Radi tako što koristi algoritme šifriranja podataka u prijenosu.

Proces funkcionira ovako:

 • Korisnik klikom u svom Web pregledniku pokušava uspostaviti vezu sa Web stranicom koja je zaštićena SSL enkripcijom
 • Jedna i druga strana zahtijevaju međusobnu identifikaciju
 • Web stranica šalje informacije, kopiju svog certifikata
 • Certifikat se provjerava
 • Ako je SSL certifikat ispravan Web stranica šalje digitalnu potvrdu za početak šifrirane komunikacije

Možda se ovaj proces čini kompliciran i dugotrajan, ali u stvarnosti se obavlja u dijelećima sekunde. Sam proces poznat je pod nazivom „SSL Handshake“, što znači rukovanje.

Kako znati da li kladionica ima SSL certifikat?

Jedan od načina za prepoznavanja SSL certifikata jeste da pogledate adresu stranice.

Važno je da URL počinje sa HTTPS, a ne sa HTTP. To jedan od pokazatelja razlike između zaštićene i nezaštićene stranice SSL certifikatom.

Drugi način je da provjerite da li ispred adrese stranice postoji simbol zaključanog lokota/katanca. To je također jedan od pouzdanih znakova da je veza zaštićena i zaključana.

Treći način na koji možete saznati o razini sigurnosti stranice jeste informacija samog Web preglednika. Web preglednici također upozoravaju korisnika ako je posjećuje stranicu koja nije sigurna. Obično se pojavi crveni trokut ili simbol otključanog lokota.

Vrste SSL certifikata

Postoji više vrsta SSL certifikata. Glavna razlika među njima je u razini provjere valjanosti.

 • EV SSL – Certifikat proširene valjanosti je najviše razine. Samim time i najskuplja verzija certifikata. Koriste ga stranice koje prikupljaju podatke i vrše online transakcije. Web stranica mora proći kroz postupak provjere identiteta, a u alatnoj traci prikazuje lokot i HTTPS.
 • OV SSL – Drugi po razini valjanosti, ovaj certifikat ima slične osobine kao EV SSL. Njegova primarna svrha je šifriranje osjetljivih informacija tijekom transakcija.
 • Wildcard SSL – Omogućava osiguravanje glavne i neograničenog broja pod-domena. Wildcard SSL certifikati imaju zvjezdicu (*), kao dio zajedničkog naziva.
 • MDC SSL – Multi-Domain SSL Certifikate, omogućava zaštitu više domena razlite namjene.

Zaključak

SSL certifikat ima ogromnu važnost za igrače online kladionica i Casina. Verifikacija računa u kladionicama dio je zakonske regulative. Za verifikaciju računa kladionici šaljete osjetljive podatke poput osobnih dokumenata. Osim toga, vršite uplate i isplate novca. Zbog toga je u vašem interesu da kladionica i Casino posjeduju SSL certifikat kako bi razmjena podatka bila šifrirana i sigurna. Registrirajte se samo u kladionicama koje posjeduju SSL certifikat.

FAQ SSL certifikat

Često postavljena pitanja – FAQ

Ima li SSL certifikat rok trajanja?

Da! SSL certifikat mogu trajati najviše 27 mjeseci nakon čega se obnavljaju.

Kada SSL certifikat štiti podatke?

SSL certifikat šifrira podatke u trenutku slanja, dok putuju od jedne do druge strane u komunikaciji.

Na koji način SSL štiti podatke?

SSL certifikat za enkripciju podataka šifrira informacije i čini ih nečitljivim. Na taj način sprječava njihovo kopiranje i mijenjanje.