Champions League 2024/2025

Mirso Ekyn
Zadnje ažuriranje: 16.09.2024
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Sezona Champions League 2024/2025 obećava uzbudljivu borbu za titulu, a kladionice već izbacuju prve kvote i prognoze. Kladioničari mogu očekivati širok izbor oklada, od pobjednika turnira do najboljih strijelaca. Donosim vam detaljne prognoze za timove i najnovije kvote najboljih kladionica za Ligu prvaka.

Aktuelna tabela Champions League 2024/25

Data provided by Scoreaxis

Prognoze i kvote za klađenje na Champions League

Champions League Logo
Champions League Kvote za Prvaka, ažurirano 12.09.2024.

KlubBet365PlayzillaWettiGo
Man. City3,003,103,10
Real Madrid4,504,404,50
Arsenal9,009,009,00
Bayern13,013,013,0
Barcelona13,013,013,0
Liverpool15,015,014,0
PSG21,020,020,0
Inter26,024,025,0
Young Boys501450500

Favoriti za naslov prvaka Champions League

Manchester City: Već godinama unazad je Man. City pred početak Champions League jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova prvaka. Tako je i ovoga puta, iako je višestruki prvak Engleske samo jednom otišao do samog kraja i osvojio naslov prvaka Evrope. Bilo je to prije dvije sezone, dok su prošle sezone eliminisani u četvrtfinalu od kasnijeg pobjednika madridskog Reala. Nova sezona donosi novu priliku i može se slobodno reći da Man. City ima kvalitet da ode do samog kraja, ali i dovoljan broj odličnih igrača da izdrži naporan tempo igranja na više frontova.

Real Madrid: Kada se kaže Real Madrid, onda je prva asocijacija Champions League. Apsolutni rekorderi kada je ovo takmičenje u pitanju u svakoj novoj sezoni žele opet završiti sa trofejem u rukama. Vrlo često Real čak i svjesno u drugi plan potisne takmičenja u Španiji, a maksimalnu pažnju posveti Champions League. Prošle sezone su bili prvaci i Španije i Evrope, što je sezonu učinilo više nego uspješnom. Real u svojim vitrinama ima 15 naslova prvaka Evrope, dvostruko više od prvog pratitelja i zato je „kraljevski klub“ svojevrsni kralj i ovog takmičenja. Sa dodatnim pojačanjima ove sezone na čelu sa Mbappeom, opet je Real jedan od najvećih favorita, bez obzira na nešto skromniji početak u La Ligi.

Arsenal: Može se reći da su godine krize iza Arsenala i to potvrđuju rezultati u prethodne dvije sezone. Dugi niz godina je Arsenal bio stalni učesnik Champions League, a onda je došao period kada u vrlo snažnoj Premier League ovaj tim nije uspjevao biti među četiri najbolja. Sada su se vratili i prethodne dvije sezone su završavali kao drugi u Premier League, što je naravno značilo i plasman u Champions League. U domaćem prvenstvu je Arsenal vrlo ozbiljan konkurent Man. Cityu, koji je i u ovom takmičenju među najvećim favoritima. Samim tim je onda i Arsenal spreman da se upusti u borbu za evropski naslov, koji nikada u svojoj bogatoj istoriji nisu osvojili. Imaju samo jedno finale i prošle sezone su zaustavljeni u četvrtfinalu.

Bayern Munchen: S obzirom na dugogodišnju dominaciju u Njemačkoj, jasno je da je Bayern i stalni učesnik Champions League. I nije samo učesnik, jer Bavarci imaju i šest naslova prvaka Evrope, s tim da su posljednji osvojili 2020.godine. Prošla sezona je za Bayern bila jedna od najlošijih posljednjih decenija, a završila je bez ijednog osvojenog trofeja. Najbliže naslovu su ustvari i bili u Champions League, gdje je Bayern stigao do polufinala i onda dosta nespretno ispao od kasnijeg pobjednika Reala. U novu sezonu Bayern dodatno igrački pojačan ulazi prije svega s ciljem da u domaćim takmičenjima osvoji oba trofeja, ali i Chamipons League je veliki cilj. Kada bi se dogodilo, ne bi bilo prvi put da Bayern osvojio sve tri titule u jednoj sezoni.

Liverpool: Za Liverpool se može reći da je favorit iz sjene kada je Champions League u pitanju. Imala je ova ekipa jedan vrlo uspješan period i tada je i osvojila posljednji naslov evropskog, ali i engleskog prvaka. Evropski prvaci su posljednji put bili 2019.godine, a sezonu nakon toga su poslije 30 godina uspjeli osvojiti i domaće prvenstvo. U prethodne četiri sezone ipak skromniji nastupi Liverpoola, a prošle ovaj slavni klub nije ni igrao Champions League. Sada su opet tu i nekako se može reći da Liverpool u posljednje vrijeme lakše dolazi to finala ili naslova u Champions League, nego u domaćim takmičenjima. Sa ukupno šest naslova evropskih prvaka su treći na toj vječnoj listi i nikada ih ne treba otpisivati.

FC Barcelona: Još jedan evropski velikan koji je uvijek tu negdje među favoritima za osvajanje naslova prvaka Evrope. Ipak, Barcelona u posljednje vrijeme ima i dosta finansijskih problema, što naravno narušava atmosferu i otežava igranje na vrhunskom nivou. Na evropski naslov Barcelona čeka sada već deset godina, jer je posljednji put trofej u Kataloniju stigao 2015.godine. U međuvremenu su osvajali naslove prvaka Španije, ali u Champions League jednostavno nije išlo. Prošle sezone eliminacija u četvrtfinalu, što je svakako skromno za apetite katalonskog giganta. I dalje su u finansijskim problemima, ali imaju dobar start u prvenstvu i možda bi čak Barcelona ove sezone mogla biti opasan konkurent najvećim favoritima u Champions League.

Paris Saint-Germain: Dugogodišnja dominacija u Francuskoj, koju nikako nisu uspjeli prenijeti i na Champions League. To je najkraći opis onoga što Paris Saint-Germain čini u posljednjih možemo reći desetak godina. Povremeno se ovom klubu dogodi da ostane i bez titule prvaka Francuske, ali uglavnom bez problema osvjajaju taj trofej. Međutim, bogati vlasnici nisu štedjeli prethodnih godina u želji da ostvare najveći klupski uspjeh, a to je osvajanje Champions League. Sav potrošeni novac uzalud, jer je PSG uspio samo jednom stići do finala i to 2020.godine i tada je poražen od Bayerna. Prošle sezone polufinale u kojem su bili veliki favoriti, ali je Dortmund bio bolji. Sada će pokušati bez najboljeg igrača i najveće zvijezde, Kyliana Mbappea, koji ih je napustio nakon niza godina bezuspješnih pokušaja da osvoje toliko željeni trofej. Dobro su počeli sezonu i možda baš bez Mbappea uspiju otići do kraja.

Inter Milano: Jasno je da i jedan italijanski klub mora biti među favoritima za osvajanje naslova prvaka Evrope. A ko drugi bi to bio nego Inter, aktuelni prvak Italije koji je taj naslov prošle sezone osvojio na zaista dominantan način. To što su pokazali prošle sezone im je vjerovatno i najveća preporuka da ih se uvrsti u ovo odabrano društvo, iako realno Inter baš i ne spada u najveće favorite. Ima ovaj klub tri naslova prvaka Evrope u svojim vitrinama, ali posljednji osvojen 2010.godine. U međuvremenu uglavnom skromni rezultati, uz izgubljeno finale prije dvije sezone od Man. Citya. Prošle sezone je Inter eliminisan već u osmini finala Champions League. Sada su spremni nadmašiti taj rezultat, a tinja nada da možda mogu ponoviti 2023.godinu i pomenuto finale.

Izgledi klubova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore

Ove sezone će u glavnom ligaškom dijelu Champions League iz regiona nastupiti dva tima. Prvak Hrvatske, zagrebački Dinamo i prvak Srbije beogradska Crvena Zvezda.

Dinamo Zagreb: Najuspješniji nogometni klub iz regije u evropskim takmičenjima posljednjih godina je zagrebački Dinamo. Ovo će za Dinamo biti deveti nastup u završnici Champions League, s obzirom da je osam puta nastupao u grupnoj fazi ovog takmičenja. Nikada nisu uspjeli izboriti osminu finala, ali su ostvarili nekoliko zapaženih rezultata. Posljednji nastup je Dinamo imao prije dvije godine kada je bio posljednji u grupi sa po jednom pobjedom i remijem, te četiri poraza. Sa dvije sigurne pobjede su u play-offu eliminisali Qarabag i najavili velike ambicije u novom formatu Champions League. Realno je da se mogu nadati plasmanu u dodatno razigravanje za osminu finala, što znači da u najgorem slučaju zauzmu 24.mjesto. Jasno je da u duelima protiv Bayerna, Dortmunda, Arsenala i Milana nemaju velike izglede. Možda bi mogli parirati ekipi Monaca, a najrealnije je da ključne bodove eventualno osvoje protiv Slovana iz Bratislave, Celtica ili RB Salzburga.

Crvena Zvezda Beograd: Crvena Zvezda se čak može pohvaliti i osvojenim naslovom prvaka Evrope, ali bilo je to davne 1991.godine. Bila su to neka druga vremena i sistem takmičenja je bio sasvim drugačiji. Kako god, trofej prvaka Evrope  krasi vitrine ovog kluba koji nakon toga nije imao većih uspjeha. Ovo će im biti drugi uzastopni nastup u završnici Champions League, nakon što su prošle sezone bili posljednji u grupi sa samo jednim osvojenim bodom. I za Crvenu Zvezdu bi veliki uspjeh bio kada bi se ove sezone plasirali među 24 najbolja tima i tako razigravali za plasman u osminu finala. Biće to veoma teško ostvariti, jer žrijeb nije bio naklonjen ovom klubu. Rivali na domaćem terenu će im biti Benfica, Barcelona, PSV i Stuttgart, dok idu u goste Interu, Monacu, Milanu i Young Boysu, koji je i jedini rival za kojeg se može reći da je u rangu Crvene Zvezde. Svi ostali su bolji i zato se ovom timu ne daju veliki izgledi.

Izgledi klubova iz Njemačke

Njemačka je ove sezone rekorder Champions League, kada je u pitanju broj učesnika. Novi format elitnog klupskog nogometnog takmičenja će igrati čak pet Bundesligaša. To su prvak Bayer Leverkusen, vice-prvak VfB Stuttgart, te Bayern Munchen, Borussia Dortmund i RB Leipzig. Bayern smo već predstavili u grupi favorita za osvajanje naslova prvaka, a u nastavku predstavljamo izglede preostala četiri tima.

Bayer Leverkusen: Logično je da aktuelni prvak Njemačke ima velike ambicije nakon onako uspješne prošle sezone. Osvojio je Leverkusen naslov prvaka Bundeslige bez poraza, a osvojio je i DFB-Pokal. Jedini poraz tokom cijele sezone je ova ekipa doživjela u finalu Europa League od Atalante. Nova sezona nije počela tako uspješno i prekinut je taj dugi niz bez prvenstvenog poraza. Ima Leverkusen jedno finale Champions League koje je izgubio od Reala 2002.godine, a jedini evropski trofej je Kup UEFA iz davne 1988.godine. Želja za ovu sezonu je da pokušaju biti među osam najboljih, ali neće biti lako zbog protivnika koji ih očekuju. Najteži rivali će im biti Inter, Liverpool, Atletico Madrid i Milan. Najlakše bi trebalo biti protiv Sparte Prag i Salzburga, jer igraju na domaćem terenu. Gostovaće još kod Feyenoorda i Bresta.

VfB Stuttgart: Vrlo dobra prošla sezona za Stuttgart i osvojeno drugo mjesto u Bundesligi, što je ovom timu i donijelo nastup u Champions League. Nadmašili su čak i ekipu Bayerna, a sve to samo četiri sezone nakon što su se vratili u Bundesligu iz nižeg ranga takmičenja. Jasno je da će Stuttgart teško ponoviti tako dobru sezonu u prvenstvu, posebno jer ih čeka težak zadatak u Champions League. Nije realno da mogu biti među najboljih osam, ali bi među 24 tima morali biti bez obzira na raspored. Najteži rivali su im Real Madrid, Juventus, PSG i Atalanta. Lakše će bodove osvajati protiv Sparte Prag, Crvene Zvezde, Young Boysa i Slovana.

Borussia Dortmund: Dugi niz godina je Borussia Dortmund u vrhu njemačkog nogometa, pa im je samim tim i dobro poznat osjećaj igranja Champions League. Iako je u Bundesligi najčešće gledao u leđa Bayernu, Dortmund je uglavnom bio dovoljno dobar da završi među četiri najbolja tima. Ima ovaj klub i jedan naslov prvaka Evrope iz 1997.godine. Izgubili su finale i to od Bayerna 2013, a i prošle sezone je ovaj klub igrao finale. Malo ko ih je vidio u borbi za trofej i čak su na momente bili puno bolji tim od Reala, ali je titula ipak otišla u Madrid. Sada Dortmund ide u novu borbu i opet nije među velikim favoritima, ali nije to bio ni prošle sezone. Raspored je dosta dobar za ovaj tim, jer su baš snažni rivali samo Real Madrid i Barcelona. Protiv svih ostalih bi itekako mogli osvajati bodove, a rivali su Bologna, Sturm Graz, Club Brugge, Dinamo Zagreb, Shakhtar i Celtic.

RB Leipzig: Ovaj klub nema baš dugu i bogatu istoriju, ali od kada su se pojavili na sceni su praktično i stalni učesnici Champions League. Od 2017.godine su samo jednom izostali, a 2020.godine je Leipzig igrao čak i polufinale ovog takmičenja. U prethodne dvije sezone su prolazili grupnu fazu i onda su eliminisani oba puta u osmini finala i zanimljivo, oba puta od kasnijeg osvajača naslova prvaka. Želi Leipzig i ove sezone ostaviti što dublji trag i stići barem do nokaut faze. Nije baš da će biti lako, jer im je žrijeb od težih rivala dodijelio Liverpool, Juventus, Atletico Madrid i Inter. Vrlo jaki protivnici su i Aston Villa, te Sporting iz Lisabona, tako da im kao lakši ostaju samo Celtic i Sturm iz Graza.

Izgledi klubova iz Švicarske

Imala je Švicarska u kvalifikacijama Champions League dva predstavnika, ali je Lugano eliminisan, dok je aktuelni prvak Young Boys izborio plasman u ligaški dio takmičenja i to je već veliki uspjeh.

Young Boys Bern: Bio je Young Boys autsajder u play-offu za plasman u glavnu rundu Champions League, s obzirom da je igrao protiv Galatasaraya. Uspjeli su eliminisati favorizovanog rivala i evo ih četvrti put u završnici Champions League. Drugi put uzastopno, pošto je Young Boys prošle sezone bio treći u grupi, iza Man. Citya i Leipziga, a ispred Crvene Zvezde. Protiv tog rivala će igrati i ove sezone i može se slobodno reći da im je to i najslabiji protivnik. Od velikih favorita će im rivali biti Barcelona i Inter, ali su vrlo snažni i Atalanta, Stuttgart i Aston Villa. Imaju se pravo nadati bodovima u duelima protiv Shakhtara i Celtica, ali će objektivno teško na kraju biti među 24 najbolja tima.

Modus igranja za Champions League sezonu 2024/2025

Sezona 2024/2025 u Champions League donosi velike promjene i nakon dugog niza godina u povijest odlazi grupna faza ovog takmičenja. Igrat će se po ligaškom sistemu, a povećan je broj timova učesnika, kao i broj utakmica koje će biti odigrane.

Evo pregleda novog aktuelnog modusa igranja:

Champions League pregled
UEFA-Champions-League-AI
Organizator UEFA
Početak kvalifikacija 09. 07. 2024.
Kraj kvalifikacija 28. 08. 2024.
Početak glavnog natjecanja 17. 09. 2024.
Kraj natjecanja 31. 05. 2025.
Broj timova 36
Ukupno timova 81 (53 saveza)
Sezona 70.
Prvak 23/24 Real Madrid
Najuspješniji klub Real Madrid (15 naslova)
Kvalifikacije za UEFA Superkup, FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo
Srodna natjecanja UEFA Europa League, UEFA Conference League

Format takmičenja Champions League

Broj Timova: U sezoni 2024/2025, se Champions League sastoji od 36 timova, umjesto dosadašnja 32. Svaki od tih 36 timova će odigrati po osam utakmica, sa različitim protivnicima, po četiri na domaćem i gostujućim terenima. Prije žrijeba su timovi podjeljeni u jakosne grupe i svaki tim je za rivale dobio po dva tima iz svake jakosne grupe, kako bi svi imali ravnomjerno raspoređenu snagu protivnika. Nakon što se odigraju sve utakmice, biće poznat i konačni poredak na tabeli od 36 timova.

Bodovni Sistem: Timovi dobivaju 3 boda za pobjedu, 1 bod za neriješeni rezultat, i 0 bodova za poraz. U slučaju istog broja bodova na kraju o plasmanu odlučuje gol-razlika.

VAR (Video Assistant Referee): VAR tehnologija nastavlja igrati važnu ulogu u sezoni 2024/2025, pomažući sucima u donošenju ispravnih odluka i smanjenju kontroverznih situacija na terenu.

Zimska Pauza: Planirano je da se prvih šest kola novog formata Champions League odigra od 17. septembra do 11. decembra, a onda bi uslijedila zimska pauza. Nastavak, odnosno mečevi 7. kola bi se igrali 21 i 22. januara naredne godine, a mečevi posljednjeg 8. kola sedam dana kasnije.

Plasman u nokaut fazu Champions League

Osmina finala: Kada svi timovi odigraju po osam utakmica protiv različitih protivnika, tabela od 36 timova će dobiti konačni izgled. Osam prvoplasiranih ekipa na toj tabeli će se direktno plasirati u osminu finala. Timovi koji budu plasirani između devetog i 24. mjesta na tabeli, što znači 16 ekipa, razigravaće između sebe, a osam pobjednika će se plasirati u osminu finala. Od osmine finala će se Champions League igrati kao i do sada, što znači nokaut sistemom sve do samog finala.

Relegacija: Poraženi timovi iz pomenutog razigravanja, što znači osam ekipa, završavaju svoj evropski put za ovu sezonu. Timovi koji nakon osam odigranih utakmica ligaškog dijela takmičenja budu plasirani od 25. do 36. mjesta, takođe završavaju svoj evropski put.