Europa League 2024/2025

Mirso Ekyn
Zadnje ažuriranje: 16.09.2024
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Sezona Europa League 2024/25 donosi uzbudljivu borbu za prestižni europski trofej. Kladionice su već počele s objavom prvih kvota i prognoza. U ovom tekstu donosim detaljne analize timova i najnovije kvote sportskih kladionica za Europsku ligu.

Aktuelna tabela Europa League 2024/25

Data provided by Scoreaxis

Prognoze i kvote za klađenje na Europa League

Europa League logo
Europa League Kvote za Prvaka, ažurirano 12.09.2024.

KlubBet365PlayzillaWettiGo
Tottenham5,505,405,50
Man. United6,006,006,00
AS Roma9,009,009,00
Sociedad11,012,012,0
Athl. Bilbao12,012,012,0
Porto13,012,012,0
Lazio15,015,015,0

Favoriti za naslov prvaka Europa League

Manchester United: Kada već ne ide u Champions League, onda je za Man. United kao utjeha Europa League i sigurno je da će imati veliki motiv da osvoje ovo takmičenje. Ima ovaj engleski velikan i dovoljno dobar tim za tako nešto, a konkurencija je ipak dosta slabija nego u Champions League. Osvojio je Man. United Europa League 2017.godine, a 2021.godine je izgubio finale od Villarreala. Prošle sezone nisu ni igrali ovo takmičenje, nego Champions League, ali vrlo loše i završili su kao posljednji u grupi. Vrlo loše su igrali i u prvenstvu, pa su se za nastup u Europa League izborili osvajanjem FA Cupa. Čeka ih borba za odbranu tog trofeja, ali i naporan ritam u Premier League, gdje svakako žele biti u samom vrhu. Osvajanje Europa League bi bio šlag na tortu.

Tottenham: I Tottenham je sigurno jedan od favorita za osvajanje Europa League, zbog toga što ipak dolazi iz najjače lige svijeta i ima pojedinačnu kvalitetu. Što se tiče uspjeha na evropskoj sceni, tu se baš i ne mogu pohvaliti nekim posebno dobrim rezultatima. Tri evropska trofeja, od kojih dva u ovom takmičenju, ali kada se zvalo drugačije i posljednji davne 1984.godine. Posljednji značajn evropski rezultat za Tottenham je bilo finale Champions League koje je izgubio od Liverpoola 2019.godine. Prošle sezone Tottenham nije ni nastupio na evropskoj sceni, pa će im i to biti dodatni motiv da ove sezone ostavi dubok trag u Europa League, a možda čak i osvoji ovo takmičenje.

AS Roma: Nije Roma više u Serie A ekipa koja pripada u sami vrh i pokazuju to rezultati i plasmani posljednjih godina. Može se reći da više uspjeha ovaj klub ima na evropskoj sceni, jer je osvojio prvo izdanje Conference League 2022.godine. Samo godinu dana nakon toga je Roma igrala i finale Europa League, ali tu nije imala sreće i poražena je od Seville nakon penala. Prošle sezone još jedan vrlo dobar nastup u Europa League, jer su stigli do polufinala, gdje ih je zaustavio Bayer Leverkusen. Polufinale EL je Roma igrala i 2021.godine, što znači da je u prethodne četiri sezone stizala najmanje do polufinala nekog  evropskog takmičenja. Zbog toga ih nikako ne treba potcijeniti ni ove sezone.

Real Sociedad: Petu sezonu zaredom će Real Sociedad igrati na evropskoj sceni, ali se ova ekipa ne može pohvaliti nekim većim uspjehom kada su evropska takmičenja u pitanju. Osim što nemaju nijedan trofej, u proteklih desetak godina su to vrlo skromni rezultati. Najbolja ostvarenja su ustvari ona iz prethodne dvije sezone kada je Real Sociedad sitzao do osmine finala. Prije dvije sezone u Europa League, a prošle u Champions League, Zaustavio ih je PSG i to nakon što su bez poraza odigrali grupnu fazu. Partije koje su tada pokazali su pokazatelj kako bi trebali igrati ove sezone kako bi eventualno konačno napravili dodatni iskorak i ostvarili zapažen evropski rezultat.

Athletic Bilbao: U prethodnih šest sezona Athletic Bilbao uopšte nije igrao evropska takmičenja. Nešto lošiji plasmani u La Ligi su utjecali na tako nešto, a nisu uspjevali osvojiti ni Kup Kralja u tom periodu. Prošle sezone jesu, ali su ionako zauzeli peto mjesto na prvenstvenoj tabeli, što znači da bi svakako igrali u Europa League. Zanimljivo je da Athletic Bilbao nema nijedan osvojeni evropski trofej, a najbolji rezultat je finale Europa League 2012.godine. U posljednjih deset godina još samo jedan dobar rezultat, a to je četvrtfinale takođe Europa League 2016.godine. Bez obzira na skroman start u La Ligi, Athletic Bilbao bi u ovom takmičenju mogao biti vrlo neugodan rival i najvećim favoritima.

FC Porto: Ovaj portugalski velikan zna kako se osvajaju evropski trofeji. Nema ih baš puno Porto u svojim vitrinama, ali dva puta je bio prvak Evrope i dva puta osvajao ovo takmičenje. Nešto od toga je bilo prilično davno. Porto je Champions League osvojio 2004.godine, a Europa League 2011.godine. Porto je stalni učesnik evropskih takmičenja i uglavnom je svoj evropski put počinjao u Champions League. U posljednjih deset godina će ovo biti prvi put da Porto nećemo gledati u najelitnijem klupskom takmičenju, s tim da je jednom ispao u play-offu. Bili su tek treći prošle sezone u portugalskom prvenstvu i moraju se zadovoljiti sa Europa League u kojoj im je posljednjih deset godina najbolji rezultat plasman u osminu finala. Možda će olakšavajuće za Porto biti to što odmah startuje u ovom takmičenju, gdje itekako može igrati značajnu ulogu.

Lazio Rim: Skromna je za Lazio bila prošla sezona, ali je i sedmo mjesto u Serie A bilo dovoljno za plasman u Europa League. Prošle su sezone igrali Champions League i prošli grupnu fazu, ali su onda zaustavljeni u osmini finala. U Europa League bi im ipak trebalo biti lakše u lovu na treći evropski trofej. Prva dva su osvojili u istoj godini, jer su te 1999.godine bili pobjednici nekadašnjeg Cup Winners Cup, da pred kraj te godine osvojili i UEFA Super Cup. Nakon toga još samo jedno četvrtfinale Champions League, dok je Lazo u Europa League uspio jednom doći do polufinala, te 2018.godine do četvrtfinala. To je ujedno i posljednji značajan evropski rezultat. Ove sezone je želja da pokušaju bolje od toga u Europa League.

Galatasaray: Dva evropska trofeja ima u svojim vitrinama Galatasaray, a oba su osvojeni 2000.godine. Tada je ovaj turski velikan bio pobjednik tadašnjeg UEFA Cupa, a onda je na iste godine nadovezao i UEFA Super Cup. U posljednjih desetak godina Galatasaray nije ni blizu tih uspjeha i može se izdvojiti tek četvrtfinale Champions League 2013.godine. Nakon toga je čak bilo i sezona u kojima nisu uopšte igrali evropska takmičenja. Prošle sezone eliminacija u grupnoj fazi Champions League, a onda odmah eliminacija i na startu nokaut faze Europa League. Kao aktuelni prvak Turske je Galatasaray imao priliku ove sezone zaigrati i Champions League, ali je eliminisan u play-offu. Sigurno je da će zato biti veoma motivisani u Europa League.

Izgledi klubova iz Njemačke

S obzirom da u najelitnijem klupskom takmičenju, Champions League, Njemačka ima čak pet predstavnika, dva tima u Europa League je praktično maksimum. Nisu uvršteni među one najveće favorite, ali Eintracht Frankfurt i 1899 Hoffenheim sigurno imaju svoje ambicije u ovom takmičenju i žele ostaviti što bolji utisak. U nastavku ih predstavljamo.

Eintracht Frankfurt: Potencijalno iznenađenje u ovom takmičenju bi mogao biti Eintracht Frankfurt. Ne bi bilo prvi put, jer je ova ekipa i 2022.godine bila autsajder pa je na kraju trofej pobjednika Europa League završio u njihovim vitrinama. Tri godine ranije je Eintracht igrao i polufinale ovog takmičenja. U dalekoj prošlosti se Eintracht može pohvaliti i titulom vice-prvaka Evrope. Prošle sezone je Eintracht eliminisan u šesnaestini finala Conference League. Žrijeb je bio dosta povoljan u ovom novom formatu Europa League, pa će tako u četiri meča na domaćem terenu Eintracht igrati protiv češke Viktorie Plzen, kvalitetom najslabije ekipe latvijskog RFS, češke Slavie iz Praga i mađarskog Ferencvarosa. U svim tim mečevima su objektivno favoriti za pobjedu. Gostovanja donose znatno teže rivale, jer će to biti Besiktas, Midtjylland, Olympique Lyon i Roma. Prolaz u nokaut fazu ne bi smio doći u pitanje za Eintracht, ali već smo najavili da ovaj tim može i znatno više.

1899 Hoffenheim: Za Hoffenheim je ovo tek četvrti izlazak na evropsku scenu. U dosadašnja tri nisu ostvarili nijedan značajniji rezultat, pa se izdvaja igranje grupne faze Champions League u sezoni 2018/19, ali bez pobjede u šest mečeva. Sezonu prije toga su ispali u play-offu Champions League i zaigrali su grupnu fazu Europa League, bez izborene nokaut faze. Prije četiri sezone je Hoffenheim takođe igrao grupnu fazu Europa League i sa pet pobjeda bez poraza su izborili šesnaestinu finala, gdje su eliminisani dosta neočekivano od norveškog Moldea. U novom pokušaju da izbore nokaut fazu Europa League ih čeka dosta težak put. Na domaćem terenu Hoffenheim igra protiv Dynamo Kiev, Olympique Lyon, FCSB i Tottenham i samo protiv rumunskog tima su apsolutni favoriti. Kada su u pitanju gostovanja, rivali su Midtjylland, Porto, Braga i Anderlecht. I pored dosta teških rivala, morao bi Hoffenheim biti među prva 24 tima nakon ligaškog dijela takmičenja.

Modus igranja za Europa League sezonu 2024/2025

Sezona 2024/2025 u Europa League neće biti ni približno ista kao prethodne. Promjene koje su uvedene u Champions League su praktično preslikane i na ovo drugo po snazi klupsko takmičenje u Evropi. Povećava se broj učesnika i nema više grupne faze, nego se igra ligaški sistem. Samim tim će biti odigran i veći broj mečeva u glavnoj fazi takmičenja.

Evo pregleda novog aktuelnog modusa igranja:

Europa League pregled
Europa-League-Logo
Organizator UEFA
Početak kvalifikacija 11.07.2024.
Kraj kvalifikacija 29.08.2024.
Početak glavnog natjecanja 25.09.2024.
Kraj natjecanja 21.05.2025.
Broj timova 36 (faza lige)
Ukupno timova 58 (iz 41 nogometna saveza)
Sezona 54.
Prvak 23/24 Atalanta
Najuspješniji klub Sevilla (7 naslova)
Finale 24/25 21.05.2025. u Bilbau
Srodna natjecanja UEFA Champions League, UEFA Conference League

Format takmičenja Europa League

Broj Timova: U sezoni 2024/2025, će u prvoj fazi Europa League igrati 36 timova, što je za četiri više nego u prethodnih sezonama. Nema podjela po grupama, nego će svih 36 timova odigrati po osam utakmica, sa različitim protivnicima, po četiri na domaćem i gostujućim terenima. Prije žrijeba su timovi podjeljeni u jakosne grupe i svaki tim je za rivale dobio po dva tima iz svake jakosne grupe, kako bi svi imali ravnomjerno raspoređenu snagu protivnika. Nakon što se odigraju sve utakmice, biće poznat i konačni poredak na tabeli od 36 timova.

Bodovni Sistem: Timovi dobivaju 3 boda za pobjedu, 1 bod za neriješeni rezultat, i 0 bodova za poraz. U slučaju istog broja bodova na kraju o plasmanu odlučuje gol-razlika.

VAR (Video Assistant Referee): VAR tehnologija nastavlja igrati važnu ulogu u sezoni 2024/2025, pomažući sucima u donošenju ispravnih odluka i smanjenju kontroverznih situacija na terenu.

Zimska Pauza: Planirano je da se prvih šest kola novog formata Europa League odigra od 25.septembra do 12.decembra, a onda bi uslijedila zimska pauza. Nastavak, odnosno mečevi 7.kola bi se igrali od 21.do i 23.januara naredne godine, a mečevi posljednjeg 8.kola sedam dana kasnije.

Plasman u nokaut fazu Europa League

Osmina finala: Kada svi timovi odigraju po osam utakmica protiv različitih protivnika, tabela od 36 timova će dobiti konačni izgled. Osam prvoplasiranih ekipa na toj tabeli će se direktno plasirati u osminu finala. Timovi koji budu plasirani između devetog i 24.mjesta na tabeli, što znači 16 ekipa, razigravaće između sebe, a osam pobjednika će se plasirati u osminu finala. Od osmine finala će se Europa League igrati kao i do sada, što znači nokaut sistemom sve do samog finala.

Relegacija: Poraženi timovi iz pomenutog razigravanja, što znači osam ekipa, završavaju svoj evropski put za ovu sezonu. Timovi koji nakon osam odigranih utakmica ligaškog dijela takmičenja budu plasirani od 25.do 36.mjesta, takođe završavaju svoj evropski put.