Konjske trke – strategije klađenja

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 14.10.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Klađenje na konjske trke je jako teško za početnike, a većina ih smatra da je to samo sreća.

Zapravo, klađenje na konjske trke je sport koji iziskuje znanja iz matematike i strategiju.

Kao početnik u klađenju, morate uzeti u obzir mnogo stvari prije nego što se opkladite na bilo koju konjsku utrku.

U ovom savjetniku, bit će vam predstavljeni osnovni savjeti kako da dođete do pobjedničke opklade.

Za kladioničare, kladioničko tržište ima široko polje mogućnosti u današnje vrijeme. Imate fiksne kvote kladionica, razmjene opklada i zbirne opklade sa mogućnošću klađenja na gotovo sve utrke širom svijeta.

Ocjena 91/100
playzilla logo

Oklade na konjske trke

Zbirne opklade su jako isplative za kladioničare. Sa ovim tipom klađenja pobjednički kladioničari bivaju isplaćeni prema ukupnoj količini opklada, za razliku od direktne opklade.

Kod razmjene opklada, konji su plaćeni po višoj kvoti nego pri zbirnoj opkladi, ali razlika je minimalna.

Nebitno koju vrstu klađenja odaberete, svakako morate imati mnogo informacija o konjima. Morat ćete razumjeti konje prije no što odaberete bilo koju opkladu. Najjednostavniji način da biste prikupili sve potrebne informacije jeste da pročitate i razumijete kondiciju konja.

Što se tiče kondicije konja, poznato je da će favoriti pobijediti u 30% slučajeva, ali kladeći se na favorite nikada nećete imati velike dobitke!!!

Morat ćete analizirati najnovije statistike željene utrke i usporediti koliko često favoriti tamo pobjeđuju.

U svojoj analizi ćete morati uzeti u obzir koja kombinacija džokej/trener je dobra na duge utrke i naravno koje štale daju većinu pobjednika.

U ostala razmatranja spadaju i uvjeti podloge. Neki konji imaju bolje rezultate samo na određenim podlogama, a drugi  na mokroj ili čvrstoj podlozi.

Konj koji je u boljoj kondiciji se smatra dobrom opcijom za klađenje uz druge faktore na koje moramo obratiti pažnju, kao što su tip utrke i nagradni fond.

Pogledaj najbolje Bonuse!
Morat ćete se zapitati i sljedeće:

 • Da li je to hendikep utrka sa mnogo konja sa različitim nivoima vještina?
 • Da li su konji za prodaju?
 • Da li su konji u približno istoj dobi svoje karijere?

Međutim, sve ove informacije koje smo prethodno naveli mogu biti irelevantne ako ih ne znate iskoristiti.

Ukratko, ono što sigurno morate da razumijete jeste konj, kao i vrsta utrke prije nego što odlučite da stavite opkladu na nekog konja.

Promjena u klasi svakog konja je dobra informacija koju trebate uzeti u obzir. Morate znati kada se konj penje ili pada u svojoj klasi.

Udaljenost je također ključna uloga u klađenju na konje. Konji su trenirani da trče određene udaljenosti. Potrebna je vještina i strategija da bi se izabrao konj koji može napredovati na dužim stazama. Osim toga, morate poznavati vrste opklada koji odgovaraju vašem budžetu. U klađenju na konje dobro upravljanje budžetom je jako važno.

Sve u svemu, potrebna je vještina, a ne sreća da biste bili pobjednik.

Ocjena 94/100
bet-at-home kladionica
 • ✅️️50% do 200€
 • ✅️️4x bonus, minimalna kvota: 1,70

Objašnjenje konjskih utrka

Konjske utrke su sport brzog tempa u kojem uživaju milioni ljudi širom svijeta.

Za one manje privilegovane i one koji ne mogu prisustvovati utrkama, moguće je postaviti opkladu na online kladionici. Posljednjih decenija opklade koje nude kladionice na konjske utrke sve su složenije.

Kao kladioničaru Vam je stoga veoma bitno da razumijete sistem prije postavljanja opklade. Svi konji koji trče u utrci imaju brojeve koji su im dodijeljeni na osnovu staze na kojoj trče i igrači bi trebali upotrebljavati ove brojeve prilikom postavljanja opklada.

Za početnike bi bilo dobro da steknu naviku korištenja pojmova vezanih za utrke pri online klađenju, jer će im to olakšati shvaćanje ove vrste klađenja u cjelini.

 • Na primjer „Scratches“ se nazivaju svi konji koji se ne takmiče i koji su povučeni iz utrke prije starta. Svi kladioničari koji su se kladili na ove konje dobijaju svoje uloge natrag.
 • Ili termin „Across the Board“ koji označava opkladu na konja kao pobjednika, kao prvog ili drugoplasiranog ili čak ako završi na nekom od prva tri mjesta. Ove vrste opklada se često nude na utrkama u SAD-u.
Pogledaj najbolje Kladionice!

Odabir strategije za klađenje

Da biste mogli donijeti odluku koji tip opklade želite koristiti, razumijevanje ponuđenih kvota i cijena kvota može biti jako komplikovano.

Kada se kladite na konjske utrke morate prikupiti i analizirati sve informacije prije nego što postavite opkladu na događaj.

Bet365: Jednostavno najbolji

 1. Bet365 Test
 2. Bet365 Bonus
 3. Prijavi se sad!

Koeficijenti u konjskim utrkama

Kvote na konjskim utrkama se mogu promijeniti naglo što je bliže početak utrke.

Kao i kvote mijenja se i izračun koliko bi neki konj donio novca pri pobjedi u jednoj utrci, što može zvučati čudno za mnoge kladioničare.

To je jednostavna računica prikupljenog novca i podijeljenog na nešto što se naziva:

 • „The Pool“.  Na taj način se čuva novac od opklada bilo koje vrste. The Pool se izračunava i određeni procenat se oduzima za takse i rashode mjesta gdje se utrka održava. Minimalna dozvoljena opklada je 1$.
 • „Odds against“ je opklada u kojima konj ima manju šansu od 50/50 da pobjedi u utrci. Ako ovaj konj pobijedi suprotno od kvota onda kladioničar dobija iznos koji je uložio pomnožen sa suprotnim kvotama. To bi izgledalo ovako: 2/1 i 50/1 npr. Jednake opklade su one kod kojih izabran konji ima 50/50 šansu da pobijedi i ako se to dogodi, kladioničar dobija početni ulog udvostručen.
 • „Odds on“ je kada izabrani konj ima veću šansu od 50/50 da pobijedi u utrci i ove kvote bi izgledale ovako: 1/2 ili 3/10.  Ovi omjeri će na početni ulog kladioničara dodati ulog pomnožen sa kvotom.

Postoje i „Long Odds“ i „Short Odds“ u konjskim utrkama i odnose se na šanse koje izabrani konj ima da pobijedi, u „Long“ kvotama ima male šanse za pobjedu, dok u „Short“ ima jako dobre šanse za pobjedu u utrci.

Izaberi svoju metodu plaćanja!

Kondicija konja

Proučavanje kondicije konja na kojeg se želite kladiti jeste proučavanje činjenica i informacija o svakom pojedinačnom konju.

Kondicija može biti bilo šta kao da li je konj pobijedio u nekoj utrci, da li je pobijedio prethodno na nekoj stazi, do stvari kao što su kondicija trenera konja. Svaka stavka će vam pomoći da odredite na kojeg konja želite staviti ulog.

Vrste oklade

Direktno klađenje i egzotične opklade su se mijenjale jako brzo posljednjih godina.

Ranih osamdesetih  većina kladioničara je voljela direktne opklade, a u zadnje vrijeme se to promijenilo i opklade kao što su exactas ili quinellas su najčešće koje će kladioničari odabrati.

Direktna opklada se sastoji od pobjede, osvajanja prvog ili drugog mjesta i osvajanja nekog od prva tri mjesta. Pri opkladi na pobjednika Vi ustvari pogađate da li će neki konj pobijediti na utrci. Opklada na prva dva mjesta jeste kada konj može stići na cilj prvi ili drugi. Ova vrsta opklade se manje isplati. Opklada na prva tri mjesta nam daje tri moguća ishoda i dozvoljava konju da stigne na cilj prvi, drugi ili treći. Ova vrsta opklade se najmanje isplati, ali u isto vrijeme daje kladioničaru dva dodatna ishoda za pobjedu.

Egzotične opklade dolaze u raznim višestrukim opkladama, prva egzotična opklada je dostupna u online kladionicama i naziva se „Daily Double“ i odnosi se na odabir konja koji će u dvije uzastopne utrke istog dana odnijeti pobjedu.

„Exacta“ opklada dozvoljava kladioničaru da odabere dva konja koji će prvi završiti utrku i ova opklada će donijeti dobitak ako ta dva konja dospiju na cilj kao prvoplasirani ili drugoplasirani.

Varijacija Exacta opklade jeste „Quinella“ opklada gdje se također biraju konji koji će prvi i drugi proći cilj ali bez redoslijeda.  U Quinella opkladi dva odabrana konja mogu stići na cilj prvi ili drugi dajući kladioničaru šansu za dobitak jednostavnim odabirom dva konja koji će proći cilj.

„Trifecta“ opklada je Exacta, ali sa još jednim dodatnim konjem. Odabirući Trifecta opkladu kladioničar vrši odabir  konja koji će završiti utrku prvi, drugi i treći u tačno određenom redoslijedu.

„Superfecta“ opklade su one kod kojih kladioničar ima mogućnost odabira četiri konja za završnicu. Superfecta opklada se ne nudi često na trkaćim stazama. Jednu stvar za ovu vrstu opklade morate imati na umu, a to je da može biti teško odrediti koji konji će proći završnicu i kladioničari sa manje iskustva zapravo mogu izgubiti novac na ovakvoj vrsti opklade.

U „Pick 3“ opkladi kladioničari učinkovito odabiru konja koji će pobijediti u tri uzastopne utrke. To mogu biti prve tri ili zadnje tri, bitno je da slijede jedna za drugom. Postoje opklade i odabira 4 ili 6 u kojima kladioničar mora odabrati četiri ili šest konja koji će pobijediti u 4 ili 6 uzastopnih utrka.

Tipovi & Prognoze

U egzotičnom klađenju ili višestrukom odabiru konja ili utrka kladioničari moraju uložiti mnogo više truda pri odabiru i analizi svojih opklada nego pri direktnom klađenju i ishod nekada može zavarati zbog pogrešnih izračuna.

Ove vrste opklada postaju popularnije i mnogi uskaču direktno u egzotično klađenje prije no što sami odrade svoj izračun i analiziraju pretpostavke.

Stoga ovaj način klađenja može biti visoko rizičan način opklade i preporučljivo je, pri manjem iskustvu, kladiti se na konja koji ima osrednje šanse. To će vam osigurati da ne izgubite previše novca birajući pogrešnog konja.
Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home

Efektivni savjeti za kladioničare

Prvenstveno, trebali biste obratiti pažnju na kvote, kao i na informacije o kondiciji konja, što će vam omogućiti bolju analizu uspješnosti svakog od njih.

Konjske-trke-strategije-kladjenja

Ponuda – konjske trke

Evo nekoliko savjeta koji će izoštriti Vaše vještine klađenja:

 • Brzi/Rani starteri – Konji koji naprave dobar start i imaju dobre šanse, obično pobjeđuju češće. Biti u prednosti od starta vam daje veću šansu da osvojite Win, Show ili Place. Kladioničari mogu čak odabrati konje prema njihovim stazama trčanja. Konji koji imaju mnogo 1. i 2. osvojenih mjesta na svojim stazama mogu se smatrati favoritima. Možete biti sigurni da svaki od njih može postati „Lone Speed“.
 • Opuštanje/odmor – Dobri trkači konji koji odsustvuju tri ili više sedmica mogu nastaviti svoju karijeru i biti jako uspješni pogotovo ako imaju dobrog trenera.
 • Lasix po prvi ili drugi put – Uočeno je da konji ostvaruju bolje rezultate ako im se da legalni lijek Lasix po prvi ili drugi put. Konj može pokazati napredak čak i ako ne pobijedi kada mu se prvi put da Lasix i svakako može još poboljšati svoj performans pri drugoj upotrebi Lasixa.
 • Naočnjaci (linete) po prvi put – Tačno je da konji koji trče prvi put, kada dobiju naočnjake (linete) mogu trčati bolje. Naočnjaci štite konja od ometanja, što je idealno za 2-3 godišnje konje koji još uvijek uče. S druge strane, trčanje bez naočnjaka može pomoći nervoznim konjima. Tako da bili oni upotrijebljeni ili ne mogu potaknuti poboljšanje da pokaže svoj najveći trud.
 • Promjena u stilu trčanja – Ako konj trči dobro u krdu, što možemo vidjeti i po njegovim stazama i pokazao je napredak u brzini, velika je vjerovatnoća da će poboljšati svoju brzinu u sljedećim utrkama i sigurno dobro trčati na sljedećih nekoliko staza.
 • Problemi pri startu – Druga bitna činjenica na koju morate obratiti pažnju jesu konji koji su imali problema sa startom. To može stvarati otežavajuću situaciju i spriječiti njegovu pobjedu.
 • Veliki pobjednik – Konj koji nije imao najbolju izvedbu prethodno, odjednom pobjeđuje u utrci za više od četiri dužine. Takav konj će sigurno imati dobru izvedbu i u sljedećim utrkama i odlične šanse za pobjedu.