Psihologija klađenja i upravljanje novcem

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 01.08.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Već smo spomenuli da se samo mali broj igrača profitabilno kladi, bez obzira da li je u pitanju sportsko klađenje ili neka od igara na sreću. Razlog za to, pored neinformiranosti, je i loša strategija upravljanja novcem.

Uspješna strategija upravljanja novcem zahtjeva poštivanje nekih pravila i ograničenja koje sami sebi treba da postavite.

Prije svega neophodno je da formirate svoju “banku“ novca koji ste spremni izdvojiti za ove potrebe, a koji neće ni na koji način utjecati na kvalitetu vašeg života i u samom startu da budete spremni da taj novac izgubite.

Ocjena 95/100
bet365 kladionica
  • ✅️️100% do 25€
  • ✅️️1x uplata, minimalna kvota: 1,20

Pravila i ciljevi kod klađenja

Nakon što ste izdvojili tu sumu novca i uplatili kao depozit na svoj račun, trebate postaviti sebi pravila i ciljeve. Pod pravilima podrazumijevamo da sami odredite koliki procenat izdvojenog novca želite uplatiti po jednoj opkladi.

Postoje različita mišljenja oko visine tog iznosa, ali mi vam savjetujemo da to ne prelazi preko 5% ukupnog novca, bez obzira koliko ga vi imali na raspolaganju. Razlog za to je vrlo jednostavan. Što je niži procenat uloženog novca manja je vjerovatnoća da će te vaš račun svesti na nulu.

Povremeni gubitak je neizbježan i on se dešava i amaterima i profesionalcima, pa kada je vaš postotak uplate velik, samo jedan gubitnički niz bi mogao isprazniti vaš račun.

Postavlja se pitanje šta kada vam krene dobro i vaš račun se znatno povećao!?

🤑 Naš savjet je da ostanete disciplinovani i nastavite sa istim procentom uplate, jer već samim time što se količina novca na vašem  računu povećala, procentualno se povećava i uplata.

Navodimo samo jedan primjer:

Ako je vaš početni račun iznosio 100€, a uplaćujete 5%  vrijednosti računa, to bi značilo da ste uplaćivali 5€ po opkladi. Pretpostavimo da se nakon nekog vremena vaš račun uduplao i sada iznosi 200€.

Ako zadržite isti postotak uplate od 5%, automatski se povećao i ulog na vašu sljedeću uplatu koji je sada 10€. Isti princip važi i za ostvareni početni gubitak, pri kojem bi se vaša uplata automatski smanjivala.

⚡ Dakle, važno je zadržavati isti procenat uplate po opkladi, a suma novca će se automatski povećavati ili smanjivati u zavisnosti od njene raspoložive količine. Ovo je jedina dobra strategija upravljanja novcem koji vam šanse da izgubite sav novac svodi na minimum.

Psihologija klađenja

Osim toga, već smo svi čuli i za izraz „početnička sreća“. Veliki broj igrača koji tek počinje sa klađenjem ostvari niz od nekoliko uzastopnih dobitaka i vrlo brzo poveća količinu novca na svom računu, a to postane primamljivo.

Međutim, svaki uspješan niz se nekad prekine i to dovede do prvog gubitka.

Jedna od glavnih grešaka koje se u tim situacijama dešavaju je to da ti igrači pokušavaju bez razmišljanja i po svaku cijenu da vrate izgubljeni novac, napuštaju dosadašnju strategiju i naglo povećaju uplate bez ikakvog razmišljanja i analize.

To su situacije kada se gubi smirenost i koncentracija, a nervoza i panika dovode do lošeg odabira parova koji mogu u kratkom vremenu uništiti vaš račun.

🤑 Zato savjetujemo da uvijek zadržite smirenost i budete strpljivi, jer loši dani kako dođu tako i prođu.

Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home