skip to Main Content
Kockarnice
Slotovi
Najbolja kazina!
Novi dizajn!

Strategije klađenja

Vrijednosno klađenje je relativno novi koncept baziran na pretpostavci da su neki timovi precijenjeni, a neki podcijenjeni od strane kladioničara. Uvijek postoji dosta prepirki između protivnika i pristaša tog koncepta. Jedna strana je ubijeđena da klađenje na nepoštene tipove nije ništa drugo do davanje vašeg teško stečenog novca direktno u već pune džepove kladioničara. Druga strana ističe da je 0,05-0,1 postotak kod tipova irelevantan i da ljudski mozak nije kompjuter da uočava razliku između 65% i 66% šansi za pogodak.

Dakle, koja strana je u pravu?

Razumijevanje koncepta

Da biste razumjeli koncept vrijednosnog klađenja, prvo morate razumjeti kako klađenje funkcioniše u cjelini. Vjerovatno najbolji primjer za objašnjavanje je bacanje novčića. U ovom primjeru uvijek imamo dva moguća ishoda – pogodak i promašaj. Dakle, vjerovatnoća je 50% za oba slučaja. Ako bismo to pretvarali u kvote, dobili bismo 2,00 (koristimo decimalni format za vjerovatnoću u tekstu).

Ako bacite novčić 1.000 puta, dobili biste 500 puta oba ishoda. Moguće da bi bilo malo manje ili više od toga, ali vaš saldo bi ostao prilično nepromijenjen. Zamislite dva dečka koji se klade online i oba stave po 50 eura na isti ishod. Jedan od njih bi izgubio 50 dolara, a drugi bi dobio 100 dolara!?

Pa, ne baš.

U ovom slučaju kladionica ne bi dobila ništa, a njihovo postojanje se bazira na profitu (velikom profitu, što je i razlog zašto ih ima mnogo u današnje vrijeme). To nije krađa, to je način na koji ova cijela industrija funkcioniše. Dakle, neće vam biti ponuđeno 2.00, nego 1.90 (na primjer). Nova situacija bi bila takva, da bi jedan kladitelj izgubio 50 dolara, drugi bi dobio 95 eura, a kladioničar bi imao svojih 5 eura od svake opklade.

Sada, zamislite da stavite 1.000 opklada. Vi biste uložili 50.000 eura, i kao što je predviđeno pogodili biste 500 puta. Ali umjesto 50 eura (pojedinačna opklada) x 2,00 (poštena kvota) x 500 (broj pogođenih opklada) = 50.000 eura, vi biste dobili „samo“ 50 x 1.90 (ponuđena kvota) x 500 = 47.500 eura!

Ne zaboravite kladioničareve usluge, u vidu nekih manipulativnih troskova, poreza i sl.

Što ako vam neki kladioničar, zbog nedostatka konkurencije, drsko ponudi kvotu od 1,85 za istu opkladu? Ukratko, on bi dobio dodatnih 1.250, (50×1,85×500=46.250). Ako vam nije bitna razlika od 0.05 (iako izgleda tako nebitno) vi ćete stvoriti dodatnu zaradu kladionici.

Kako to stvarno funkcioniše?

Sada, idemo to primijeniti na stvarno klađenje. Kladionice angažuju najbolje stručnjake kako bi dali izjednačiti mogućnosti oba tima za pobjedu. To podrazumjeva da stručnjaci procjene kojim razlikom bi favorit trebao da pobjedi kako bi kvote bile izjednačene.

Za primjer ćemo uzeti košarkaški duel između Španije i Italije.

Kvota na Španiju iznosi 1,30, a na Italiju 3,70. Stručnjaci procjene da bi Španija bez problema trebala pobijediti Italiju sa 12 koševa razlike pa kladionice, da bi izjednačile šanse za pobjedu, nude hendikep od -12,5 koševa, pri čemu izjednačuju kvote na vrijednost 1,85.

Naša fer kvota bi bila 2,00, a u stvarnosti je 1,85-1,95. Ako odlučite da testirate svoju sreću kladeći se jedan vikend, to nije ništa strašno. Ali ako ste u svijetu klađenja nekoliko godina ili više, bili biste šokirani kada shvatite koliko novca ste izgubili samo zato što ne obraćate pažnju na razliku od 0,05.

Sada se zamislite!

Na tržištu klađenja je 99% onih koji se klade i gube svoj novac, a samo jedan posto pogađa opklade i dugoročno ostvaruje profit. Obratite pažnju gdje stavljate svoje opklade. Najbolji mogući savjet jeste da napravite nekoliko računa kod različitih kladionica i odaberete najbolju kvotu za svaki događaj.

Sada smo došli do tačke gdje će i pristaše i protivnici vrijednosnog klađenja početi da se bune. Kako odlučiti ima li šanse za pogodak u nekom događaju i vrijedi li se kladiti? Za ovu svrhu u izbor ćemo uključiti tri moguća ishoda, tipično 1×2 klađenje u nogometnim utakmicama (kao i kod dva ishoda, i ovdje kladionice uzimaju proviziju od početnih 100%).

Evo i primjera!

U sezoni 2009/2010, Chelsea (na domaćem terenu) je imao kvotu 1,20 protiv Evertona (to je uobičajena kvota za Chelsea kod kuće protiv bilo koje ekipe iz prve šestorke). Kvota od 1,20 znači da je šansa od 83,33% da će domaćini pobijediti. Chelsea je bio najjači tim u Premijer ligi, bez povreda, bez milosti na Stamford Bridgeu, a Everton je imao dugi niz povreda u svom timu. Veliki popis kriza u rezultatima.

Dakle, vrijedi li se kladiti?

Protivnik vrijednosnog klađenja bi rekao da je to najlakši i najbrži način da se zaradi 20% od profita. Sigurno kao vrabac u ruci, ali biste morali pričekati sat i pol da se utakmica i odigra. Pobornik bi upitao da li bi se kladio ako bi kvota bila 1,01 umjesto 1,20?

Zarada od 1% je još uvijek dobra za 90 minuta, ali ako se želite kladiti na tako niske kvote, morate biti svjesni sljedećeg. Klađenje na kvotu od 1,20 znači da ćete morati napraviti niz od pet uzastopnih pogodaka kako biste izbjegli gubitak. Pobjednički ulog od 100 eura vam donosi 20 eura profita na kvotu od 1,20. Ako izgubite samo jednu od pet, bit ćete u gubitku.

Pogledajmo sad istoriju utakmica Chelsea-Everton na Stamford Bridgeu iz tog perioda. Do spomenute utakmice pet prethodnih se završilo sa dvije pobjede domaćina i tri neriješene utakmice. Dakle, protivnik vrijednosnog klađenja bi bio u nevolji ne poznavajući statistiku i međusobni skor, a njegova banka novca bi lako mogla biti osiromašena.

Izračunavanje vrijednosti

Postoji mnogo različitih načina za izračunavanje vrijednosti. Jedna grupa su stručnjaci za matematiku i koriste komplikovane metode kako bi izračunali „fer“ šanse. Ako ste malo bolji matematičatr pokušajte sami doći do idealne formule za izračunavanje azijskih hendikepa. Nakon pola sata računanja shvatit ćete da je bolje naći kvotu koja je bolje vrijednosti i gdje je kladionica pogriješila. Sva metodologija će vam se srušiti kao kula od karata kada sami shvatite da razlika od 5% u vašoj procjeni uzrokuje promjene „fer“ šansi za 0,15! Ako kažete da postoji šansa od 60% da će Liverpool pobijediti Aston Villu na domaćem terenu, kvota bi trebala biti 1,67, a sa 65% bila bi 1,53.

Pa kako bi ste vi onda mogli znati je li vjerovatnoča 60% ili 65%?!

Druga grupa pobornika koristi statističke metode, bazirane na rezultatima iz prošlosti. Na taj način oni izračunavaju mogućnost budućih rezultata i pronalaze vrijednosti. Teško je vjerovati u ove metode, jer sport nije isti kao prije 20 godina, pa zašto bi i rezultati to bili?

Naš savjet svim početnicima jeste da obrate pažnju na visine kvota na isti način kao što to rade sa ishodom.

Vi ste prilično sigurni da će Liverpool pobijediti Villa-u? Odlično! Ako pogledate kvotu koja na primjer iznosi 1,40, pa sjetite koliko ste puta izgubili na takvim kvotama, razmislite još jednom, a vremenom ćete steći osjećaj za pravu vrijednost kvota i to iskoristiti u cilju ostvarivanja profita.

Naša pretpostavka jeste da imate svoju omiljenu ligu koju volite da gledate, koju poznajete pa samim time i ligu na koju volite da se kladite. Ako nemate, dobar način kako započeti jeste sa ligama petice.

U prvom redu tu spadaju engleski, španski, njemački, talijanski i francuski nogomet.

Informacije o tim ligama su najlakše dostupne, jer postoji veliki broj internet portala koji se bave skupljanjem informacija o ovim ligama, a što bi vi mogli iskoristiti u kladioničarske svrhe. Sljedeći korak bi bio da napravite nekoliko bilješki, odnosno prikupite te informacije o spomenutim ligama pa čak i o konkretnim utakmicama.

Te bilješke, odnosno vrste informacija, možemo podijeliti u tri grupe.

Prva grupa su statističke informacije. Kako i sama riječ govori radi se o informacijama vezanim za statističke (matematičke) podatke, kako cijelekupne lige tako i svakog kluba posebno.

Druga grupa stranica su zvanične stranice klubova, a najlakše ćete ih pronaći ako jednostavno ukucate ime kluba u pretraživač. Tu se mogu saznati neke korisne informacije kao što su povrijeđeni i suspendovani igrači, nova pojačanja i sl.

Treća grupa su stranice za sportske novosti. Morat ćete se malo potruditi da biste ih pronašli. Neke su specijalizovane samo za pojedina područja (kao BBC ili Sky Sports za englesku ligu), a neke pokrivaju čitavu Evropu.

Da bi vam olakšali ovaj posao prikupljanja informacija, na našoj stranici možete naći sve neophodne podatke i anlize kako cjelokupne lige, tako i pojedinih mečeva.

Back To Top