Strategije za uspješnije sportsko online klađenje

Tony Pochllod
Zadnje ažuriranje: 14.10.2023
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Poštovani posjetitelji našeg sportskog portala za klađenje, u dole navedenom sadržaju našeg vodiča za uspješnije sportsko online klađenje se mogu pronaći sve važnije teme u vezi strategija klađenja.

Da ne dužimo puno, najbolje je da odmah ovdje krenemo sa konkretnim strategijama za sportsko klađenje.

Najbolje kladionice po kriterijima
Kocka logo
Najbolji bonus Playzilla
Najisplativiji bonus Bet365
Visoke kvote 22Bet
Mnogo metoda plaćanja Bet-at-home

Vrijednosno klađenje

Vrijednosno klađenje je relativno novi koncept baziran na pretpostavci da su neki timovi precijenjeni, a neki podcijenjeni od strane kladioničara.

Uvijek postoji dosta prepirki između protivnika i pristaša tog koncepta. Jedna strana je ubijeđena da klađenje na nepoštene tipove nije ništa drugo do davanje vašeg teško stečenog novca direktno u već pune džepove kladioničara.

Druga strana ističe da je 0,05-0,1 postotak kod tipova irelevantan i da ljudski mozak nije kompjuter da uočava razliku između 65% i 66% šansi za pogodak.

Dakle, koja strana je u pravu?

Razumijevanje koncepta

Da biste razumjeli koncept vrijednosnog klađenja, prvo morate razumjeti kako klađenje funkcioniše u cjelini.

Vjerovatno najbolji primjer za objašnjavanje je bacanje novčića. U ovom primjeru uvijek imamo dva moguća ishoda – pogodak i promašaj. Dakle, vjerovatnoća je 50% za oba slučaja. Ako bismo to pretvarali u kvote, dobili bismo 2,00 (koristimo decimalni format za vjerovatnoću u tekstu).

Ako bacite novčić 1.000 puta, dobili biste 500 puta oba ishoda. Moguće da bi bilo malo manje ili više od toga, ali vaš saldo bi ostao prilično nepromijenjen. Zamislite dva dečka koji se klade online i oba stave po 50 eura na isti ishod. Jedan od njih bi izgubio 50 eura, a drugi bi dobio 100 eura!? Pa, ne baš.

U ovom slučaju kladionica ne bi dobila ništa, a njihovo postojanje se bazira na profitu (velikom profitu, što je i razlog zašto ih ima mnogo u današnje vrijeme). To nije krađa, to je način na koji ova cijela industrija funkcioniše. Dakle, neće vam biti ponuđeno 2.00, nego 1.90 (na primjer). Nova situacija bi bila takva, da bi jedan kladitelj izgubio 50 eura, drugi bi dobio 95 eura, a kladioničar bi imao svojih 5 eura od svake opklade.

Sada, zamislite da stavite 1.000 opklada. Vi biste uložili 50.000 eura, i kao što je predviđeno pogodili biste 500 puta. Ali umjesto 50 eura (pojedinačna opklada) x 2,00 (poštena kvota) x 500 (broj pogođenih opklada) = 50.000 eura, vi biste dobili „samo“ 50 x 1.90 (ponuđena kvota) x 500 = 47.500 eura! Ne zaboravite kladioničareve usluge, u vidu nekih manipulativnih troskova, poreza i sl.

Što ako vam neki kladioničar, zbog nedostatka konkurencije, drsko ponudi kvotu od 1,85 za istu opkladu? Ukratko, on bi dobio dodatnih 1.250, (50×1,85×500=46.250).

Ako vam nije bitna razlika od 0.05 (iako izgleda tako nebitno) vi ćete stvoriti dodatnu zaradu kladionici.
Pogledaj najbolje Bonuse!

Kako to stvarno funkcioniše?

Sada, idemo to primijeniti na stvarno klađenje. Kladionice angažuju najbolje stručnjake kako bi dali izjednačiti mogućnosti oba tima za pobjedu. To podrazumjeva da stručnjaci procjene kojim razlikom bi favorit trebao da pobjedi kako bi kvote bile izjednačene.

Za primjer ćemo uzeti košarkaški duel između Španije i Italije. Kvota na Španiju iznosi 1,30, a na Italiju 3,70. Stručnjaci procjene da bi Španija bez problema trebala pobijediti Italiju sa 12 koševa razlike pa kladionice, da bi izjednačile šanse za pobjedu, nude hendikep od -12,5 koševa, pri čemu izjednačuju kvote na vrijednost 1,85.

Naša fer kvota bi bila 2,00, a u stvarnosti je 1,85-1,95. Ako odlučite da testirate svoju sreću kladeći se jedan vikend, to nije ništa strašno. Ali ako ste u svijetu klađenja nekoliko godina ili više, bili biste šokirani kada shvatite koliko novca ste izgubili samo zato što ne obraćate pažnju na razliku od 0,05.

Sada se zamislite! Na tržištu klađenja je 99% onih koji se klade i gube svoj novac, a samo jedan posto pogađa opklade i dugoročno ostvaruje profit. Obratite pažnju gdje stavljate svoje opklade. Najbolji mogući savjet jeste da napravite nekoliko računa kod različitih kladionica i odaberete najbolju kvotu za svaki događaj.

Sada smo došli do tačke gdje će i pristaše i protivnici vrijednosnog klađenja početi da se bune. Kako odlučiti ima li šanse za pogodak u nekom događaju i vrijedi li se kladiti? Za ovu svrhu u izbor ćemo uključiti tri moguća ishoda, tipično 1×2 klađenje u nogometnim utakmicama (kao i kod dva ishoda, i ovdje kladionice uzimaju proviziju od početnih 100%).

Evo i primjera! U sezoni 2009/2010, Chelsea (na domaćem terenu) je imao kvotu 1,20 protiv Evertona (to je uobičajena kvota za Chelsea kod kuće protiv bilo koje ekipe iz prve šestorke). Kvota od 1,20 znači da je šansa od 83,33% da će domaćini pobijediti. Chelsea je bio najjači tim u Premijer ligi, bez povreda, bez milosti na Stamford Bridgeu, a Everton je imao dugi niz povreda u svom timu. Veliki popis kriza u rezultatima.

Dakle, vrijedi li se kladiti? Protivnik vrijednosnog klađenja bi rekao da je to najlakši i najbrži način da se zaradi 20% od profita. Sigurno kao vrabac u ruci, ali biste morali pričekati sat i pol da se utakmica i odigra. Pobornik bi upitao da li bi se kladio ako bi kvota bila 1,01 umjesto 1,20?

Zarada od 1% je još uvijek dobra za 90 minuta, ali ako se želite kladiti na tako niske kvote, morate biti svjesni sljedećeg. Klađenje na kvotu od 1,20 znači da ćete morati napraviti niz od pet uzastopnih pogodaka kako biste izbjegli gubitak. Pobjednički ulog od 100 eura vam donosi 20 eura profita na kvotu od 1,20. Ako izgubite samo jednu od pet, bit ćete u gubitku.

Pogledajmo sad istoriju utakmica Chelsea – Everton na Stamford Bridgeu iz tog perioda. Do spomenute utakmice pet prethodnih se završilo sa dvije pobjede domaćina i tri neriješene utakmice. Dakle, protivnik vrijednosnog klađenja bi bio u nevolji ne poznavajući statistiku i međusobni skor, a njegova banka novca bi lako mogla biti osiromašena.

Izračunavanje vrijednosti

Postoji mnogo različitih načina za izračunavanje vrijednosti. Jedna grupa su stručnjaci za matematiku i koriste komplikovane metode kako bi izračunali „fer“ šanse.

Ako ste malo bolji matematičatr pokušajte sami doći do idealne formule za izračunavanje azijskih hendikepa. Nakon pola sata računanja shvatit ćete da je bolje naći kvotu koja je bolje vrijednosti i gdje je kladionica pogriješila.

Sva metodologija će vam se srušiti kao kula od karata kada sami shvatite da  razlika od 5% u vašoj procjeni uzrokuje promjene „fer“ šansi za 0,15! Ako kažete da postoji šansa od 60% da će Liverpool pobijediti Aston Villu na domaćem terenu, kvota bi trebala biti 1,67, a sa 65% bila bi 1,53.

Pa kako bi ste vi mogli znati je li vjerovatnoća 60% ili 65%?!

Druga grupa pobornika koristi statističke metode, bazirane na rezultatima iz prošlosti. Na taj način oni izračunavaju mogućnost budućih rezultata i pronalaze vrijednosti. Teško je vjerovati u ove metode, jer sport nije isti kao prije 20 godina, pa zašto bi i rezultati to bili?

Naš savjet svim početnicima jeste da obrate pažnju na visine kvota na isti način kao što to rade sa ishodom. Vi ste prilično sigurni da će Liverpool pobijediti Villa-u? Odlično! Ako pogledate kvotu koja na primjer iznosi 1,40, pa sjetite koliko ste puta izgubili na takvim kvotama, razmislite još jednom, a vremenom ćete steći osjećaj za pravu vrijednost kvota i to iskoristiti u cilju ostvarivanja profita.

Naša pretpostavka jeste da imate svoju omiljenu ligu koju volite da gledate, koju poznajete pa samim time i ligu na koju volite da se kladite. Ako nemate, dobar način kako započeti jeste sa ligama petice.

U prvom redu tu spadaju engleski, španski, njemački, talijanski i francuski nogomet.

Informacije o tim ligama su najlakše dostupne, jer postoji veliki broj internet portala koji se bave skupljanjem informacija o ovim ligama, a što bi vi mogli iskoristiti u kladioničarske svrhe. Sljedeći korak bi bio da napravite nekoliko bilješki, odnosno prikupite te informacije o spomenutim ligama pa čak i o konkretnim utakmicama.

Te vrste informacija, možemo podijeliti u tri grupe.

  • Prva grupa su statističke informacije. Kako i sama riječ govori radi se o informacijama vezanim za statističke (matematičke) podatke, kako cijelekupne lige tako i svakog kluba posebno
  • Druga grupa stranica su zvanične stranice klubova, a najlakše ćete ih pronaći ako jednostavno ukucate ime kluba u pretraživač. Tu se mogu saznati neke korisne informacije kao što su povrijeđeni i suspendovani igrači, nova pojačanja i sl.
  • Treća grupa su stranice za sportske novosti. Morat ćete se malo potruditi da biste ih pronašli. Neke su specijalizovane samo za pojedina područja (kao BBC ili Sky Sports za englesku ligu), a neke pokrivaju čitavu Evropu
Da bi vam olakšali ovaj posao prikupljanja informacija, na našoj stranici možete naći sve neophodne podatke i analize kako cjelokupne lige, tako i pojedinih mečeva.

Nogomet klađenje:

  1. Njemačka
  2. Engleska
  3. Španija
  4. Italija

Korak po korak

Sada ste spremni da započnete vaše učenje o uspješnom klađenju. Opustite se, naspite si šolju kafe i pogledajte ponudu, stavite na papir sve utakmice koje vam se svide na prvi pogled, a potom odete na svoju omiljenu stranicu za statistike i provjerite svaku zabilježenu utakmicu.

Gdje se vaša omiljena ekipa nalazi na prvenstvenoj tablici? Možda je u gornjoj polovini i u utrci za prvo mjesto i ligu prvaka ili je na dnu tablice i bori se za opstanak, ili je možda u „zlatnoj sredini“!?

Vrh ili kraj tabele mogli bi značiti više motivacije, a sredina nedostatak interesa. Pretpostavimo da vam je sa dnevne ponude pažnju privukla utakmica između Totenhama i Stokea. Provjerite kako je Totenham igrao na domaćem terenu, a kako Stoke u gostima. Neki klubovi su većinom domaćinske ekipe, osvajaju većinu bodova na domaćem terenu, a rijetko koji u gostima. Kako biste završili s ovim korakom, pogledajte istoriju njihovih igara na White Hart Laneu (domu Tottenham-a). Uvijek postoje klubovi koji nisu na nekom stadionu pobijedili desteljećima. To bi moglo utjecati na njihovo samopouzdanje. Provjerite sve utakmice sa svoje liste koje ste izdvojili sa dnevne ponude i napravite pravi odabir. Sve ovo može se uraditi i dan-dva prije utakmica.

Dan prije utakmice, sve novosti o ekipama bi trebale biti dostupne. Posjetite stranicu svakog kluba i pročitajte naslove gdje možete saznati koji igrač će propustiti utakmicu.

Ako se desi da za spomenutog igrača niste nikad čuli pa možda ni ne znate na kojoj poziciji igra te da li je uopće član startne postave, nema veze, pronađite njegovu statistiku i provjerite koliko nastupa, golova i asistencija je imao u skorijoj prošlosti. Možda saznate da je on jedan od ključnih igrača na svojoj poziciji i njegova odsutnost je popriličan hendikep za neku od ekipa. Provjerite sve povrede i suspendovane igrače za ovu utakmicu, i onda ponovite proceduru za ostale ekipe sa vaše liste. Vidjet ćete da će se broj potencijalnih parova koji su vam privukli pažnju sa današnje ponude značajno smanjiti nako što saznate sve pomenute informacije.

Sada posjetite sportske stranice i provjerite njihove naslove. Ima li igrača s vaše liste koji su viđeni da piju, predsjednik koji prijeti menadžeru ili neka interesantna priča o nemiru u svlačionici? Vlasnici klubova uvijek pokušavaju da sakriju unutrašnje sukobe.

Pogledaj najbolje Kladionice!

Ostali interesantni faktori

Svaki stadion lige petice je izgrađen po najvećim standardima i opremljen podzemnim grijanjem i dobrom drenažom, ali ako se želite kladiti na utakmice Kupa, vremenske prilike bi vam trebale biti važno područje interesovanja.

Zamislimo da Liverpool posjećuje neku nižerazrednu ekipu u Evropskoj ligi. Igrači Liverpoola su tehnički superiorniji (u svakom pogledu), ali su naviknuti da igraju i treniraju na savršenim terenima, a sada odlaze u goste po kišovitom vremenu, i to na stadion koji jedva zadovoljava UEFA kriterije.To bi sigurno utjecalo na brzo dodavanje igrača Liverpoola, jer brzi protok lopte i pas igra bi bila gotovo nemoguća po blatnjavom i vodom nakvašenom terenu.

Domaći igrači, koji su navikli igrati po ovako teškim uvjetima, nerijetko se bolje snalaze i zadaju mnogo problema i puno kvalitetnijim ekipama od njih. Poznati su slučajevi da su neki stadioni zalijevali teren iako je padala kiša. Isto važi i za utakmice koje se igraju po snijegu i niskim temperaturama, jer je veliko pitanje da li će skupo plaćeni igrači rizikovati povredu po zaleđenom terenu.

Zato obavezno provjerite vremensku prognozu!

Kada se malo izvježbate i pregledanje stranica postane rutina, ubacit ćete i neke manje faktore u svoje razmatranje prilikom odabira parova za klađenje. Naprimjer, stil igre svake ekipe je vrlo bitna stavka, jer prethodni rezultati će možda pokazati slabosti protiv ekipa koje „parkiraju autobus“ ispred svog gola i praktikuju igru na kontranapad. Ili možda imaju posebnu motivaciju protiv klubova iz vrha tabele.

Osim toga, sindrom novog menadžera je jedna od važnijih stavki u prikupljanju informacija, jer igrači će dati sve od sebe da novog šefa impresioniraju i osiguraju sebi mjesto u ekipi. Tome možemo dodati i situacije kada menadžer od uprave dobije ultimatum da ostvari dobre rezultate, kao i situacije kada igrači „bojkotuju“ ili „opstruiraju“ rad menadžera.  U zavisnosti od toga da li bi voljeli da menadžer ostane ili ide, njihov trud će biti manji ili veći od uobičajenog.

Neke od stavki koje bi sasvim sigurno bilo dobro provjeriti jeste mogućnost da su igrači umorni zbog teškog rasporeda, jer ako se kladite na englesku ligu budite svjesni da klubovi igraju dva kup natjecanja.

Pronađite najbolje kvote

Već smo u nekoliko navrata naglasili da biste trebali otvoriti što više računa u različitim kladionicama. Skoro svaka kladionica ima različite kvote za isti događaj i razlike su nekada jako velike. Ne biste se željeli kladiti na Spurse pri kvoti 1,30 ako imate 1,50 u drugoj kladionici.

Ako ne znate kako izabrati pouzdanu kladionicu (onu koja neće odbiti isplatu vašeg dobitka), postoji jedno jednostavno pravilo.

Kada gledate nogometnu utakmicu, obratite pažnju na reklame oko terena. Samo ugledne kuće mogu platiti toliku sumu i proći potrebne propise. Naprimjer: Bet365, 22Bet, LSbet, Bet-at-home, Playzilla… su kladionice koje smo več spominjali i sa kojima sasvim sigurno nećete pogriješiti.

Prije nego postavite okladu, napravite konačni korak i uporedite ponuđene kvote i očekivani rizik. Ako mislite da pomenuti Spursi ne vrijede opklade na 1,30, jednostavno se nemojte kladiti.

U narednom članku upoznat ćemo se sa dva velika kladioničarska mita, u koje mnogi kladioničari još uvijek vjeruju. Da li su oni istiniti te o čemu se u ovim mitovima radi pokušat ćemo razjasniti u nekoliko narednih redova.

Nizovi

Većina ljudi vjeruje u jednu jednostavnu stvar. Ako gubite mjesec ili dva, loši ste u tome što radite. Ako ste upravo izgubili desetu opkladu po redu, ne znate ništa o sportu. S druge strane, ako ste pogodili deset opklada u nizu, onda ste legenda. Ako dobijate opklade dva mjeseca zaredom, radite sve kako treba.

To su neke osnovne pretpostavke i razmišljanja kladioničara.

Prva skupina ljudi je vjerovatno loša u pogađanju opklada, dok je druga skupina vjerovatno dobra u tome. Glavna činjenica je da 10 opklada ili dva mjeseca nisu jako važni, u biti još se vode rasprave koji je relevantan uzorak. Međutim, većina ljudi se slaže da možete početi suditi o nečijim rezultatima tek nakon petstote opklade (očiglednije je bolje).

U ovom slučaju mit jeste da ne postoji razlog da će vaš dobar niz nastaviti tako neko vrijeme (ili da će se loš niz nastaviti beskonačno pa morate promijeniti radikalno svoju strategiju).

Glavni savjet u ovom slučaju se tiče vaše izvedbe.

Ako ste u pobjedničkom nizu, postoje stvari koje definitivno ne biste trebali učiniti. Vjerujte nam, osjećat ćete se nepobjedivo. Svi smo prošli kroz ta razdoblja nekoliko puta, dok konačno nismo shvatili kako funkcioniše. Morate ostati realni iako podižete vrijednosti svojih opklada, tj. ako se vaš imetak povećao zbog malih dobitaka, ali ne smijete se početi rasipati s novcem.

Također, nemojte se kladiti na više događaja nego što biste to obično činili samo zato što imate više sredstava na raspolaganju, jer ako utakmica nije izgledala privlačno za klađenje prije, onda se i dalje se ne isplati kladiti na nju.

S druge strane, morate se znati nositi i sa lošim nizom. Kao i kod dobrog niza, može biti i da je do sreće. Ako ste dokazani pobjednik i znate da birate svoje opklade na ispravan način, nemate potrebe da mijenjate nešto. Možda možete umanjiti svoje uloge, ako se želite malo primiriti dok se ne vratite na pravi put. Ali ako nastavite i dalje raditi što radite (i kladiti se s obzirom na vašu imovinu), trebali biste biti sasvim u redu.

Ako, ipak niste sigurni u to što radite, postoje mnogi načini da povratite svoje samopouzdanje, čitajte članke o klađenju, raspravljajte sa drugim iskusnim ljudima itd.

Postoji jako mnogo načina!

Ocjena 95/100

Sistemi klađenja

Ovu vrstu klađenja smo već objasnili i pobrojali neke od najčešćih i najpopularnijih sistema. Svi smo bili uzbuđeni kada smo ih prvi put otkrili, ali treba spomenuti i naglasiti neke detalje na koje je bitno obratiti pažnju kada je ova vrsta klađenja u pitanju.

Najveći problem kod sistemskog klađenja jeste da s njima ne možete zaraditi novac ako ne možete naći dobre opklade (opklade sa dobrim kvotama).

Ako se kladite bez dobrih kvota, ovi sistemi funkcionišu baš kao i igre ruleta ili blackjack-a. Što znači da ćete neizbježno gubiti duži vremenski period.

Ako kuća (ili kladionica, u sportskom klađenju) ima prednost, nijedan sistem to ne može okrenuti u vašu korist. Možete pokušati napraviti jedan na svoju ruku, ali matematika će vam uvijek pokazati da niste u pravu, pa zašto biste se mučili uopšte?

To ne znači da je sistemskim klađenjem nemoguće doći do zarade, radi se o tome da nijedan sistem ne može nadomjestiti vaš nedostatak informacija, loš odabir parova i koeficijenata.

Izaberi svoju metodu plaćanja!

Možda i dalje niste ubijeđeni, pa ćemo vam dati i primjer.

Martingale-ov sistem je možda najpopularniji sistem čiji princip smo već objasnili. Kada izgubite prvu opkladu, udvostručite ulog za drugu. Ovo definitivno ne vrijedi za kvote ispod 2,00, jer biste morali više nego udvostručiti ulog da bi funkcionisalo (ako udvostručite svoj ulog na kvotu od 1,72 npr. nećete dobiti ni početni ulog, čak ako i pogodite tu opkladu).

Dakle, da razmotrimo slučaj sa kvotama „izjednačenih šansi“, tj. 2,00. Ako napravite svoju analizu ispravno i opklada ima šansu od 50% za pogodak, u redu je koristiti ovaj sistem, iako ćete još uvijek trebati veliki ulog i veća je šansa da ćete izgubiti nego ako koristite obično klađenje. Međutim, ako vaša analiza nije dobra, bankrotirat ćete jako brzo. Svaki korak, svaki put kada uduplate vašu opkladu, vaša šansa za dobitak će ipak biti manja od 50% i ako vaša analiza nije odrađena ispravno morali biste imati ludu sreću da zaradite na ovaj način.

Naravno, to bi moglo biti malo problematično, jer u stvarnom klađenju na sportske događaje realna šansa za pobjedu bi mogla biti 40% a potom 60%, ali ovo ne mijenja činjenicu da biste morali biti jako dobri u pogađanju opklada ako želite imati šansu da napravite profit sa ovim sistemom. Sve u svemu, zaboravite Martingale-ov i Fibonacci-jev sistem ako ste lijeni za detaljnije analiziranje, čitanje i skupljanje informacija. Čak bi i obično klađenje funkcioniralo puno bolje na duže vremenske periode.

Da zaključimo, postoje mnogi problemi koje biste trebali izbjegavati u klađenju i mislimo da smo vam jasno prikazali barem dva. Rezultat je jasan, ne podcjenjujte važnost sretnih ili nesretnih nizova i ne vjerujte popularnim sistemima klađenja ako se ne posvetite analizama, kao što biste to uradili za svaki par pri pojedinačnom klađenju.

Razumijevanje hendikepa u sportskom klađenju

Kada uzmemo u obzir sportsko klađenje, morat ćete razumijeti pojam hendikepa kako biste povećali vaše mogućnosti i došli do veće kvote nego što je ponuđena na standarno prognoziranje pobjede ili poraza. Općenito, morate znati kako hendikep funkcioniše.

Hendikep se koristi u svrhu klađenja i daje za oba tima jednaku šansu za pobjedu.

Naprimjer, kada se dvije ekipe sastaju na košarkaškom terenu, vjerovatno je da je jedna ekipa bolja od druge. To daje kladioničarima jednostavan zadatak da odaberu bolju ekipu i ostvare profit. Korištenje hendikepa pomaže da obje ekipe imaju jednake šanse za pobjedu, a time dolazite i do bolje (veće) kvote, čime bi automatski i povećali sumu eventualnog dobitka.

Kako funkcioniše hendikep

Naprimjer, sportske kladionice i kladioničari stavljaju hendikep kako bi obje ekipe bile atraktivne za klađenje.

Dakle, posmatrat ćemo dvije ekipe – Oklahoma City i Houston za sezonu 2012/2013. Obje ekipe igraju u Zapadnoj konferneciji, ali Oklahoma ima omjer pobjeda i poraza od 60/22, dok je Houston mnogo lošiji i njegov omjer iznosi 45/37. Prtpostavimo da ste naišli na ponudu kladionice kod koje Houston ima hendikep od +10, a suprotno tome Oklahoma ima hendikep od -10.

Bolja ekipa je prikazana negativnim predznakom, a lošija pozitivnim.

Oklahoma City -10 
Houston +10

Stoga, ako se kladite na bolji tim (Oklahomu), to bi značilo da oni treba da pobijede Atlantu sa više od 10 koševa razlike, što je prikazano negativnim predznakom. Doslovno, to bi značilo da Oklahoma utakmicu počinje sa rezultatskim zaostatkom od -10 koševa. Pretpostavimo da favorit Oklahoma pobijedi sa rezultatom 96:87, svi koji su se kladili na (Oklahoma -10) bi izgubili opkladu, jer nisu uspjeli pobijediti sa više od10 koševa razlike. Međutim, oni koji su se kladili na (Houston +10) bi osvojili opkladu, jer nisu izgubili sa više od 10 koševa razlike.

Ako bi Oklahoma pobjedila sa tačno 10 koševa razlike, to bi značilo da je rezultat neriješen i svi kladioničari bi dobili povrat uloga. Koristeći hendikep pri sportskom klađenju, favoriti bi trebali pokriti hendikep (rezultatski zaostatak) kako bi pobijedili i opklada na njih bi postala dobitna.

Nakon što smo vam objasnili hendikep, morat ćete razumjeti i različite vrste opklada, kao i dostupne sisteme klađenja. Sportsko klađenje je veoma interesantno i može izgledati kao dobar plan za investiciju. Sa savršenim sistemom klađenja i vi možete obogatiti vaš bankovni račun.

Ocjena 93/100

Vodič kroz arbitražno klađenje (siguran tip)

Arbitražno klađenje (također poznato kao sigurne opklade, čudesne opklade, sportske arbitraže) nije jedan od mnogih „sigurnih sistema“ koji obećavaju brz i veliki dobitak (za koji morate dati simboličnu sumu). Besplatno je za sve i zapravo vam jamči opkladu bez rizika.

Jednostavno rečeno arbitraža (u kladioničaskom slang-u „arb“ i oni koji koriste arbitražu su „arberi“) je klađenje na oba ishoda određenog događaja kod različitih kladionica. To znači da biste ovim načinom klađenja osigurali profit bez obzira na ishod.

Evo jednostavnog primjera kako biste lakše razumjeli o čemu se zapravo radi.

Zamislite da Đoković igra protiv Federera. Kladionica A nudi kvotu od 1,80 na pobjedu Đokovića i 2,10 na Federera. Kladionica B nudi suprotno i vidi Federera kao favorita. Oni nude 2,10 na Đokovića i 1,80 na Federera.

Tako biste u ovom primjeru arbitražnim klađenjem stavili opkladu kod kladionice A (recimo 100€) na Federera i 100€ kod kladionice B na Đokovića. Ukupni ulog je 200€, a tko god da odnese pobjedu vi imate jednu dobitnu opkladu i zagarantovan dobitak od 10€ (100×2,10=210).

Saznaj više o licencama!

Arbitraža u teoriji

Postoji nekoliko različitih tipova arbitraže. Kladioničari koji koriste arbitražu su najpopularniji, jer koriste prednost različitih koeficijenata koje nude različite kladionice. Za jednostavnije razumijevanje objasnit ćemo vam na događaju sa dva moguća ishoda, iako arbitraža može biti korištena i za više ishoda.

Za ovaj primjer ćemo uključiti malo ozbiljne proračune. Đoković sada igra protiv Berdycha umjesto sa Federerom. Kladionica A nudi 1,30 za Đokovića i 3,50 na Berdycha. Kladionica B je velikodušnija i za Đokovića nudi 1,44, ali na pobjedu Berdycha nudi nižu kvotu od 2,90.

Kladionice imaju jedno veoma važno pravilo, recipročna suma svih ishoda događaja je uvijek veća od 1. U ovom primjeru:

Kladionica A 1,30-1 + 3,50-1 = 1,055 i

Kladionica B 1,44-1 + 2,90-1 = 1,039

Ovo nazivamo „uravnotežene kladionice“ i na ovaj način kladionice zarađuju na svakom događaju bez obzira na ishod. Po ovom primjeru kladionica A očekuje zaradu od 5,5% na opkladama ovog teniskog meča, a kladionica B očekuje 3,9%.

Tu dolazimo do arbitraže. Ideja se satoji od toga da se pronađu različite kvote kod različitih kladionica, koje će dati rezultat manji od 1. To se dešava kada kladionice imaju različito mišljenje o šansama za pobjedu sudionika tok sportskog događaja, što možemo iskoristiti za ostavarivanje dobiti.

Naprimjer, kada Engleska igra nogomet protiv drugog nacionalnog tima, UK kladionice će imati niže kvote na pobjedu Engleske, a veće na njihove protivnike pa će i većina opklada podržavati Englesku. Sa druge strane, u kladionicama izvan UK, kvote će biti drugačije i bliže realnim šansama.

U primjeru tenisa i klađenju na Đokovića u kladionici B te na Berdycha u kladionica A, to bi izgledalo ovako:

1.44-1 + 3.50-1 = 0.98

Stavljajući 1000€ na Đokovića u kladionici B i 411,43€ (1000x(1.44/3.50)) na Berdycha kod kladionice A, osiguralo bi vam dobitak od 28,57€ nebitno ko odnese pobjedu u meču.

Đoković: 1000 x 1.44 = 1440

Berdych: 411.43 x 3.50 = 1440

1440-1411.43=28.57€

Arbitraža u praksi

Iako bi trebala biti bez rizika, postoji mnogo prijetnji s kojima se „arbitražno klađenje“ suočava.

Nestanak arbitraže je uvijek prisutna prijetnja, jer uobičajeno vrijeme za arbitražu ne iznosi više od 15 minuta i reakcija bi trebala biti trenutna. Kladionice svakog momenta mogu da uoče problem i promjene visinu kvota.

Bez brzog djelovanja „arbitar“ bi mogao propustiti da pokrije sve moguće ishode i arbitraža bi se svela na opkladu visokog uloga i još višeg rizika.

Ljudska greška bi mogla mnogo koštati. Postoji hiljade opklada i bezbroj kladionica pa pronalaženje arbitraže po vlastitom istraživanju bi zahtijevalo veliku količinu vremena i napora. Mnogi online kalkulatori i plaćeni servisi bi trebali smanjiti mogućnost ljudske greške, ali greške se uvijek događaju. Zbog velikog broja opklada ili jednostavno zbog uzbuđenja, arbitar može staviti opkladu na pogrešan ishod, napraviti grešku pri računanju ili imati manjak novca na računu za pokrivanje opklade.

Kladionice nekada naprave nenamjerne greške i nude mnogo veće kvote od svoje konkurencije. Obično se završi tako što se otkažu sve opklade za taj događaj. To arbitra stavlja u veoma opasnu poziciju, kako su njegove ostale opklade još uvijek postavljene trebao bi djelovati jako brzo i naći sljedeću najbolju kvotu, računajući na prihvatljiv gubitak, umjesto dobiti.

Arbitraža je apsolutno legalna (kao finansijsko trgovanje), ali nema kladionice koja će to prihvatiti sa osmijehom. Oni koje sumnjaju u arbitražu, mogu staviti jako nizak maksimalni ulog, koji ne dozvoljava veliki profit od arbitraže i čini je besmislenom. Druga mjera je da uplatu novca olakšaju, ali povlačanje učine težim. Praćenje postaje veoma težak zadatak i arbitar je prisiljen na promjenu kladionice.

Pogledaj najbolje appove!

Drugi tipovi arbitraže

Back-lay sportska arbitraža je u osnovi ista kao i korištenje kladionica, samo plasiranje opklada je drugačije. Klađenje razmjenom (Betfair, Betdaq, WBX) je postalo popularno, jer nudi da se kladite protiv drugih igrača umjesto protov kladionice. Arbitraža se u ovom slučaju pojavljuje kada jedna berza nudi opkladu (lay bet) sa manjom kvotom od opklade (back bet) na drugoj berzi ili kladionici. Međutim, svaka kalkulacija mora sadržavati zaračunatu proviziju berze ili kladionice.

Bonus arbitraža je ponuda koju skoro svaka kladionica ima za one koji se klade po prvi put. Bonus može biti u rasponu od 10€-200€, ali uslov je da se kladite nekoliko puta sa bonus iznosom. Arbitraža koristi bonus umjesto pravog novca, dok je drugi ishod pokriven sa drugog kladioničarskog računa. Prednost ove metode jeste da arbitar ne mora da pronalazi pravu arbitražu, jer je čak i minimalan gubitak u biti profit.

Zaključak: Arbitražno sportsko klađenje je stvarno bez rizika i omogućuje sigurnu zaradu novaca. Međutim, daleko je od toga da je lako kao što izgleda na prvi pogled i zahtijeva vrijeme, prilično veliki napor i mnogo strpljenja.

Ocjena 91/100
playzilla logo

Vodič za gledanje sportskih događaja uživo

Već smo u nekoliko navrata objašnjavali prednosti online klađenja i značaj gledanja sportskih događaja na koje se kladimo.

Mobilne aplikacije koje nude sve veće svjetske kladionice omogućit će vam da odete na stadion i na licu mjesta odlučite koja opklada bi bila najbolja za događaj koji posmatrate.

Problem je u tome što je nemoguće pratiti više događaja na licu mjesta, a u krajnjem slučaju bi bilo financijski neisplativo, jer bi morali snositi troškove putovanja, ulaznica, hotela itd. Današnji sportski TV kanali nude veliki broj direktnih prenosa raznih sportskih događaja, ali to nije dovoljno, jer se često desi da događaj koji vi smatrate idealnim za današnje klađenje nije u programu sportskih TV kuća koje možete da pratite.

Srećom, postoji rješenje za sve ove probleme i naziva se „live streaming“. Gdje možete gledati nogomet i ostale sportske događaje online i besplatno? Ovo su neki od naših prijedloga.

Live Betting – Klađenje uživo

Nevjerovatan rast online sportskih kladionica na tržištu je doveo do mnogo inovacija i klađenje uživo je jedna od stvari u kojoj skoro svako uživa s vremena na vrijeme. Kladionice jednostavno nisu smjele zaostati u svom razvoju, pa su pronašli način kako da svojim igračima omoguće praćenje sportskih događaja uživo.

Bet365 kladionica je postala lider na tržištu „live streaming-a“, i mi jednostavno ne možemo a da ih ne pohvalimo za njihov trud. Doći do brzog „live stream-a“ nikada nije bilo jednostavnije, samo napravite račun kod njih i uplatite nekoliko eura. Raspon ponuđenih događaja je takav da niko drugi osim Bet365 ne nudi „stream“, ne samo mnogih važnih nogometnih takmičenja, nego i NHL i NBA.

Kao šlag na kraju, možete birati između dva različita pogleda, tj. možete gledati samo prenos događaja ili ga  gledati unutar ponude za klađenja uživo.

Nije nas začudilo kada su i mnoge druge kladionice odlučile da se priključe zabavi posljednjih godina, dovodeći klađenje uživo na sasvim novi nivo. Ako vam se Bet365 iz nekog razloga slučajno ne sviđa, možemo vam preporučiti da pogledate i top kladionice sa naše liste.

Što se tiče odavanja priznanja, jednostavno moramo spomenuti i 22bet, koja je bili jedna od prvih kladionica sa ponudom live stream-a i još uvijek su u vrhu s onim najboljim.

Oni koji i dalje nisu pronašli svoj omiljeni prenos na ovim kladionicama, trebali bi pogledati Bet-at-home. Nisu tako dobri kao Bet365 što se tiče prenosa uživo, ali bi vam se mogle svidjeti njihove kladionice i mogli biste cijeniti njihove ponude na drugi način, tako da su sve vrijedne da ih se pogleda.

Gledanje prenosa bez kladionica

Sa tako mnogo ponuda na raznim kladionicama, možda nikada nećete morati tražiti dalje. Pa ipak, čak i neke od najprestižnijih utakmica mogu ostati van vašeg dosega – da li zbog problema s licencama koje kladionice nekada imaju ili zbog ograničenja u pojedinim zemljama. U tim slučajevima, morat ćete potražiti na nekom drugom mjestu.

Srećom, to ne znači da se morate uputiti u dnevnu sobu, barem ne još. Iz nekih razloga mnoge nogometne asocijacije ne nude službeni prenos uživo na bilo koji pristojan način, tako da gledanje svoje omiljene ekipe na televiziji još uvijek može biti vaš jedini izbor s vremena na vrijeme. Srećom, prilično je lako u današnje vrijeme pristupiti međunaradnoj televizijskoj ponudi s računara.

Tipovi & Prognoze

Kako nadoknaditi propuštene utakmice

Prenosi uživo su očito jednokratna stvar, tako da ćete vjerovatno propustiti barem neke od njih. Pa, ako nemate apsolutnu potrebu za „live“ faktorom kako biste mogli uživati u iskustvu, možete lako gledati nogomet online besplatno, čak i kasnije.

Prije svega, trebali biste biti u mogućnosti pogledati najbitnije trenutke većine nogometnih utakmica na  YouTube-u. Da, nosioci licenci obično znaju negativno reagovati na ovakve stvari, ali bi na kraju ipak trebali moći pogledati većinu bitnih momenata i golova. Sa situacijom na YouTube-u kakva jeste, trebali biste provjeriti i nove pridošlice na sceni. Footytube, npr. posjeduje mnogo više od snimaka utakmica, uključujući preglede i novosti ekipa, tako da biste ih definitivno trebali posjetiti. I dok se još bavite time, pokušajte i sa „GoalsArena“, jer ekipa koja tamo radi ima tendenciju da objavljuju aktuelne i najbitnije momente čak i za utakmice koje se još uvijek igraju, što ih čini savršenima za vaše klađenje uživo.

Zaključak

Sve u svemu, čini nam se da živimo u zlatnom periodu prenosa uživo, i uz malo sreće stvari će postati još bolje. Ako ste zaljubljenik u klađenje uživo, možda je bolje da ostanete sa prenosima koje nude kladionice. U biti, samo se opustite i uživajte u kvaliteti „live stream-a“, jer stvarno ne postoji potreba da to činite ispred televizora. Ako želite samo na brzinu istražiti kladionice gledajući samo najbitnije trenutke utakmica, onda biste svoje potrebe trebali zadovoljiti na YouTube-u, Footytube-u ili na GoalsArena-i.